Tek.no

Sniktitt Sonos Move

Sonos Move er smart og kan tas med ut av huset

Lanserte sin første helt trådløse høyttaler.

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Tek.no/Berlin: Under IFA-messen som har gått av stabelen her i Tyskland avduket Sonos i dag en ny høyttaler kalt Move. Altså den du kanskje har sett bilder og lest litt om allerede.

Sonos Move er den første høyttaleren fra selskapet som du både kan bruke som multiromhøyttaler i hjemmet, eller ta den med deg til parken, på stranda og vekk fra alle strømkontakter.

Via et innebygget batteri kan nemlig Sonos Move spille musikk i omtrent ti timer, og for å kommunisere med mobilen din uten nett har den fått Bluetooth, som kommer i tillegg til WiFi-støtten den øvrige Sonos-familien støtter seg på.

Glir inn i eksisterende Sonos-anlegg

Batteridrift høres kanskje ikke spesielt revolusjonerende ut. Og det er det heller ikke gitt hvor mange trådløse høyttalere som finnes. Men hvor mange av dem kan integreres i hjemmet ditt med dine eksisterende Sonos-høyttalere? Svaret er at det er det bare Sonos Move som kan.

For selv om Move har et større fokus på å bli med ut til moroa, sørger en ganske elegant krybbe for at den har et sted som venter på den hjemme også. Det er utvilsomt mye raskere å plassere høyttaleren i krybben enn å måtte koble til en ledning hver gang. Om du vil lade den på tur, via en strømbank, kan det skje via en USB-C-kabel.

Det skal også sies at Move-høyttaleren ikke blir like allsidig i hjemmet som for eksempel One-høyttaleren deres. Move kan for eksempel ikke kobles sammen med selskapets lydplanke og brukes som bakhøyttalere. Vi får imidlertid bekreftet at de kan kobles sammen og fungere som et stereopar, i tilfelle du har to Move-høyttalere.

Når Sonos Move plasseres i ladekrybben ser de to delene ut som én integrert del.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Laget for fest og uvær

Integrert i designet er et bærehåndtak bak høyttaleren. Sonos viste frem tre konsepter for dette, og versjonen de har gått for gir klart best grep og komfort om du skal holde den i hånda mens du vandrer av gårde til parken med den.

Ved håndtaket ser vi også en ny knapp hvor du kan bytte mellom WiFi- og Bluetooth-modus. Med Bluetooth skrudd på kobler man seg til Sonos-høyttaleren som en hvilken som helst annen Bluetooth-høyttaler.

Baksiden, med bærehåndtak og knapper for blant annet paring til blåtann eller oppkobling til WiFi-nett.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no
Move har testet seg mot elementene, være seg sand, regn og snø, sol, UV-stråler eller slag og fall.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Move virker også svært solid bygget. Dette inntrykket bidrar selvsagt vekten på tre kilo til å understøtte, men på mange måter virker det som Sonos nærmest har lagt til grunn at du vil spille opp til fest mens du teller ned timene til jordas undergang med denne. Eventuelt bare at den skal tåle å bli brukt av ungene, eller bli herjet med på nachspielet.

Høyttaleren er utsatt for regn og snø, sand og vind, stekende sol, UV-bestråling, fall og slag. Blant annet skal den kullsorte fargen, som Sonos kaller «Shadow Black», være et resultat av tester av hvilken farge som holdt seg penest etter langvarig eksponering for UV-stråler ute i sola. Sjansen for at høyttaleren blekes bør dermed være kraftig redusert.

Videre har Move et sklisikkert underlag som er såpass effektivt at den klamrer seg fast til selv ujevne og hellende flater. Litt yr gjør den ikke noe av med sin IP56-sertifisering, men dette er ikke høyttaleren du senker i vann. Sonos hevder for øvrig høyttaleren har gitt et så solid materiale som betong et ublidt møte med seg selv under falltesten, mens sistnevnte fortsatte å spille. Vel, vi tar det med en klype salt, men solid er altså budskapet, og vi tror på det.

Typisk Sonos-lyd

Move har omtrent samme størrelse som en Apple Home Pod. Slik ser den ut ved siden av en typisk TV og Sonos' Sound Bar.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Selve navigeringen gjøres via Sonos-appen på mobilen, eller et berøringspanel på toppen av Move. Du kan også velge mellom å bruke enten Google Home eller Amazons Alexa som taleassistent, og Move lyser opp og gir fra seg et lydsignal når disse er aktivert slik at du skal vite når du blir lyttet til. Taleassistenene fungerer imidlertid bare når høyttaleren er i WiFi-modus, ettersom de krever internettilkobling for å fungere.

Når det kommer til selve lyden fremstår denne som svært typisk for selskapets høyttalere, og eksisterende kunder vil kjenne den igjen raskt.

Selv vil jeg karakterisere den som en anelse basstung, og sammenlignet med store HiFi-høyttalere noe grøtete. Men for en smarthøyttaler kan det også meldes om en balansert mellomtone og diskant. Og masse trøkk og høyt volum. Nok for en fest.

Den virkelige dommen over lydkvaliteten må vi imidlertid reservere oss til vi har den i ro og mak på testlabben vår i Oslo, og ikke på et støyende arrangement i Berlin.

Automatisk lydjustering

Nytt i Sonos Move er også en oppgradert versjon av TruePlay-funksjonen. Dette fikk vi testet ut, som og fikk høre hvordan den justerer lyden til plasseringen i rommet, rommets størrelse og akustikk helt automatisk. Dette vil være slutten på å fly rundt i rommet med mobilen og gjøre lydmålinger først, som med dagens Sonos-høyttalere.

Ventetiden blir uansett ikke lang. Move blir tilgjengelig fra 24. september og vil koste omtrent 4000 kroner.

To andre Sonos-produkter også

I tillegg til Bluetooth-høyttaleren Sonos Move, slapp selskapet også to andre dingser:

  • Sonos One SL
  • Sonos Port
Sonos One SL og Sonos Port, etterfølgeren til Connect.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Sonos One SL er akkurat som den vanlige Sonos One selskapet slapp i 2017, men uten mikrofoner og taleassistent. Den vil ha identisk lyd med den opprinnelige One-høyttaleren, og ha en veiledende pris på 1799 kroner når den slippes 12. september. Altså rundt 200 kroner billigere enn Sonos One, som i skrivende stund koster akkurat under 2000 kroner.

Sonos Port er etterfølgeren til Sonos-produktet Connect, og fungerer som en liten Sonos-utvidelse for vanlige stereoanlegg og mottakere. Den gjør rett og slett at du kan bruke høyttalerne du har koblet til et annet stereoannlegg sammen med Sonos-oppsettet ditt. Prisen for dingsen er rimelig stiv – hele 3999 kroner – og slippes i begrenset opplag 12. september. En bredere lansering skjer i januar 2020.

Slik er IKEA-høyttalerene til Sonos:
Når bokhylla lager lyd »

Les også
Bose slipper bærbar høyttaler med både Bluetooth og Wi-Fi
Les også
Slik blir Sonos' Bluetooth-høyttaler: Flere detaljer og bilder lekket
Les også
Dette skal være Sonos' første Bluetooth-høyttaler
annonse

Les også