Tek.no

Sniktitt

Leica M8 - Et digitalt smykke

27 Okt 2006 09:27

Akam har fått teste en preproduksjonsmodell av Leica M8 i noen minutter, og her er førsteinntrykket:

Byggekvalitet og bruk

Kameraet ligger godt i hånden, og føles solid bygget - noe det også er. Det er ca 3mm tykkere enn et standard M6, for dem av oss som har brukt det. Selv om det ikke er mye så merker man det når man holder det. Alt på kameraet er kontant og presist, akkurat som man forventer fra Leica. Det er litt rart å bruke en Leica M uten å trekke frem, og tommelfingeren tar noen nervøse byks ut i løse luften før vi helt får vendt oss til det. En annen ting som tar tid å venne seg til er utløserlyden. Leica M-serien er kjent for å være stille, men M8 er desverre ikke fullt så stille som M-serien tradisjonelt er. Det skyldes lukkeren, som ikke er av gummiert stoff som de andre M-serie-kameraene, men derimot en metallamellsak som er det samme som sitter i Leica R9. Den bråker litt mer men er også mer robust. Lyden man hører minner forøvrig om en litt lang eksponering, så det er lett å bli forvirret til å begynne med, men bildet blir tatt umiddelbart, selv om det ikke høres slik ut - resten av lyden er bare lukkeren som blir spent elektrisk, klar til neste bilde.

Knappene på baksiden er både praktiske og pene, og Leica skal ha et STORT pluss i margen for at de har skrevet hvert knappenavn heller enn å bruke ikoner som de fleste andre gjør. Knappen for å vise bilder har for eksempel ikke en slik standard play-pil, men det står skrevet "Play" ved knappen. Slikt bidrer til den litt retro og klassiske stilen som er Leica M.

Funksjoner

Vi hadde ikke kameraet mellom lankene lenge nok til å si stort om funksjonene, annet enn at det ikke overraskende er snakk om kun det helt nødvendige og ingen fiksfakserier. M8 har A-automatikk og tar opp til to bilder i sekundet på C-setting, eller ett per utløsertrykk på S-innstilling. ISO-verdiene er på noe merkelige 160, 320, 640, og så videre, men så lenge det er 1EV mellom hvert, så hvem bryr seg? Høyeste ISO rapporteres å være 2000, og bildekvaliteten skal i følge importøren Lars Farnes være bra også på slike hastigheter. Lars Farnes bekrefter også det vi skrev tidligere

at M8 ikke har noe low-pass filter på brikken. Tanken er at et slikt filter ville gå ut over kvaliteten som optikken er i stand til å levere, og at det er bedre å gjøre slike justeringer i ettertid uansett. Tanken er ikke ny. Kodak tenkte lignende da de lanserte sin Kodak DCS 14n som heller ikke hadde AA-filter på sensoren.

Optikk og bildekvalitet

Vi fikk ikke så lang lenke med norges eneste M8 mellom nevene at vi fikk tatt testebilder ute, men i galleriet finner du noen bilder vi fikk tatt i farten. Vi måtte love å gjøre oppmerksomme på at dette var en pre-produksjonsmodell, og at bildekvaliteten ville være bedre i den ferdige utgaven av kameraet. Bildene ble tatt med et utvalg objektiver fra 21mm f2.8 til 90mm f2.0. Kameraet vi prøvde lagret DNG-filer i tilleg til vanlige JPG, så vi kunne åpne råfilene i Photoshop CS2 uten problemer. Om den ferdige utgaven kommer til å gjøre det slik vet vi desverre ikke.

Bildene nedenfor er noe justert i etterkant, fordi preproduksjonsmodellen vi fikk prøve hadde vondt i autohvitbalansen sin.

Leica M8 kommer på markedet henimot jul, og Akam vil da komme tilbake med en utførlig test.

Les også
Leica M8.2 målsøkerkamera
Les også
Leica lanserer digital M8
annonse

Les også