Til hovedinnhold

Denne appen skal sikre deg fangst i sommer

Norsk fiskeapp lastet ned over 5000 ganger på tre dager.

FiskHer
Ole Henrik Johansen / Tek.no

En ny norskutviklet fiskeapp skal hjelpe nordmenn å fange fisk denne sommeren.

1. juni ble nemlig den norskutviklede FiskHer-appen lansert for både Android- og iOS-telefoner, som skal bidra til at flere får en vellykket fisketur langs norskekysten.

– Responsen har vært helt fantastisk, forklarer Trond Are Gjone i FiskHer AS til Tek.no.

Trond Are Gjone i FiskHer.
FiskHer

Snart 40 000 fiskeområder

Appen viser på et kart hvor det egner seg å fiske, og man kan selv bestemme hva slags fisk man er ute etter. Ved hjelp av ulike farger kan du se hvor det er størst sannsynlighet at du får napp.

Norge har ifølge Wikipedia en samlet kystlinje på over 100 000 kilometer, så det er nok å ta av.

– Ifølge SSB så fisker halvparten av Norges befolkning minst én gang i året. Meningen med appen er å gi folk mulighet til å se hvor man kan fiske hva langs kysten vår, forteller Gjone.

Asgeir Alvestad er også en av dem som har vært med å utvikle appen. Han er en av Norges mest meritterte sportsfiskere, og innehar blant annet rekorden for flest antall ulike arter fanget i Norge (149 arter).

Utviklingen av appen startet tilbake i 2019, og har i løpet av de første dagene med nedlastning fått over 5000 nedlastinger.

FiskHer har samlet snart 40 000 fiskeområder rundt hele kysten fra sør til nord, og du kan filtrere etter ulike arter.

Ved hjelp av farger får du se hvor du kan forvente å få fiskeartene du jakter.
Skjermbilder fra FiskHer-appen

Enkel og ryddig oversikt rett på telefonen

FiskHer bruker satellittbilder for å gi det oversikten over fiskeplassene, hvor du kan zoome godt inn og fortsatt se detaljer i områdene du ønsker å fiske. Vi har lastet ned appen selv og prøvd, og den er overraskende responsiv i bruk.

Du kan også velge en litt mer detaljert variant, hvor du får et sjøkart med blant annet dybder. Da blir appen en del tregere siden det er langt mer informasjon som skal lastes inn. Men fortsatt brukbar.

I gratisversjonen kan du velge mellom artene berggylte, hvitting, lyr, makrell, sei, sjøørret og torsk.

I abonnementsversjonen har du i tillegg brosme, gråsteinbit, havabbor, hyse, kveite, laks, lange, rødspette og uer. Samt noe som heter skjulte perler. Abonnementet koster 149 kroner for tre måneder, eller 249 for et år.

Det er enkelt og visuelt å se hvilke områder som vanligvis har godt fiske for arten du jakter. Merk også at appen forteller deg om for eksempel fiskeforbudet på torsk i Oslofjorden.

Flere hendige funksjoner

Appen har også andre funksjoner som kan være nyttige. For eksempel har du mulighet til å prøve en gjenkjenningsfunksjon hvor du retter kameraet på mobilen din mot fisken du har fått.

Ut ifra dette skal du få hjelp til å sjekke hvilken art du har fått på kroken dersom du er usikker. Dette har vi ikke fått ennå.

I tillegg er det også annet informasjon som kan være nyttig. Som for eksempel hvor det er båtramper eller butikker i nærheten av der du befinner deg. Da får du opp kontaktinformasjonen til de ulike butikkene også.

Det er også en egen funksjon som gir deg oversikt over tilrettelagte fiskeplasser for handicapede. Du får opplyst om plassen for eksempel har et egnet toalett, parkering osv.

Appen har også en egen «skrytetavle»-funksjon, hvor du kan dele bilder av fangsten din.

Ferskvann kommer

I første omgang er det oversikt over gode fiskemuligheter lengst kysten du får med FiskHer. Men det er også planer for å videreutvikle tjenesten slik at også innlandsfiske blir en del av appen.

–Ja, vi har også planer for ferskvann. Men det er et så mye større lerret å blekke. Det er private forhold, det er fiskekort, lite gode kart på bunnforhold osv. Men vi er i dialog med relevante organisasjoner, som Norges Jeger- og fiskeforbund, Inatur og Statskog, poengterer Gjone.

– Noen gode plasser må vi regne med å ikke få kartlagt. Noen ønsker jo alltids å holde sine fiskeplasser hemmelige. Men jeg opplever de ivrigste fritidsfiskerne som det litt motsatte. Asgeir Alvestad pleier ofte å si at gode opplevelser er til for å deles, avslutter Gjone.

annonse