Til hovedinnhold

Asus slår på stortrommen

Slipper spill-skjerm på hele 43 tommer – og vi har prøvd den.

Anders Smedsrud / Tek.no

Tek.no / Las Vegas: Asus har hatt for vane å vise frem rå spill-skjermer her under CES-messe i Las Vegas, noe de beviste i fjor med sin gigantiske 65-tommer.

På menyen i år står en noe mindre spill-skjerm på 43 tommer, som blant annet kan vise deg sylskarp 4K-oppløsning. Trolig vil denne ha tittelen som selskapets største skjerm frem til 65-tommeren eventuelt tar skrittet fra konsept til salgsvare.

120 bilder i sekundet

Den nye modellen har fått det klingende navnet Rog Strix XG438Q, og som navnet avslører er dette en modell som sklir rett inn den spillrelaterte Rog-serien til Asus.

Det er ingen slank og nett skjerm vi har med å gjøre.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Panelet er som sagt på 43 tommer fra hjørne til hjørne, og kan tillegg til 4K-oppløsning også skryte av en oppdateringsfrekvsens på 120 bilder i sekundet. Det betyr at den fort kan bli en yndig modell for deg som vil ha en rask nok skjerm å spille på – som i tillegg er stor.

Modellen har også støtte for synkroniseringsteknologi i form av AMD Freesync 2 HDR. Det skal hjelpe deg å gi en grafikk fri for feil selv om de beveger seg silkemykt.

God bildekvalitet

Vi får titte litt på skjermen, og det er lite tvil om at denne er i en helt annen klasse bildemessig enn for eksempel Philips' 40 tommer store alternativ vi hadde på testbenken for en stund tilbake.

Blant annet har den en bedre innsynsvinkel, og du kan se samme farger og kontraster over hele skjermen – noe Philips sin modell slet mye med.

Bildekvaliteten virker å være meget bra. Mer lysstyrke og flere farger gjør susen når du skal spille.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Samtidig så virker det å være en skjerm som er god på farger, og som ikke minst er veldig potent når vi ser på bevegelser. Her hjelper nok synkroniseringen til en del, men det er jo en funksjon som etter vår mening bare krydrer det hele til et bedre resultat.

Riktignok fikk vi ikke muligheten til å spille noen spill på skjermen, så vi får gå dette nærmere etter i sømmene når denne kommer inn til test. Hvilket neppe blir med det aller første skal vi tro svarerne vi får fra selskapets representanter på messegulvet.

Stor og ruvende

XG438Q er ikke noe nett skjerm på noen måte, og skjermrammene rundt panelet er betydelige. Rundt én centimeter vil vi anslå, uten at vi har noe å måle med for hånd.

Den bygger også en del bakover, selv om det etter hva vi erfarer skal være snakk om en LCD-skjerm med kantbelyst teknologi. Nok en gang blir det gjetting, men at den at vi nærmer oss 10 centimeter i tykkelse bakover gjør vi nok.

Foten er ganske lik som det vi har sett fra Asus tidligere, men likevel men en egen vri i form av en «pute» i enden en føttene.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Noe av det vi liker med designen på denne skjermen er foten. Denne er ikke helt ulikt det vi har sett fra selskapet tidligere, men beinene som stikker frem har fått en slags pute i enden for å holde skjermen mer stabil.

Dette er en skjerm som er såkalt Display HDR600-kompatibel, hvilket betyr at vi snakker om bedre fargestøtte og mer lysstyrke. Rundt 600 nits for å være eksakt.

Pris og tilgjengelighet fikk vi aldri noe klarhet i, annet enn at det vil ta sin tid før den når butikkhyllene. Trolig ikke før etter sommeren kan kanskje være et mer konkret anslag tror vi.

annonse