Tek.no

Sniktitt

Så bra fungerer Apple-appen på Samsungs TV-er

Én grunn mindre til å kjøpe Apple TV.

Niklas Plikk, Tek.no
19 Mai 2019 06:00

Det var i januar i år at Apple og Samsung overrasket oss alle ved å annonsere et TV-samarbeid. Årets nye Samsung-TV-er skal nemlig komme med en Apple TV-app innebygd, samt støtte for Airplay 2.

Det er flere TV-produsenter som vil støtte Airplay 2 i år, blant annet LG og Sony, men at Apple i tillegg skulle lage en egen Apple TV-app til Samsungs Tizen-operativsystem var det nok ikke mange som hadde sett for seg.

Denne uken, nærmere bestemt den 14. mai, åpnet også Apple opp slusene for sin nye TV-app, hvor de nå skal begynne å tilby «kanaler» i TV-appen på mobiler og nettbrett, samt på Apple TV og Samsungs Apple TV-app. Vi har for tiden Samsungs nye toppmodell – Q90R – inne til test, og tenkte vi skulle se hvordan en TV med Airplay 2 fungerte i praksis.

Enkelt oppsett

Apple TV-appen kommer forhåndsinstallert på TV-en, og ligger som resten av appene som et ikon nederst på skjermen.

Det er ganske uvant å se en Apple-logo på et Samsung-produkt som dette. Dette er Apples første Tizen-app, og tidligere har de bare laget to Android-apper: Én for strømmetjenesten Apple Music og én for å gjøre det lettere å bytte fra Android til iOS.

Apple-design i Samsung-format

Ettersom dette er deres første applikasjon til Samsungs Tizen-system er det kanskje ikke så rart at de håper brukere vil la dem analysere bruken deres av appen. Det er imidlertid ikke noe problem å huke av for «Ikke send».

Appen har fått det nye Apple TV-designet som ble lansert denne uken, og ser og oppfører seg akkurat som man forventer. Samsungs One-fjernkontroll ligner for øvrig også veldig mye på Apple TV-fjernkontrollen, så styringen fungerer særdeles godt.

Skroller man litt ned på hovedmenyen finner man det stusselige kanalutvalget som foreløpig er tilgjengelig i Norge: Én kanal kalt Smithsonian. Apple sier det kommer flere kanaler til Norge snart, men vi får vel se. Sikkert er det i hvert fall at strømmetjenesten Apple TV+ vil være tilgjengelig fra og med høsten, også i Norge.

Trykker man seg inn på en film vil du få opp valg for å enten kjøpe eller leie deg, akkurat som i iTunes-butikken på Apple TV. Det meste av innholdet her er i 4K-oppløsning og støtte for HDR. Apple sier de har markedets største utvalg av innhold i såpass høy kvalitet.

AirPlay 2 fungerer utmerket

Men så var det dette med AirPlay 2! Nye TV-er fra LG, Sony og Samsung har dette innebygd, som betyr at du kan strømme innhold rett fra en Apple-enhet til TV-en, uten at du kobler til en Apple TV-boks. Her var det ikke noe mer hokuspokus enn å gå inn i for eksempel Spotify og trykke på «Airplay og Bluetooth»-ikonet, og der dukket Samsung-TV-en opp. Det eneste som kreves er at mobilen og TV-en er koblet på samme WiFi-nett.

Niklas Plikk, Tek.no

Første gang du kobler til TV-en via Airplay er du nødt til å skrive inn en kode, for å verifisere at du faktisk er i nærheten av TV-en.

Niklas Plikk, Tek.no

Og vips dukker sangen opp på TV-en. Ikke akkurat en revolusjon i 2019, men en fin funksjon likevel.

Niklas Plikk, Tek.no

Mer spennende er støtten for skjermdeling, som også blir gjort via Airplay 2. Dette finner du i kontrollpanelet på iPhonen- eller iPaden din, eller i skjerminnstillingene på Macen din. Så lenge enheten du vil strømme fra og TV-en er på samme trådløse nettverk dukker den opp.

Her tok det to forsøk før det faktisk dukket opp et bilde for oss, men så fort det dukket opp fungerte koblingen strålende.

Niklas Plikk, Tek.no

Samsung-kobling på en iPhone – nå står ikke verden til påske!

Niklas Plikk, Tek.no

Ingen Netflix-strømming via Airplay 2

I videoapper som YouTube fungerer også Airplay 2-koblingen, selv om man allerede kunne strømme trådløst fra YouTube-appen til Samsung-TV-er via YouTubes casting-funksjon.

Merk at Netflix har valgt å droppe støtte for AirPlay 2. De mente at nå som Airplay 2 ble tilgjengelig på så mange nye TV-er i år, ville det være for tidkrevende for dem å passe på at strømmingen fungerte godt nok. Tidligere trengte de bare å forholde seg til én enhet: Apple TV. Mange spekulerer imidlertid om Netflix dropper Airplay-støtte heller fordi Apple er i ferd med å lansere strømmekonkurrenten Apple TV+.

Når det er sagt er det fortsatt mulig å strømme Netflix-innhold over til Samsung-TV-en, bare ikke via AirPlay 2. Det gjøres i stedet direkte fra Netflix-appen på mobilen og til Netflix-appen på TV-en. Dermed utgjør ikke Netflix' restriksjon noe i praksis for dem med Samsung-TV-er.

Les også
Dette blir nytt for Apple TV
annonse

Les også