Slik er nye Blade
Vi har hilst på kraftkaren og gleder oss allerede til neste gang.
Tek.no / Stockholm: Nicholas Dembowski smiler hemmelighetsfullt. Dette er mannen som har ansvar for hele Razers portofølje av bærbare maskiner og som har lokket oss på morgenflyet til Stockholm.
Med tidlige fly ligger alltid store forventninger i luften, og vel inne på hotellrommet ble det raskt klart at de ville innfris.
På bordet mellom oss ligger en bærbar med matt sort finish og den umiskjennelige grønne Razer-logoen, men undertegnede dro ikke umiddelbart kjensel på den. Noe som ikke var så rart, for:
– Dette er nye Blade, avslører Dembowski.
– For første gang på syv år har den fått en designoverhaling, og nye Blade kommer selvsagt til Norge.
Med det oppfyller han ønskedrømmene til flere norske «gamere» som i årevis har ventet på at det California- og Singapore-baserte selskapet skal «oppdage» at også vi nordboere har en ting for PC-spill.
Nå er selvsagt Razer et velkjent merke fra før, men her hjemme først og fremst for tilbehør som mus, tastatur og hodesett. Nå loves vi at Razer vil «gå løs på Norden for fullt» og at vi skal likestilles med resten av Europa når alle nye produkter lanseres.
Som om Apple og Nvidia fikk barn
Som vi skrev tidligere får vi i første rekke både ultrabærbare Blade Stealth og en ny ekstern grafikkløsning, men det meste dreier seg likevel om nye Blade. Og, etter å ha tilbrakt noen skarve minutter med den nye maskinen blir det, i alle fall for undertegnedes del, litt lettere å forsvare at Razer jammen har brukt sin tid på reisen til nord.
Nye Blade ser mer moderne og minimalistisk ut enn gamle Blade 14, noe som kommer både av hardere linjer og enda tynnere «midje» enn tidligere. Som alltid ligner Blade litt på en sort MacBook Pro, og når vi kommer til spesifikasjonene slår det oss at nykommeren foran oss godt kunne vært resultatet av et forhold mellom Apple og Nvidia.
For, ved siden av sitt minimalistiske men røffe ytre er spillmaskinen svært slank og stilren. Den er også utrolig godt satt sammen, og selv om vi fikk kjenne på en prototype var det tydelig at Razer har lagt mye kjærlighet og presisjon i alle detaljene i byggeprosessen, hvor et CNC-utskjært kabinett i sort anodisert aluminuim bare er toppen av kaka. Detaljer som at den solide skjermhengslen lar seg åpne med bare én hånd er en annen og den tynne skjermrammen en tredje.
Blade er også så tynn at Razer hevder den er verdens tynneste i sin kategori. Tykkelsen, som strekker seg fra 16,8– til 17,3 millimeter avhengig av konfigurasjon, blir likevel ikke imponerende nok uten at vi kommer inn på den kraftige innmaten Blade skjuler under panseret.
Råkraftig innmat
Den er nemlig utstyrt med intet mindre enn Intels rykende ferske 6-kjernede «Coffee Lake»-prosessorer og Nvidia-grafikk i form av enten GTX 1060 6GB eller GTX 1070 8GB. Grafikkortene er såkalte Max-Q-versjoner, som vil si at grafikkortene ikke yter like godt som sine skrivebordssøsken, men er optimalisert for høyest mulig effektivitet og et lavest mulig støynivå. En generell regel er at GTX 1060 6GB Max-Q yter et sted mellom GTX 1050 Ti og GTX 1060 3GB, mens GTX 1070 8GB Max-Q yter litt bedre enn et vanlig GTX 1060 6GB.
Prosessorene kommer som nevnt med seks kjerner. Hver av disse har to tråder og avhengig av hvor mange kjerner som er i aksjon kan prosessoren nå en hastighet på mellom 2,2 – 4,1 GHz. Sammen med raskt minne på 2667 MHz bør kombinasjonen grafikk og prosessor gi rimelig grei spillytelse.
Dampkammer-kjøling
Spørsmålet vi ikke får svar på før maskinen dumper ned for en testrunde her i redaksjonen er selvsagt nøyaktig hvor god ytelsen er, samt hvor mye støy og varme de kraftige komponentene vil generere inne i det svært kompakte kabinettet. Dembowski hevder i alle fall at Razer har skjenket kjølesystemet mye oppmerksomhet i nye Blade.
Blant annet er kjølesystemet over dobbelt så stort som det var i Blade 14, og det er også mer effektivt takket være et nytt dampkammer-design som erstatter det tradisjonelle basert utelukkende på kjølerør- og kjølefinner. Takket være grafitt-teknologi skal kjølerørene i nye Blade dessuten ta til seg varme fra prosessor- og grafikkbrikke raskere, og nye og tynnere kjølefinner på bare 0,1 millimeter skal gjøre det enklere for de to viftene å sende varme ut av kabinettet.
Til sammen skal disse «knepene» la prosessoren arbeide ved de høyeste turbofrekvensene oftere og lengre enn man ellers kunne frykte fra den kompakte formfaktoren.
Dreier seg ikke bare om spillytelse
Noen produsenter av spillbærbare legger mest fokus på selve ytelsen og har lett for å nedprioritere resten. Men resten av maskinen er selvsagt også viktig for opplevelsen, og dette virker det som Razer virkelig har forstått.
Skjermen på sin side er kanskje «bare» Full HD, men dette er etter vårt syn den perfekte oppløsningen for GTX 1060– og GTX 1070-kortene maskinen kommer med. GTX 1070 Max-Q-konfigurajsonen leveres med et superraskt 144Hz-panel som lar deg oppleve den høye FPS-en og den gode flyten dette kortet kan pumpe ut. GTX 1060-konfigurasjonen er på sin side låst til 60Hz.
I tillegg er alle panelene individuelt kalibrert fra fabrikken, og støtter visning av hele Adobe RGB-skalaen.
Pekeplaten er enorm, nesten like stor som hos Apples MacBook Pro, og den er dessuten ganske god i bruk. Den er nemlig en såkalt «Precision Trackpad», noe som betyr at overflaten er jevn og at sporingsevnen dens er mye bedre enn tradisjonelle, billige, styreplater. Særlig merkes dette når du bruker flerfingerbevegelser.
«Chroma»-tastaturet over er også verdt å nevne. I vår raske titt på maskinen fremstod dette som perfekt for spilling, men kontant og lang vandring, uten at dempingen var glemt eller at det støyet for mye. Vi gleder oss til å trykke på det igjen, og det er jo veldig positivt!
Razer har tonet ned spill-temaet til tastaturet noen hakk, men hver eneste tast er belyst av en dedikerte LED-pære, noe som gir lite lyslekkasje rundt tasten og sterkere, mer presis, opplysning. Med Razer Synapse-programmet kan du dessuten fargelegge tastene i akkurat den fargen du ønsker fra en palett på over 16 millioner farger, og selvsagt spare på et vell av ulike profiler som du kan hente frem ved behov.
Ettersom Razers Chroma-belysning kan snakke sammen med Philips Hue-pærer, ligger alt til rette for et vanvittig lysshow, eller et helhetlig og stilig oppsett, ved å synkronisere Razer-tilbehør- eller Philips-lyspærer med det som skjer i spillet. Om spillene du spiller har støtte for det kan dermed alle lysene dine farges røde om du dør, eller for eksempel endre farge basert på hvor hardt maskinen din jobber.
Razer Synapse-programmet lar deg for øvrig også enkelt velge ytelsesmodus, programmere makrotaster, finstille viftehastigheten med mer, så det er tydelig at Razer legger seg på et personlig plan her.
Etter vårt raske møte med nye Blade er vi utålmodige etter å få den inn til en grundigere test, men det er uansett klart at Razer går rett i kamp om de mest kravstore spillerne. Bedt om å peke ut sine argeste konkurrenter er det blant annet MSIs Stealth-serie som kommer opp, og Dembowski er klar på at selskapet også går etter de designfokuserte og innholdsprodusenter i tillegg til spillere. Konkurrentene er herved advart. Velkommen til Norge, Razer.