Til hovedinnhold
SniktittApple iPhone 5

Vi fikk klå på nye iPhone 5

En knallgod telefon har blitt bedre – men wow-faktoren mangler.

Amobil.no

Spesifikasjoner

Størrelse: 123,8 x 58,5 x 7,6 mm
Vekt: 112 gram
Skjerm: 4,0 tommer IPS TFT LCD, kapasitiv, 640 x 1136 punkter (326 punkter per tomme)
Operativsystem: iOS 6
Kamera: 8 megapiksler hovedkamera, frontkamera på 1,3 megapiksler
Maskinvare: Apple A6
Minne: 16, 32 eller 64 GB lagring, 1 GB RAM
Minnekort: Nei
Teknologi: Bluetooth 4.0, Wi-Fi 802.11a/b/g/n, GPS,
Batteri: 225 timer standby, 8 timer tale (3G)
Pris og tilgjengelighet: I Norge 28. september. Pris i USA: 16 GB 199 dollar, 32 GB 299 dollar, 64 GB 399 dollar .

Den nye iPhone-en har blitt slankere.
Volumknapper og skyvebryter for rotasjonslås eller lydløs er fortsatt plassert øverst på venstre side av telefonen.
En av tingene som har f lyttet seg er hodetelefonutgangen. Den finner du nå nederst. Her er også den nye ladekontakten som Apple har kalt Lightning.
Glasset på baksiden er erstattet med en stor aluminiumsplate.
Facebook og Twitter har fått svært sentrale plasser i nye iOS.
Apple har valgt å erstatte Google Maps med sine egne kart. En stilig, men kanskje ikke veldig nyttig, funksjon er Flyover. Her kan du se bygninger fra alle mulige kanter. Vi hadde fortsatt foretrukket Street View.
GPS-produsenten TomTom leverer trafikkdata til Apples kartapplikasjon.
Passbook holder oversikt over billettene dine. Dersom du nærmer deg flyplassen kan telefonen automatisk hente frem boardingkortet ditt. Om funksjonen vil virke i Norge er ukjent.

Amobil.no/London: I kveld lanserte Apple sin nyeste iPhone. Endelig fikk iPhone-tilhengerne navnet de ventet på i fjor – nemlig iPhone 5, men det er ikke det eneste ønsket både fanskare og telefoninteresserte har fått oppfylt.

En av de viktigste tingene mange har klaget på er måten iPhone 4 og iPhone 4S er bygget på. Selv om telefonene tåler slitasje svært godt, skal det lite til å knuse dem, siden de er dekket av glass både på forsiden og baksiden.

Les også: Slik er iPhone 5

Ikke like knuselig

Den nye iPhone 5 har et aluminiumsdeksel som dekker mesteparten av baksiden, og dermed burde problemet med knuste Apple-mobiler avta en hel del.

Byttet av materialer har ikke påvirket den eksklusive følelsen iPhone 4-modellene ga. Dette føles fortsatt som en av markedets aller mest velbygde telefoner.

Slankere og lettere

En av de første tingene du vil legge merke til med den nye iPhone-modellen er vekten og tykkelsen. iPhone 5 har vært på slankekur og er nå betydelig tynnere enn den har vært. Hvis du er vant til de to forrige generasjonene vil den også være overraskende lett.

Det er kun 1,7 millimeter i tykkelse og 28 gram som er barbert bort fra iPhone 4S til iPhone 5 – men sammen med at overflaten på telefonen har blitt litt større blir dette svært merkbart.

Endelig større skjerm

At iPhone har lagt på seg litt i høyden kommer naturligvis av at skjermstørrelsen har økt. Endelig, vil mange si. Konkurrentene har nemlig hatt til dels svært store skjermer i toppmodellene sine de siste par årene.

Apple ønsket ikke å gå for en skjerm som ble vanskelig å betjene, derfor har de beholdt bredden og økt høyden på skjermen. Den såkalte Retina-skjermen er nå blitt fire tommer stor, og forskjellen fra den gamle skjermen på 3,5 tommer er svært merkbar.

Selv om skjermen nå har blitt større, både føles og er den betydelig mindre enn de største skjermene i andre telefoner. Har du blitt vant til skjermene på 4,5 til 4,8 tommer i dagens toppmodeller, eller kanskje til og med monsterskjermen på 5,3 tommer Samsung Galaxy Note, vil nok iPhone 5 fortsatt være en skuffelse på akkurat denne fronten.

God bildekvalitet

Bildekvaliteten på Apples IPS LCD-skjerm er svært god. Det er stadig like tett mellom pikslene, slik at tekst og bilder vises sylskarpt og helt uten sjenerende tagger. Dette er imidlertid ikke unikt lenger, og det fins svært mange gode skjermer å velge mellom.

Selv om pikseltettheten er i samme nabolaget mistenker vi først og fremst Nokias kommende Lumia 920 for å ha en skjerm som er noen hakk kvassere enn iPhone 5. Da er det spesielt lysstyrke og fargegjengivelse vi tenker på, men også Nokias påstander om svært rask responstid vil være verdt å utforske når testeksemplarer av de to telefonene ankommer.

Les også: Sniktitt på Nokia Lumia 920

Silkemyke menyer

Det som foregår på skjermen er minst like viktig. På iPhone 5 er det iOS 6 som styrer showet – og det går stort sett silkemykt.

I tiden vi tilbrakte med iPhone 5 dukket det ikke opp en eneste forsinkelse å sette fingeren på. Det eneste vi merket oss var at noen av knappene er små og plassert på en måte som gjør dem vanskelige å treffe dem.

Nye funksjoner

Det nye operativsystemet har fått en del nye funksjoner. En av de som virker mest nyttig er Passbook. Her kan telefonen holde styr på flyreiser og andre planer du måtte ha. Det er enkelt å hente frem for eksempel boardingkort rett på skjermen. Dette er løst ved at flyselskaper selv kan koble seg opp mot systemet. Om dette blir tilgjengelig i Norge er foreløpig ikke kjent.

Les mer om de nye funksjonene i iOS 6 her

Kameraet skal ha blitt kraftig forbedret i den nye telefonen, men vi fikk ikke prøvekjørt det fullt ut. Det vi tross alt fikk se på var panoramafunksjonen der telefonen selv klipper sammen mange bilder som tas mens du sveiper telefonen rundt deg. Funksjonen ser lovende ut, men igjen er ikke iPhone 5 alene om å ha den. Flere av den siste tidens Android-telefoner har nemlig hatt panoramafunksjon innebygget i kameraapplikasjonen.

Mangler wow-faktoren

Etter å ha tilbrakt noen minutter med Apples iPhone 5 sitter vi igjen med et litt blandet inntrykk. Telefonen føles utvilsomt som en av de mest velbygde på markedet, eller rettere sagt – på vei inn i markedet.

Likevel mangler det en wow-faktor her som ikke skal undervurderes. Da den originale iPhone ble lansert var det også mange som savnet funksjoner de hadde hatt på andre telefoner. Telefoner med operativsystemer som Windows Mobile og Symbian. At iPhone slapp unna med å gjøre færre ting kom av at det den kunne, gjorde den så mye bedre enn de treige og vanskelige konkurrentene.

Hadde blitt anonym uten «slekten»

Ved siden av den gode byggekvaliteten føles dagens nye iPhone-modell kanskje mest som et produkt som forsøker å ta igjen konkurrentene. Problemet er at konkurrentene denne gangen heter Windows Phone og Android, og de har enormt god brukeropplevelse i utgangspunktet.

Er iPhone 5 god nok til å selge i bøtter og spann? Vi tror det. Fanskaren er stor, mange har kjøpt iOS-apper for tusenvis av kroner som de ønsker å ta med seg og den fantastiske kvalitetsfølelsen er det veldig vanskelig å komme unna. Om ikke de tidligere iPhone-modellene hadde banet vei, er vi stygt redd iPhone 5 bare hadde vært enda en telefon. Om enn en svært god telefon.

Vi liveblogget fra Apple-lanseringen. Her kan du lese om blant annet iPhone 5 og de nye iPod-modellene.

annonse