Til hovedinnhold

I denne pulten skjuler det seg noe spesielt

Vi kikket nærmere på entusiast-skrivebordet.

Rolf B. Wegner, Hardware.no

Hardware.no/Taipei: Lian Li tok kanskje ikke en hel verden med storm da de lanserte skrivebordskabinettene sine, men som konsept var de spennende. Det var riktig nok ikke den første gangen de hadde gjort noe sånt, men det er absolutt en stund siden sist de prøvde.
Siden sist har situsjonen også endret seg litt, blant annet har det kommet en konkurrent i form av Red Harbinger, som også lager kabinettskrivebord. Skrivebordene fra Red er virkelig gjennomførte, men koster også ganske mye. Modellene som Lian Li nå introduserer for markedet er rimeligere, selv om de ikke er billige.

Tre modeller ut på markedet

De to minste fra Lian Li.Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

Det er tre modeller nå i første omgang, i litt forskjellige størrelser. Den største modellen, DK-02X, har plass til to uavhengige systemer der det ene kan være opptil HPTX–størrelse og det andre mini-ITX. I tillegg til systemene har du en stor rekke med harddiskplasser, og ikke minst plasser til vannkjølingsradiatorer.
Den mellomste modellen heter DK-01K, og her er det plass til ett hovedkort med HPTX-standarden. I tillegg noterer vi oss plass til ti harddisker, samt mulighet til en rekke vannkjølingsradiatorer både her og der. Minstemann i serien heter DK-Q1X, og også denne støtter HPTX. Denne har dog plass til færre harddisker og radiatorer enn storebror.

Det er godt med plass på innsiden av det største skrivebordet.Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no
Aluminium og glass i skjønn forening.Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

Aluminium og glass

Samtlige av skrivebordene er laget av aluminium, med en saftig glassplate på toppen. De føles godt sammenskrudd, men benene er ikke de peneste vi har sett. Akkurat her hadde vi foretrukket om Lian Li hadde valgt en løsning som så litt mer eksklusiv ut, for resten av kabinettskrivebordet oser eleganse.

Selv om benene kanskje ikke er de peneste vi har sett virker de solide nok. De består banketesten med glans, og det er ikke noe tegn til svikt. Dog merker vi oss at et kabinett fullastet med maskinvare kan ha en viss bevegelse om man røsker i vei. Dette er likevel langt innenfor det godkjente, og vi skulle gjerne sett den modellen som ikke har ørlite grann svikt.

Tastaturplaten er justerbar i høyden.Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

Tastaturplaten kan trekkes ut, eller skyves helt inn i kabinettet. I all den tid du velger å skyve tastaturbrettet inn kan du legge tastaturet på en egen hylle på høyresiden av kabinettet. Der kan du også henge hodesett og legge musen din.

Tastaturbrettet kan reguleres noen centimeter i høyden, og det er også muligheter til å justere litt på høyden til benene. Du kan med andre ord tilpasse høyden til skrivebordet slik du vil ha den, men mulighetsområdet er ikke spesielt stort.

Fungerer fint selv om du er høy

Skrivebordet kan kanskje virke litt lavt når man ser det, og det er lett å bli bekymret for at man ikke får hvilt underarmene noe sted, eller at man blir sittende helt feil. Dersom du har en skrivebordsstol med armlener fungerer skrivebordet utmerket, og det var nettopp en slik modell som stod ved skrivebordet på messegulvet.

Det er ikke noe problem å være høy eller å finne en god plass, i hvert fall om du har en stol med armlener.Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no
Godt med plass.Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

Undertegnede på snaue 190 centimeter hadde i alle fall ingen problemer med høyden på skrivebordet, og fant seg godt til rette. Hadde stolen derimot ikke hatt armlener hadde jeg vært mer bekymret. Det er ikke aktuelt å legge armene på toppen av kabinettet, til det blir høyden for høy. Det å jobbe uten et sted å legge underarmene er heller ikke aktuelt, i alle fall ikke for meg.

Bak på skrivebordene har du mulighet til å feste skjermarmer, og på den måte frigjøre plass på selve bordplaten. Den største modellen har mulighet for tre slike armer, og om du kombinerer disse med dobbeltarmer får du altså mulighet til hele seks skjermer. Likevel skal det legges til at det nok blir i trangeste laget for så mange skjermer, med mindre du begynner å plassere dem rundt kanten av skrivebordet.

Intet tastaturbrett her, bare en hylle for oppbevaring.Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

Den minste modellen har forøvring ikke et tastaturbrett, og er såpass lav at den ikke er egnet til sitte ved siden av. Denne modellen er tenkt som en HTPC-løsning, kanskje som et rent kaffebord foran TV-en.

Folk lar seg sjarmere

Da vi var på standen til Lian Li la vi merke til at flere messedeltakere lot seg sjarmere, men ett spørsmål var fortsatt ubesvart: Hvorfor i alle dager lager Lian Li noe som dette?

– Jeg tror det har noe med å være litt annerledes. Det er mange entusiaster som liker å ha god plass i kabinettene sine, og det får du her. I det største er det plass til to uavhengige systemer. Videre får du med et slikt system gjemt unna datamaskinen på en helt annen måte. Skrivebord skal man gjerne ha uansett, så her har du sjansen til å få en kombinert løsning, forteller John Aldworth fra Lian Li til Hardware.no.

– Vi kommer sikkert ikke til å selge så mange slike skrivebord, men vi håper det blir noen. Du får i alle fall vist frem maskinen din ganske greit med en slikt oppsett, humrer Aldworth avsluttende.

Har du godt med penger og lyst på et sånt kabinett? I så fall kan du gjerne melde deg på vårt prisvarsel, enten for DK-01, DK-02 og DK-Q1 – så sender vi deg en e-post så snart prisen er kjent.

Du kan gjøre mye moro når du har godt med plass å bygge i:
Se bildene fra The Gatherings heftigste spillmaskiner »

annonse