Til hovedinnhold
SniktittMotorola Droid Razr

Vi prøvekjører Motorolas stolthet

Verdens tynneste Android-mobil er også en av de lekreste.

(Berlin/Mobilen.no): Onsdag ble Motorolas nye flaggskip, Droid Razr, lansert i Europa og Asia. Vi var tilstede under presentasjonen i Berlin, og fikk anledning til å prøvekjøre vidunderet.

Skuddsikker vest

Det første vi legger merke til med denne telefonen er den store og klare skjermen. Ellers ser vi at Droid Razr er litt strammere i linjene med litt flere vinkler og kanter enn det vi er blitt vant til i det siste. Over skjermen er det et ganske stort felt i krom, som det står Motorola på.

Bakdekselet er trukket med kevlar, et materiale som ellers brukes til tøffe oppgaver som i skuddsikre vester og i kjernen av klatretau.

Kameraet har vi ikke fått brukt ordentlig, men det skal kunne filme i 1080p. Legg ellers merke til vevemønsteret i kevlarfibrene. Det gir baksiden et særpreg, og er svært antennevennlig.
Galaxy SII (hvit) er heller ingen tjukkas, men den er noe tykkere enn Droid Razr.

Telefonen er en del tynnere enn Samsung Galaxy SII, men i praksis oppleves de som nokså like i størrelse. Begge er litt tykkere i den enden der kameraet sitter. Hvilken av de to som er stiligst får den enkelte gjøre seg opp en mening om. Selv heller vi til den oppfatning at Samsung Galaxy SII ser litt billigere ut enn Motorolas nye Razr, som også er tøffest. Bruken av kevlar og de avrundede kantene på Gorilla-glasset gir Razr et litt mer eksklusivt preg, selv om også kevlar kan minne om plast.

Når vi holder Galaxy SII og Droid Razr i hver sin hånd, så kjennes det ut som om Razr har den beste byggekvaliteten.

Impregnert

Om det stemmer at telefonen tåler mye er en annen sak. Vi har ikke dropp-testet telefonene og kommer neppe til å gjøre det heller. Droid Razr har en innvendig ramme og en kjerne i rustfritt stål. I tillegg er den behandlet med et materiale som skal forebygge fuktskader.

Motorolas representant demonstrerte dette ved å helle vann på et papir som var behandlet med det samme stoffet, for så å riste bort vannet og vise at papiret var like tørt. Han hadde pakket en Droid Razr inn i papiret, men om den tåler like mye vann direkte på telefonen viste demonstrasjonen ikke.

En svært god mobilskjerm

Moto Razr ligger godt i hånden. Skjermen er god å se på, blandt annet fordi Motorola har valgt å gi den en look som ikke er så mettet av sterke farger som Samsungs Galaxy SII er. Det kan du uansett endre etter din egen smak enten du har den ene eller den andre av disse to.

Den kapasitive skjermen har flere bildepunkter enn Galaxy SII, og skjermen skal også ha et lavere energiforbruk enn Super Amoled Plus, som sitter på Galaxy SII. Vi skal være så ærlige å innrømme at det skal godt gjøres å se denne forskjellen med det blotte øye. Men du vil se litt mer av en nettside på skjermen til Razr, samtidig som det vil være mulig å se litt flere detaljer om du ser på en film som har oppløsning nok til å fylle alle bildepunktene.

Noen hevder at bruken av Pen Tile-teknologi for å gjøre bildepunktene mer naturtro å se på, i realiteten betyr at du får færre subpiksler enn på en LCD-skjerm med tilsvarende oppløsning. Men så lenge det ikke er mulig å se punktene uten forstørrelsesglass, så er det en problemstilling du egentlig ikke behøver å forholde deg til.

Langt på vei som Ice Cream Sandwich

Du kan enkelt tilpasse hvilke funksjoner som automatisk skal aktiveres eller deaktiveres.

Motorola Droid har Android 2.3.5 Gingerbread, og ikke 4.0 Ice Cream Sandwich, slik det er på den nye Google-mobilen Galaxy Nexus. Galaxy Nexus ble presentert presentert i Asia, bare noen timer før Motorola Droid Razr ble lansert i Berlin.

Det er ett og annet å si om Google og Motorolas samarbeid. For det første har Google ennå ikke formelt kjøpt Motorola, og Motorola har derfor ikke fått noen føringer fra Google. For det andre var Razr Droid langt på vei ferdig utviklet før Google kom med sitt tilbud.

Når det er sagt, så er også de fleste av de nye funksjonene i Ice Cream allerede på plass i Motorolas versjon av Android 2.3.5. Det gjelder blandt annet muligheten for å bruke skalerbare og scrollbare Widgets på startskjermene, å gå direkte til applikasjoner fra låseskjermen og ikke minst de mange sikkerhetsfunksjonene som Motorola Droid Razr har fått.

Holder på hemmelighetene

Blant dissesikkerhetsfunksjonene er muligheten for å kryptere og fjernslette all informasjon på mobilen, også den som ligger på minnekortet. Du kan også kjøre tvungen sikkerhetspolitikk, for eksempel slik at kameraet ikke virker på bestemte lokasjoner eller til bestemte tider.

På samme måte kan Bluetooth blokkes for fildeling, mens den er åpen for bruk av Bluetooth-tilbehør.

Din egen skytjeneste

Noe av de vi liker best når vi prøver telefonen er at den er så smidig. Vi blar raskt mellom startskjermene, men kan ikke flytte den frem og tilbake like raskt som på iPhone. Det er imidlertid mer av akademisk interesse, all den tid du neppe vil ha noe reelt behov for å riste en startskjerm frem og tilbake i høyt tempo.

Det er ytteligere et par detaljer ved telefonen som gjør at den skiller seg fra mengden. Du kan bla i albumet eller musikklista, og ta med bilder og sanger som ligger på PC-en du har hjemme som om de var lagret på mobilen.

Du kan bla i flere ulike bildegallerier, også album på nett, eller album på PC-en hjemme eller på kontoret. På samme måte får du tilgang til musikk, video og dokumenter.

Installeringen er enkel. Koble mobilen til en PC eller Mac, og du blir spurt om du vil ha et program på PC-en din. Sier du ja, så installeres programmet automatisk, og du trenger bare å logge deg på med en e-postadresse og et selvvalgt passord. Legg inn samme e-post og passord på mobilen din, og du kan hente filer fra PC-en. Spill dem som stream, eller last dem ned så du kan bruke dem offline. Programmet støtter iTunes, så du kan bruke spillelistene du har på PC-en.

Du kan hente mediefiler som det er støtte for i avspilleren på telefonen, eller du kan hente filer som du vil behandle med telefonens Office-program. Om noen uker kommer en oppdatering som skal gjøre det mulig å sende filer andre veien også. Du kan ha inntil fem enheter koblet sammen på denne måten.

Med alle forbedringene Motorola har gjort på Droid Razr, så er det ikke så mye du får i tillegg når telefonen oppdateres til Ice Cream Sandwich. Det skjer antakelig tidlig neste år.

Tilbehøret du ikke har sett maken til

Motorolas Lapdokk er egentlig bare en skjerm, et stort batteri og et tastatur. Sammen med en Motorola-mobil fungerer den som en Android-PC som også lader mobiltelefonen.
Her kan du koble til mobilen din, og ved hjelp av lapdokken blir den som en datamaskin med et helt nytt brukergrensesnitt.
Her er telefonen koblet til en TV ved hjelp av en dokk. Kobler du strøm til Doken, så kan du bruke løsningen som Android-PC. En egen fjernkontroll følger med, eller du kan koble USB-mus og tastatur til dokken. Men du kan ikke betjene skjermen med fingrene slik det ser ut som denne karen forsøker.

En annen viktig differensiator er tilbehøret som gjør Motorola-mobilen til en Android-PC. Det eneste du behøver å gjøre er å koble den til en skjerm eller en lapdokk. En lapdokk er et tastatur og en monitor du kan plassere telefonen i. Tastaturet er nesten i full størrelse, og vi synes det var meget behagelig å skrive på. Du kan også bruke en mediedokk, og koble telefonen til en flatskjerm via HDMI.

Det smarte med denne løsningen er ikke bare at mobilen får en kjempeskjerm, men du kan åpne flere vinduer samtidig, på samme måte som du kan på en vanlig PC.

Vårt møte med Motorola Droid Razr ga mersmak. Den skal ha bedre batterilevetid en Samsung Galaxy SII, den scorer høyere enn både iPhone 4S og Samsung Galaxy SII på Browsermark, og den er rett og slett lekker.

Pris blir avgjørende

Nå gjenstår det å se hvordan Droid Razr blir priset i forhold til de nevnte telefonene, og ikke minst i forhold til Galaxy Nexus, som har nyere versjon av Android og høyere spesifikasjoner på skjermen. Så langt er det ingen i Motorola som tør å si noe om prisen.

Men det de våger å si er at telefonen kommer i salg tidlig i november, og at lapdokken med 10,1 tommer skjerm skal være klar fra første salgsdag. Et par uker senere skal det også komme en lapdokk med 14-tommer skjerm.

Bare et lite skår i gleden – lapdokken kommer i følge Motorola ikke til å få norsk layout på tastaturet.

Vi kal selvsagt teste Motorola Droid Razr grundigere når den endelige versjonen er klar. Det er den trolig om to til tre uker.

annonse