Til hovedinnhold

Slik blir fremtiden din som Canal Digital Kabel-kunde

Tre oppgraderinger til den nye plattformen er på vei.

Ole Henrik Johansen / Hardware.no

Hardware.no/Fornebu: Canal Digital lanserte i november 2013 sitt nye TV-produkt T-We, selskapets nye TV-satsing, og nå forbereder selskapet seg på å rulle ut de to neste fasene av plattformen. På menyen står en rekke forandringer i selve menystrukturen, der blant annet nåværende funksjoner får en oppussing.

Knut Aril Nupen viser frem de kommende T-We-funksjonene. .Foto: Ole Henrik Johansen / Hardware.no

Samtidig endres måten du kan se TV fra distributøren på. Her vil både mobil og ikke minst nettbrett bli enheter som kommer til å inneha en større rolle for deg som kabelkunde hos selskapet.

Vi tok turen til Fornebu for å se nærmere på hva det hele dreier seg om, der vi ble møtt av Knut Aril Nupen i Canal Digital, som skulle vise oss hva du kundene har i vente.

– Når den ADB-dekoderen kom var det ingen som skjønte hva vi skulle med åtte tunere. Nå tar vi i bruk alle sammen, forklarer Nupen til Hardware.no.

YouTube direkte via dekoderen

I førsteomgang vil du oppleve en rekke forandringer når det kommer til utseende og funksjoner. Oppdateringen er ventet å komme i slutten av denne måneden, og en indikasjon på at du har mottatt den er at YouTube dukker opp i menyen.

Med denne kan du se YouTube-klipp direkte via dekoderen din, der filmsnuttene samles under ulike kategorier. For å holde styr på hva du liker å se på, kan du logge på din vanlige YouTube-bruker. Samtidig er det lagt inn støtte for at du kan styre hva som skal spilles via nettbrett og mobiltelefon. Ergo kan du sette opp en favorittliste hvor flere kan gå inn å legge til klipp de ønsker å se – en hendig funksjon i for eksempel et lystig lag.

YouTube blir integrert i T-We.Foto: Ole Henrik Johansen / Hardware.no

Måten du kobler deg til dekoderen skjer på samme måte som du kobler deg til for eksempel Google Chromcast. Med andre ord søker du opp dekoderen via mobiltelefonen din når du er inne i YouTube-appen. Bare husk at både dekoder og mobilen eller nettbrettet må være koblet til samme hjemmenettverk.

Funksjonen ser ved første øyekast ut til å fungere greit, og virker ikke nevneverdig treg i bruk. Så lenge enheten du bruker har en dedikert YouTube-app, skal alle nettbrett og mobiltelefoner i teorien fungere.

Bedre filmleie

Du får nå mer informasjon under filmen du skal leie. .Foto: Ole Henrik Johansen / Hardware.no

En annen funksjon som blir viet en del oppmerksomhet er filmleietjenesten. Her kan du klikke deg inn på en film og få opp en ny «Mer-knapp». Under dette valget får du blant annet valget «Vis lignende», hvor du kan klikke deg inn for å finne forslag til andre filmer som faller inn under samme kategori. Her vil dekoderen plukke opp hva slags type filmer du ser mest på, og gi bedre treff når du klikker deg inn i filmleien over tid.

Skulle du få sansen for en spesifikk regissør eller skuespiller i filmen du har leid, kan du trykke på «Mer-knappen» og velge «Flere fra». Da får du opp sentrale navn fra filmen. Liker du for eksempel filmen Marc Webb har laget, kan du klikke på navnet hans for å få opp andre filmer han har gjort.

Ukesarkivet blir ikonbasert. .Foto: Ole Henrik Johansen / Hardware.no

Forandringer i ukesarkiv og EPG

Canal Digital har også pusset litt på både ukesarkivet og den elektroniske programguiden sin.

Klikker du deg inn på ukesarkivet vil du med en gang se at utseende har forandret seg mye. Fra å være en liste over de ulike kanalene, har menyen blitt ikonbasert – noe vi synes er en langt ryddigere måte å lage en slik oversikt på.

Skulle du dog savne den gamle måten å liste opp kanalene på, kan du trykke på den blå knappen på fjernkontrollen for å velge «Listevisning» i stedet for «Logovisning».

EPG-en får flere valg. .Foto: Ole Henrik Johansen / Hardware.no

En annen liten finurlig funksjon er når du klikker deg inn i EPG-en. Her kan du klikke deg inn på et program og få opp liste med valg. Her finner du blant annet «Ukesarkiv», hvor du kan klikke deg rett inn via EPG-en og komme inn i arkivet til den respektive kanalen. Det lar deg for eksempel se den forrige epioden av en TV-serie som vises nå.

Likevel er ikke disse endringene de som mest spennende etter vår mening.

En multirom-løsning er på vei

Som Canal Digital Kabel-kunde kan du denne høsten få mulighet til å ta i bruk Canal Digitals nye multirom-løsning. Det forutsetter dog at du har den nyeste PVR-en fra ADB, i tillegg til den nyeste typen «zapper» fra samme selskap.

Det eneste du vil trenge utenom disse to dekoderne er en ruter og en nettverkskabel. Ved å koble begge dekoderne til samme hjemmenettverk kan du nå se TV på den lille zapperboksen uten at du trenger en koaksialkabel. Signalet sendes nemlig via en av tunerne i PVR-en over nettverket ditt. Skulle det være tuklete å legge opp en ny kabel hvor du skal ha zapperen, kommer Canal Digital med en trådløs løsning som overfører signalet mellom for eksempel zappdekoderen og ruteren din.

Se TV fra en såkalt «zapper» uten TV-kabelen plugget i. .Foto: Ole Henrik Johansen / Hardware.no
Denne funksjonen dukker opp under innstillinger når multirom-løsningen er på plass. .Foto: Ole Henrik Johansen / Hardware.no

Med systemet koblet opp kan du foruten å se lineær TV, også ha tilgang til opptakene som ligger lagret på PVR-en. Samtidig er det fullt mulig å gå inn i EPG-en til opptakeren for å legge opp nye opptak.

Vi fikk prøve løsningen under omvisningen, og vi må si at det var imponerende rask kommunikasjon mellom de to dekoderne når det kom til informasjon om opptakene. Dog tok det litt lenger tid for zapperen å hente opp TV-signalet, og det skal tas høyde for at demonstrasjonen var under Canal Digitals kontroll.

Foruten selve utstyret trenger du betale kortavgift for den lille zapperen for fortsatt ha tilgang til den samme kanalpakken som du har på PVR-en din.

Oppdateringen har ikke fått noen konkret dato, men vil etter alt å dømme bli rullet ut i løpet av de kommende ukene.

Se TV på iPaden

Appen kommer først til iPad. .Foto: Ole Henrik Johansen / Hardware.no

Har du den nyeste PVR-dekoderen fra ADB, er du i besittelse av totalt åtte TV-tunere. Dette kan virke mye, men med Canal Digitals nyeste funksjoner blir alle åtte tatt i bruk.

Fra før bruker dekoderen én tuner til å vise kanalen du ser på, samt to til for å laste inn foregående og kommende kanal, slik at kanalbyttet skal skje raskt. Videre legger opptaksfunksjonen beslag på ytterligere tre tunere før den nye multiløsningen også krever én tuner. Da sitter du igjen med en ledig tuner, og denne skal også tas i bruk.

Slik ser grensesnittet ut på iPad. .Foto: Ole Henrik Johansen / Hardware.no

I månedsskifte mellom oktober og november vil Canal Digital etter planen lansere støtte for bruk av iPad mot dekoderen din. Det betyr at du nå kan se nesten alle kanalene til Canal Digital via nettbrettet ditt. Forskjellen fra for eksempel Get sitt alternativ, er at du er begrenset til hjemmenettverket ditt med Canal Digitals løsning. Det virker kanskje mindre praktisk, da du ikke kan se alt mens du er på farten, men det har en oppside. Siden du ser innholdet innenfor husets fire vegger får du tilgang til langt mer innhold, da rettighetshaverne er ganske restriktive så snart innholdet konsumeres utenfor huset.

Appen som trengs for å ta i bruk nettbrettet vil ligge tilgjengelig i App Store. I første omgang vil det være iPad som får appen først, mens Android-brukere på inntil videre må vente.

Du kan også bruke nettbrettet ditt som en fjernkontroll til å styre dekoderen. Dette var en funksjon vi fikk teste, og hvor kommunikasjonen mellom nettbrettet og dekoderen var kjapp og smidig i bruk.

Vil du se TV-programmet ditt på noe annet enn nettbrettet, kan du enkelt føre over sendingen til PVR-dekoderen igjen. Det er ikke mulig å foreta samme operasjon motsatt vei, igjen på grunn av restriktive rettigheter ifølge Canal Digital.

Hva synes du om de nye funksjonene? Diskutér i forumet nedenfor.

For å bruke alle T-We sine funksjoner trenger du den nyeste PVR-en fra ADB:
Her kan du lese vår test av ADB HD PVR 5743 CDX »

annonse