Tek.no

Sniktitt

OnePlus Nord koster under 5000 og glefser etter toppmodellene

Nå starter priskrigen på 5G-mobiler.

I 2018 skapte Xiaomi Mi A2 furore i de laveste prisklassene. Konkurrentene klarte ikke å følge på, og selv Xiaomi leverte en dårligere mobil som oppfølger til den uslåelige budsjettmobilen. Vil konkurrentene prøve å følge opp Nord, eller blir den høyt spesifiserte telefonen en gjentakelse av Mi A2, der ingen klarer å få has på den?
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no
Finn Jarle Kvalheim
21 Juli 2020 16:30

OnePlus Nord har vært på ryktebørsen en stund, godt hjulpet av OnePlus selv. Men i dag er telefonen endelig offisiell med såvel pris og alle spesifikasjoner. Og det vi kan stå overfor er den mest prisaggressive mobiltelefonen siden Xiaomis Mi A2 for et par år siden. Her får du så å si alt som langt dyrere telefoner byr på til en langt rimeligere penge.

Nord skal være telefonen som tar OnePlus nedover igjen i prisklassene, og med en startpris på 4700 kroner er selskapet ganske nærme prisene på sine tidlige flaggskip.

Årsaken er blant annet en ny prosessor fra Qualcomm. De siste par årene har billigste OnePlus ligget på 7–8 tusenlapper, mens Pro-modellene har vaket et sted rundt 10–11 tusenlapper. Nord vil altså koste rundt det halve av OnePlus 8 Pro, og faktisk nærme seg en tredel av for eksempel Samsung Galaxy S20 Ultra.

Samtidig er den ikke helt unik - omtrent de samme spesifikasjonene deles av Motorolas Moto G 5G som dukker opp i butikker i disse dager, der den ikke har gjort det allerede.

I  motsetning til årets andre to OnePlus-modeller får Nord to frontkamera, ett vanlig med høy oppløsning og ett ultravidvinkel med lavere oppløsning.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

«Har alt»

OnePlus Nord kommer i to varianter. En med 256 gigabyte lagring og 12 gigabyte RAM som skal koste 5700 kroner, og en med 128 gigabyte lagring og 8 gigabyte RAM som vil lande på 4700 kroner. I vanlig dagligdags bruk bør det i hovedsak være lagringsplassen som er den merkbare forskjellen, mens RAM-mengdene først og fremst vil bli tydelige ved veldig krevende spill eller når mange apper kjører samtidig.

OnePlus flotter seg med 90 hertz-skjerm i de rimeligere prisklassene, men de er ikke helt alene. Motorolas Moto G 5G får også høy oppdateringsfrekvens, men da med en LCD-skjerm i stedet for OLED-skjermen OnePlus byr på. OLED er vanligvis en dyrere, og ofte noen hakk kvassere teknologi i mobilverdenen.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

OnePlus Nord kan hovedsakelig kjøpes i to farger; blått eller grått. Den dyreste utgaven av telefonen kommer i to ulike grånyanser. Telefonene kommer med en metallisk utførelse slik at fargene endrer seg litt avhengig av hvordan lyset faller på dem. Skjermen er en 6,44 tommer stor AMOLED-skjerm, og det er ikke noen billigskjerm OnePlus har trykket inn her - den støtter både 90 hertz bildeflyt og HDR-video.

Ser vi tilbake på nevnte Motorola er en av forskjellene på Moto G 5G og Nord at Nord kjører AMOLED-skjerm, men begge telefonene har skjermer som yter 90 hertz og dermed skal være behagelige for øynene å se på over lang tid.

Fra venstre; OnePlus Nord, Xperia 10 II og - helt i andre enden prismessig - iPhone 11 Pro Max, som hverken har 5G eller skjerm med høy oppdateringsfrekvens. På papiret burde Nord være høyst konkurransedyktig med den tre ganger dyrere telefonen.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no
OnePlus NordMoto G 5G
Pris4690 / 5690 kroner3990 / 4490
Versjoner128 GB + 8 GB / 256 GB + 12 GB64 GB + 4 GB / 128 GB + 6
MinnekortByttJa, MicroSD
ProsessorSnapdragon 765GSnapdragon 765
--
Vekt185 gram207 gram
ByggematerialerMetall og glassPlast og glass
Skjermstørrelse6,44 tommer6,7 tommer
SkjermtypeOLEDLCD
Skjermaspekt19,5:921:9
HDR?HDR10+HDR10
--
Hovedkamera48 MP, f/1.75, stabilisert48 MP, f/1.7
Vidvinkelkamera8 MP, f/2.28 MP, f/2.2
Selfie32 MP wide, 8 MP ultrawide16 MP wide, 8 MP ultrawide
--
Batteristørrelse4115 mAh5000 mAh
Lading30 watt20 watt
--
HodetelefonkontaktByttKrysse av

Samme kamera som storebror

På kamerafronten kjører Nord samme hovedkamera som den langt dyrere vanlige OnePlus 8-modellen. Glasset foran kameraet er faktisk oppgitt å være såvidt mer lyssterkt enn det du finner i åttern, og den optiske stabiliseringen er beholdt, sånn at det skal fungere bra i dårlig lys. Vidvinkelkameraet har fått halvert sin oppløsning til åtte megapiksler, mens makrokameraet er det samme som før.

To kamera gjør nytten på forsiden av telefonen; ett 32 megapikslers vanlig selfiekamera og ett ultravidvinkelkamera på 8 megapiksler. Begge kameraene ligger bak hull i venstre hjørne av mobilskjermen som ellers dekker hele forsiden.

5G er nytt for prisklassen og tilbys bare av Motorola og OnePlus under 5000 i Norge. Ved siden av en rask og god skjerm er også nye radioteknologier ofte litt krevende for maskinvare og batterier å holde tritt med. OnePlus Nord har et batteri på 4115 mAh, som bare er et par hundre mAh under det du finner i den større OnePlus 8. I likhet med resten av telefonene kommer Nord med Warp-hurtiglading og rask lader i esken. Men trådløs lading er det kun det dyreste medlemmet i OnePlus-familien, 8 Pro, som får til.

OnePlus lager en rekke deksler selv, og sendte med et blått deksel med godt grep da pressen fikk testmobiler i forkant av lanseringen. Som vanlig er kameraåpningen formet som et ett-tall.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Hva med Motorolas 5G-mobil?

Sammenlikner vi Motorola og OnePlus’ nye og rimelige 5G-modeller er det visse ting som er verdt å merke seg. OnePlus og Moto bruker akkurat den samme prosessoren. I OnePlus’ tilfelle er en spesialutvalgt versjon som tåler 20 prosent høyere hastighet på grafikkdelen, men prosessorene kommer fra «samme samlebånd», med OnePlus-brikkene å betrakte som en førstesortering som tåler litt mer medfart.

Motorola har det klart største batteriet, med 5.000 mAh. Men med LCD-teknologi fremfor AMOLED, og vesentlig større skjerm på 6,7 tommer, har den antakeligvis god nytte av de nesten 20 prosentene større strømreserver enn OnePlus har.

Motorolas modell selges med gjennomgående mindre lagring og RAM enn OnePlus Nord - en modell med 64 gigabyte lagring og 4 gigabyte RAM må nesten kunne beskrives som litt sparsomt bestykket i 2020. 4 gigabyte RAM er i grenseland for krevende apper, og du skal ikke filme så mye 4K-video - eller video i det hele tatt - før 64 gigabyte blir magert. Selv ikke om du går for største modell Moto G 5G kommer du ikke helt opp i spesifikasjonene OnePlus Nord har - Motos heftigste «topper» på 128 gigabyte lagring og 6 gigabyte RAM.

Til Motorolas fordel, dog; Moto G 5G støtter minnekort så du kan bygge den ut, i motsetning til OnePlus-mobilene som ikke gjør det.

OnePlus 8 Pro til venstre er tydelig større, men den aller mest merkbare forskjellen i hånda er den store kamerahumpen bakpå. Nords lille kamerahump er knapt merkbar i forhold. Men så tar også 8 Pro noe bedre bilder enn den vanlige 8-ern som deler hovedkamera med Nord.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

5G-mobiler har vært dyre

Et raskt sveip over de 5G-klare mobilene på markedet i dag viser at prisene er til dels skyhøye, og at det stort sett er de ekstreme toppmodellene som har teknologien. Nå i juli, med Motorola, og i august med OnePlus endrer det seg kraftig.

OnePlus’ påstand er at ytelsen i Nord er på linje med toppmodellopplevelsen du får fra en OnePlus 8. Og førsteinntrykket etter noen dager med telefonen er at den absolutt leverer varene. Det er først og fremst designet utenpå som avslører om jeg bruker 8-ern eller Nord. Men OnePlus har både noen programvareoppdateringer og omtrent to uker på seg før Nord skal i salg, så den endelige dommen om Nord lever opp til lovnadene kommer om en ukes tid.

Under ser du de viktigste 5G-telefonene i markedet, og noen av deres fremste egenskaper. Prosessor og rene spesifikasjoner er holdt utenom, siden alt dette er toppmodeller som ikke strengt tatt har ytelsesutfordringer om programvaren gjør som den skal.

PrisViktigste egenskaper
Motorola Edge7000 kronerKurvet OLED-skjerm
OnePlus 88000 kronerGod allrounder
OnePlus 8 Pro11.500 kronerDet lille ekstra med trådløs lading og kamera
Samsung Galaxy S20 (5G)10.000 kronerTrådløs lading, godt kamera, meget god skjerm
Samsung Galaxy S20 Plus10.300 kronerTrådløs lading, godt kamera, meget god skjerm
Samsung Galaxy S20 Ultra12.700 kronerEkstrem zoom, fysisk stor telefon, meget god skjerm
Huawei P40 Pro10.800 kronerMarkedsledende kamera, mangler Google
Sony Xperia 1 II12.000 kroner4K-skjerm, hodetelefonkontakt

Priskrig i midten

Ellers er det verdt å nevne at OnePlus Nord har fingerleser i skjermen, mens Motoen har den plassert på siden av telefonen. Motorola kupper nok en del kjøpere på at deres mobil har hodetelefonkontakt, mens OnePlus triumferende har den raskeste laderen - med 30 watt mot 20 watt. Begge er selvfølgelig for hurtigladere å regne, men det er ikke kun de to ladeeffektene som skiller telefonene; et nær 20 prosent større batteri i Motorolaen gjør at varigheten fra 0 til 100 på batterifronten antakeligvis er en del lenger for Motorola.

Foreløpig er ingen av de to telefonene testet - men så mye utstyr som du får for mellom fire og fem tusenlapper fra både Motorola og OnePlus i 2020 kan det bli hett på midten av mobilprisstigen.

OnePlus Nord og de nylanserte OnePlus Buds-hodetelefonene slippes samlet den 4. august, og om en uke kan du altså lese testen av OnePlus Nord her på Tek.no.

annonse

Les også