Sniktitt

Sony Ericsson Satio

Sony Ericsson Satio har lenge vært kjent, men kun under kodenavnet Idou og det har vært mangel på offisiell informasjon. På torsdag ble telefonen offisielt lansert, og i samme slengen fikk vi ta en titt på telefonen i levende live. 

Her er det multimedia som er i høysetet, og telefonen har derfor fått et kamera med heftige spesifikasjoner, en TV-utgang og god grafikkapasitet.

Se flere bilder av Satio

Menyene ser litt annerledes ut, men er stort sett de samme som i Nokia 5800 Xpressmusic. (Alle foto: Einar Eriksen)

Kjente og kjære menyer

Satio har, som forventet, fått operativsystemet S60 5th Edition Symbian OS, i likhet med Nokia 5800 Xpressmusic, Nokia N97 og Samsung Omnia HD

Brukergrensesnittet i operativsystemet fungerer bra, men som vi tidligere har nevnt er det lite nytt her i forhold til smarttelefoner med tidligere S60-versjoner. Menyene er derfor i praksis mye av de samme som smarttelefoner fra Nokia uten trykkskjermer, uten så mye animasjoner og nye løsninger som du finner på trykkskjermmobiler som for eksempel Apples Iphone og LG KM900 Arena

Se menyene til LG KM900 Arena

Det er kanskje litt kjedelig. Men dersom du ikke krever at menyene i seg selv skal være underholdende, kan vi bare se fordeler ved at systemet har godt fotfeste. Både funksjonalitet og brukervennlighet er helt på topp, og dersom du har hatt S60-telefoner før føler du deg "hjemme" i de nye menyene. 

Skjermen er blant de større på markedet.

3,5 tommers skjerm

Skjermen i Satio er stor, med en diagonal på 3,5 tommer og en oppløsning på 640 x 360 piksler. Med dette er den 0,3 tommer større enn 5800 Xpressmusic, og vi merket oss fort at dette gjorde oversiktligheten bedre. 

Skjermen er forøvrig av den resistive typen og ikke kapasitiv. Det gir den fordelen at du kan bruke pekepenn på skjermen, men erfaringsmessig vil kapasitive skjermer reagere bedre på trykk med fingeren. Imidlertid hadde vi ingen problemer med å bruke skjermen i Satio med fingeren. Menyene er utviklet slik at du trykker mer enn du drar fingeren over skjermen, og det gjør at resistive skjermer fungerer helt greit.

Du kan velge mellom flere tastaturløsninger.

Et viktig spørsmål med trykkskjermmobiler uten eget fysisk tastatur, er om det er enkelt å skrive tekst på. I Satio finner du fire forskjellige inndata-metoder for tekst; håndskriftsgjenkjenning, mini-qwerty-tastatur, et qwerty-tastatur som dekker nesten skjermen i landskapsmodus, og vanlig mobiltastatur.

I alle tilfeller utnytter tastaturet skjermen på en god måte, slik at du enkelt treffer skjermtastene. Ettersom skjermen til Satio er større enn i 5800 Xpressmusic, er også tastene større. Trykkskjermen reagerer helt greit, og tekstmeldinger går unna uten større problemer. 

12,1 megapiksler

Kameraet i Satio knipser bilder i ikke mindre enn 12,1 megapiksler. Dette er på alle måter tilstrekkelig, ettersom du kun trenger så mange megapiksler dersom du skal beskjære bildene svært mye.

Dersom man leser seg blind på megapikslene, konkluderer man kanskje med at kameraet er langt bedre enn hos de aller fleste konkurrentene ettersom dette er en av de første telefonene med så høy kameraoppløsning. Sannheten er at flere megapiksler ikke på langt nær er det viktigste for å lage et godt kamera, og at flere megapiksler faktisk setter enda større krav til bildebrikke og optikk for å i det hele tatt oppnå like gode bilder.

Les også kommentaren: Flere megapiksler gir dårligere bilder

Vi er med andre ord ikke overbevist før vi får se nærmere på bildekvaliteten. Vi fikk dessverre ikke testet ut kameraet i Satio under pressetreffet, men vil selvsagt se nærmere på det i en full test.

Ellers av kameraspesifikasjoner har telefonen autofokus, bestpic-funksjon, ansiktsgjenkjenning (fokuserer på ansikter), smil-detektering (knipser når motivet smiler), bildestabilisator og "Touch Focus" som gjør at du kan trykke på skjermen for å velge fokuspunkt. 

Ved kameraet har Sony Ericsson også plassert en Xenon-blits, som er kraftigere enn de vanlige LED-baserte fotolampene du finner i mobiltelefoner flest. 

Ellers av multimedia skal spill og grafikk være viktig i Satio. Sony Ericsson sier at telefonen takler HD-spill i 3D, og med andre ord bør maskinvaren være kraftig nok til å spille 3D-spill på full oppløsning. Også grafikkmotoren vil vi vurdere nærmere i en full test av telefonen. 

Alt av teknologi

Ellers har telefonen det meste av teknologi, uten at noe er grensesprengende. Enkelt forklart har den ikke noe mer enn det man kan forvente å finne i en mobiltelefon i denne kategorien. 

Dette inkluderer selvsagt GPS, slik at du kan bruke telefonen til å navigere med eller geomerke bildene dine. Videre har du alle tilkoblingsmuligheter, som Wi-Fi for tilkobling til trådløse nettverk og super-3G (7,2 Mbps) og Edge for de raskeste hastighetene i mobilnettet. 

Av minnekapasitet har Satio 128 MB tilgjengelig for brukeren, i tillegg til støtte for minnekort av typen Micro-SD. Sony Ericsson har altså gått bort fra M2-minnekortene, og har tatt i bruk standarden som de fleste andre produsentene bruker. 

Men dette er også alt som er standard plugger og porter. For å lade telefonen bruker du en Sony Ericsson-lader, og ikke en type USB-lader. Skal du høre på musikk, må du bruke en overgang til vanlig hodesett ettersom den vanlige proprietære Sony Ericsson-porten brukes til dette også. 

Hva er så spesielt?

Satio er en teknologirik telefon som minner mye om 5800 Xpressmusic. Den har en litt større skjerm enn konkurrenten og en haug med megapiksler i kameraet. Ellers er forskjellene forsvinnende små. 

Ifølge Sony Ericsson vil prisen på Satio trolig havne på mellom 5000 og 6000 kroner i butikkene, mens Nokias konkurrent koster under 3000 kroner. 

Da gjenstår det å se om kameraet og grafikkmotoren virkelig er så mye bedre enn i Nokia 5800 Xpressmusic.

Du kan bestille prisvarsling på Satio i prisguiden, slik at du får beskjed så snart nettbutikkene har en pris på telefonen. Sjekk også priser på den nærmeste konkurrenten, Nokia 5800 Xpressmusic.

Les også
Samsung Jét
Les også
Nokia N86 8MP
Les også
Nokia N97
Les også
Samsung Omnia HD
Les også
HTC Touch Pro 2
Les også
HTC Snap
annonse