Sniktitt

Så sexy er Apples nye e-bøker

Nye iBooks 2 har fått interaktive e-bøker. Det skal gi iPad innpass i skolene.

Når du holder iPad-en i portrettmodus vil alle de interaktive elementene vises på venstre side av skjermen.

Apple lanserte på en pressekonferanse torsdag kveld norsk tid en stor oppgradering av sin e-bok-app iBooks. Med den nye versjonen innfører Apple støtte for interaktive skolebøker, noe som ifølge Apple skal intet mindre enn "revolusjonere skolemarkedet".

Les også vår test av iPad 2: iPad 2 suser forbi konkurrentene

Mye av det som ble sagt på pressekonferansen i forbindelse med Apples inntog i skolene var nok foreløpig mest interessant for et amerikansk publikum, men iBooks 2-appen er tilgjengelig også her i Norge. Og vår sniktitt viser at den har flere veldig interessante nyheter.

Interaktivt innhold

Vi lastet ned gratisboken Life on Earth i den nye iBooks 2-appen for å teste. Og det er ingen tvil om at denne typen interaktive bøker gir en helt annen leseopplevelse enn vanlige e-bøker.

Boken ser forskjellig ut avhengig av om du holder iPad-en i liggende eller stående modus. I stående modus ligger all teksten nedover på siden, med miniatyrbilder av bilder, diagrammer, videoer og interaktive animasjoner på venstre side av skjermen. I stedet for å bla sidelengs, ruller du nedover fra begynnelse til slutt i boken.

Boken vi kikket på var fullspekket med animasjoner, diagrammer, filmer og andre interaktive elementer.

Det virker som om det er meningen at man først og fremst skal bruke boken i liggende modus. Det er først da du får en skikkelig bokfølelse, og bilder, videoer og illustrasjoner er mye bedre integrert i selve teksten.

Også innholdsfortegnelsen er forskjellig avhengig av om du holder iPad-en liggende eller stående. Holder du den i stående modus får du en ren tekstbasert innholdsfortegnelse, mens du i liggende modus får en mye mer visuelt tiltalende innholdsfortegnelse med grafisk fremstilling av innholdet. En "filmstripe" nederst viser miniatyrer av alle sidene i boken, slik at du raskt kan spole frem til riktig punkt i boken.

Du kan navigere raskt i innholdet i boken ved å bruke filmremsen nederst når du holder iPad-en i landskapsmodus.

Stilige animasjoner

En del av illustrasjonene i boken er merket med "Interactive". Trykker du på disse, får du alt fra tredimensjonale illustrasjoner av molekyler til kart hvor du kan se hvordan temperaturen på jordkloden har endret seg fra slutten av 1800-tallet og frem til nå.

På slutten av kapitlene kan du svare på spørsmål for se hvor mye du har lært underveis.

Vi er ikke i tvil om at det blir morsommere å lære hvis forlagene tar i bruk de nye mulighetene i iBooks 2.

Siden bøkene er laget for undervisningsformål, er det funksjoner for å markere tekst og lage notater direkte i boken. All tekst du har markert vil dukke opp under "Mine notater", hvor du ser notatene og markeringene dine organisert under hvert kapittel. Et trykk med fingeren på et notat tar deg direkte til markeringen eller notatet. Notater og markeringer kan enkelt sendes med e-post, hvis du vil dele det med andre.

Lover godt

Notater og markeringer dukker opp under "Mine notater". Et trykk på et notat tar deg direkte til det aktuelle stedet i boken.

Etter å ha prøvd ut en av de nye e-bøkene i en kort periode, er vi ikke i tvil om at denne typen bøker er langt mer engasjerende enn vanlige tekstbøker. Vi håper virkelig forlagene – også her i Norge – vil kaste seg over de nye mulighetene i iBooks 2, og eventuelt lignende løsninger til andre plattformer.

I USA har Apple annonsert et samarbeid med flere forlag som er store på utdanningsmarkedet i USA, som Hougton Mifflin Harcourt, McGraw-Hill og Pearson. Disse vil alle levere skolebøker i iBook 2-format.

Det ble også annonsert et nytt gratisverktøy, iBook Author, som skal gjøre det mulig for hvem som helst å lage interaktive bøker. Forutsatt at du har en Mac.

Men selv om bøkene virker lovende, opplevde vi av og til at iBooks-appen krasjet og avsluttet av seg selv mens vi brukte den. Om det er et problem kun på vår iPad – eller noe andre også vil oppleve mye, vet vi ikke. Irriterende er det, uansett.

Du kan laste ned iBooks 2 her.

Les også: iPhone lages av 13-åringer

Les også
Ny norsk e-boktjeneste er lansert
Les også
Amazon lanserer iPad-konkurrent
Les også
Høstens nye nettbrett: iPad er ikke lenger kongen på haugen
annonse