Tek.no

Sniktitt Sonos Play:5

Slik er Sonos Play:5

Sonos beste høyttaler er blitt enda bedre.

Espen Irwing Swang, Tek.no
29 Sept 2015 06:00

Den første Sonos-høyttaleren vi stiftet bekjentskap med var Sonos ZonePlayer S5, som først dukket opp i 2009. Senere byttet den navn til Sonos Play:5, og serien ble utvidet med en Play:1 og en Play:3. I tillegg har Sonos en egen subwoofer, og en lydplanke til TV, Sonos Playbar.

En helt ny høyttaler

Nå kommer den første virkelige oppgraderingen av Sonos Play:5. Den nye høyttaleren heter det samme som den gamle, men i realiteten er det snakk om et helt nytt produkt.

På den gamle modellen hadde to diskanthøyttalere, to 3-tommer mellomtonehøyttalere, og én 3,5 tommer basshøytaler, alle med sin egen forsterker.

Den nye høyttaleren har tre diskanthøyttalere og tre 4-tommers midwoofere. En midwoofer er et element som gir mellomtoner og bass, men som ikke spiller like dype frekvenser som en subwoofer.

De tre diskantene er plassert med én i senter og én på hver side. Sidediskantenene er samtidig plassert i hver sin «brønn», som peker ut mot sidene. På denne måten klarer høyttaleren å skape et bredre stereoperspektiv enn den kompakte størrelsen skulle tilsi.

Smarthøyttaler

Den nye høyttaleren kalles en smarthøyttaler, og inneholder også en del smart teknologi. Den opererer som før over WiFi (bare 2,4 GHz), og kan brukes sammen med andre Sonos-høyttalere om du vil sette opp høyttalerne i stereopar, i multiromsløsninger, eller som 5.1-anlegg i TV-stuen.

Om du bruker høyttaleren alene må den plasseres horisontalt for å skape best mulig stereolyd. Bruker du den i et stereopar kan du velge om høyttalerne skal stå eller ligge. Vi synes lyden ble best om vi satte høyttalerne vertikalt, i alle fall fra vår plass i godstolen, med en nøye tilpasset høyttalerplassering. Her er det de retningsstyrte diskanthøyttalerne som utgjør forskjellen. Med høyttalerne plassert vannrett reflekteres lyden fra den ene retningsdiskanten i den venstre høyttaleren fra høyre vegg, og vice versa.

Akustikken i rommet

TruePlay skal tilpasse lyden i høyttaleren til akustikken i rommet.. Foto: Sonos

Vi lyttet først til musikk fra én høyttaler, plassert på en benk tre-fire meter fra stolen vi satt i. Rommet hadde harde flater med få dempende elementer som bilder, gardiner, panel eller myke møbler. Det var neppe tilfeldig at Sonos ønsket at vi skulle prøvelytte deres høyttaler nettopp i dette rommet. Her sørger akustikken for at hver eneste lydbølge får forlenget levetiden med noen millisekunder. Det skaper en klang som gir øret litt bedre tid til å oppfatte detaljene i musikken.

I dette miljøet fikk vi lytte til pop og jazz.

Med én høyttaler

Det første som slo meg da tonene strømmet fra høyttaleren foran meg, var hvor varm og god lyd den gav. Når jeg lukket øynene kunne jeg se for meg et par store gulvhøyttalere, riktig nok plassert litt tett mot hverandre. Jeg tok meg selv i å skakke på hodet i et forsøk på å høre hvor de ulike tonene egentlig kom fra. Høyttaleren maler ikke noe stort og bredt stereobilde, men de små klangnyansene som reflekteres fra flatene på høyde og venstre side av høyttaleren bidrar til å skape fylde i musikken.

Bassen går overraskende dypt, uten å bli uklar. Et øyeblikk angret jeg på at jeg for ikke lenge siden brukte 7000 kroner på en subwoofer til mine egne Play:5-høyttalere.

Men rett skal være rett - jeg har ikke tilsvarende akustikk i min egen stue, og subwooferen til Sonos sparker atskillig dypere i bassregisteret enn hva den nye Sonos Play:5-høyttaleren klarer alene. Play:5 gir dyp og fin bass, ja, men ikke så dyp og kraftfull at naboen får sirkelbølger i kaffekoppen.

Med to høyttalere

Bruker du høyttalerene i stereopar vil lydbildet bli litt annerledes om du setter høyttalerene på høykant. . Foto: Sonos

Neste trinn ble å spille med to nye Play:5 satt opp som stereopar. Her prøvde vi først med høyttalerne vertikalt, deretter horisontalt. Som nevnt har akustikken i rommet mye å si. Vi startet med høyttalerne vertikalt, slik at de retningsstyrte diskantene ikke pekte inn i hverandres område, men istedet var rettet mot tak og gulv. Det første musikkstykket vi hørte på var imidlertid nokså kompakt arrangert, men små nyanseforskjeller mellom høyre og venstre kanal. Under avspillingen stod den sorte Play:5-en som vi først hadde brukt, plassert mellom de to hvite Play:5 høyttalerne som var satt opp i stereopar. Forsøkte de å lure oss? Kom musikken egentlig fra høyttaleren i midten? Bare av og til kunne vi høre nyanser som lot oss retningsbestemme lyden til en av de hvite høyttalerne.

Så skiftet vi til en annen låt med et mye tydeligere definert stereoarrangement. Det gjorde virkelig susen. Som sonaroperatør drev vi lyttetrening for å øve opp evnen til å gjenkjenne de små frekvensforskjellene som kan fortelle deg hvor dypt en båt stikker i vannet, hvor mange propeller den har, og hvor mange blader det er på hver propell. Nå satt jeg med noe av den samme opplevelsen. Her er det mulig å høre alle detaljene i musikken.

Valget av musikk har mye å si

Exploded View som viser hvordan de tre tweeterne og de tre midwooferne er plassert. Foto: Sonos

At stereobildet nok ble litt overtydelig ved den andre avspillingen tilskriver vi musikkvalget. Du merker det selvsagt tydeligere når musikken jogger frem og tilbake mellom høyttalerne, enn når ett av instrumentene er arrangert stabilt venstre/høyre 60/40, et annet 40/60, og vokalen er 50/50. Plassert horisontalt glir kanalene noe mer over i hverandre, og lydbildet får en annen signatur. Vi foretrekker nok den vertikale plasseringen, i alle fall om vi skal sitte i idealposisjon og lytte. Byr du opp til fest med dansemusikk og klirrende glass, spiller det antakelig ingen rolle hvilken vei du plasserer høyttalerne.

Men dette var bare en sniktitt, eller skal vi si, sniklytt? Vi valgte ikke selv musikken, og brukeropplevelsen kan bli en ganske annen om du lytter til Sonos Play:5 hjemme i din egen stue. Men i det rette rommet er det ingen tvil om at du kan få kanonbra lyd fra Sonos-høyttalerne, særlig om du bruker dem i stereopar. Den nye programvaren med TruePlay skal gjøre det enkelt å kalibrere lydbildet til akustikken i rommet der du har tenkt å bruke høyttaleren.

Elegant design og nye kontroller

Designen på de nye høyttalerne er enklere og mer elegant enn på forgjengeren. Den første modellen kunne heller ikke vendes over på siden. Apparatledningen er rund og myk, men kan ikke lenger skiftes ut. Kabinettet er også lukket, så du ikke får noen fysisk drahjelp i bassrefleksen. Men det spiller ingen rolle så lenge bassen er så god som her.

Kabinettet er i metall, og kommer i matt sort eller matt hvit. Frontdekselet er sort på begge variantene, og produsert i perforert plast. 600 000 ørsmå hull skal gi lyden en mest mulig fri ferdsel, samtidig som du ikke kan se elementene bak. Sonos logo er plassert midt over den ene diskanten, men den lille logoen har 800 hull i seg, angivelig som et kompromiss mellom designerne og lydingeniørene hos Sonos.

På toppen av høyttaleren (liggende) er det en berøringssone der du kan stille volum. Stryk raskt fra den ene til den andre siden av volumfeltet, og du hopper frem eller tilbake i spillelisten. En sensor ser hvilken vei høyttaleren er plassert, slik at du alltid får volumet opp ved å trykke øverst, og omvendt.

Klar til julehandelen

Sonos Play:5 kommer i salg før jul, og prisen er tett på 5000 kroner per stykk. Gode høyttalere, ja, men ikke oppsiktsvekkende billig.

Les også vår guide:
Dette smarte TV-trikset bør du prøve hjemme

Les også
Sonos-høyttalerne har nå blitt mye smartere
annonse