SniktittSamsung Galaxy S6 og S6 Edge

Sprek design og nye funksjoner

Forventningene til Samsungs nye flaggskip har vært skyhøye. Nå har vi prøvekjørt Galaxy S6 og S6 Edge.

Tek.no/Barcelona: Samsung lanserte søndag kveld sin nye toppmodell, Galaxy S6. Telefonen kommer i to utgaver. Begge har fått en ny design med glass både i fronten og på baksiden. Noen nye farger er det også blitt, en dyp blå som bare kommer på Galaxy S6, og en dyp grønn, som bare blir tilgjengelig på Galaxy S6 Edge.

Noen ventet at telefonen ville få metallchassis. Det har den ikke, selv om det er en farget metallfilm under glasset.

Edge-modellen er rett og slett griselekker

Buene gir telefonen et særegent og lekkert utseende. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Men om begge telefonene har fått en etterlengtet redesign, er det modellen med buet skjerm på kantene som virkelig vil bli lagt merke til. Galaxy S6 Edge minner om en Galaxy Note Edge, med litt mindre skjerm (5,1 tommer) og en skjerm som buer ned på begge sider. Men materialvalget er litt annerledes.

Telefonen er tynnere, lettere og har en metallfolie under glasset som gir en glans vi ikke har sett i noen annen telefon. Galaxy S6 er også stilig, men det er Galaxy S6 Edge som virkelig skiller seg ut i mengden.

Hva som er en god design kan selvsagt diskuteres. Men du skal ha temmelig sære preferanser for ikke å falle for Galaxy S6 Edge.

Hvor praktisk er det med buede skjermkanter?

Du kommer lett borti den buede kanten, men det gjør ikke noe.. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Design handler om mer enn bare den fysiske formen, farger og materialer. Design handler også om bukervennlinget. Så er spørsmålet; hvordan er det å holde i en mobil der skjermen er rundet ut over kanten på begge sider?

Jo, da. Vi løfter på telefonen, som er temmelig lett og tynn, og vender den rundt i hånden noen ganger. Glass på front og rygg – vi fryktet at den skal være glatt å holde i, men det går fint. Den smale metallrammen gir et godt grep.

Tasten som tenner og slukker skjermen er plassert et stykke ned på høyre side av rammen, så den er lett å nå. Det er ingen taster på toppen av telefonen, slik det er på Galaxy Note 4. Og selv om det er let å komme nær kantene på skjermen, så oppfører telefonen seg pent.

Nye funksjoner

Nå er trådløs lading innebygget. S6-modellene støtter begge de to vanligste standardene Qi og PMA.. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Telefonen har fått et par nye funksjoner, uten at det er noen revolusjon det dreier seg om. Den viktigste er muligens at telefonen har fått støtte for trådløs lading, uten at du trenger å ty til spesialdeksler som gjør telefonen tykkere. Samsung Galaxy S6-modellene støtter både Qi og PMA.

Lader du telefonen i 30 minutter har du 50 prosent kapasitet på batteriet. Lader du i 80 minutter er batteriet fulladet. 10 minutter lading skal holde til to timer filmavspilling.

Edge-versjonen har et litt større batteri enn sin tvilling, med 2600 mAh, mot 2550 mAh.

S6 Edge kan plasseres opp ned, og varsle diskret med fem ulike lysfarger når en av fem utvalgte kontakter ringer deg. Her brukes den buede skjermen for å skape effekten, og den virker følgelig ikke på den ordinære S6, som har flat skjerm.

Buene kan også brukes til å vise informasjon av ulike slag. Den ene siden av skjermen har fått det som kalles People edge, mens den andre har noe som kalles Infostream. Det handler om hva slags informasjon du kan hente ved å stryke inn fra kantene.

Funksjoner i menytasten

Fingeravtrykkleseren krever ikke lenger at du stryker over den. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Det er også gjort endringer på fingeravtrykkleseren. Nå er det ikke lenger nødvendig å stryke fingeren over tasten. En lett berøring er nok, slik det også er på konkurrenten fra Apple. Dette fungerte greit under vår lille prøvetur.

En annen nyhet som også finnes på begge de nye S-modellene, er snarveien til kameraet. Nå kan du starte kameraet med to raske trykk på menyknappen, uansett hvilken app du er inne i. Det virker faktisk selv om telefonen er i dvale med slukket skjerm. Kameraet er klart på imponerende 0,7 sekunder.

Kameraet skal også være forbedret, med en bedre sensor og større lysåpning (F1,9). Denne skal slippe inn 34 prosent mer lys enn det du får på Galaxy S5. Dette gjøre det mulig å ta bilder i enda svakere lys enn du kan med Samsung Galaxy S5. Frontkameraet tar bilder med 5 megapiksler oppløsning, mens hovedkameraet har 16 megapiksler.

Enklere og mer ryddig

Grensesnittet er ryddet, og det er færre apper på telefonen enn tidligere. Det synes vi er helt greit, for vi ser ikke poenget med at produsentene fyller telefonen med apper fra partnere de finner det opportunt å være hyggelige med.

Om vi la merke til noe negativt ved den nye S-serien? Det må i så fall være at den ikke er vanntett. Det er synd at Samsung ikke har videreført dette fra Galaxy S5. Den støtter heller ikke minnekort. Nå kommer den riktig nok med mye minne - 32, 64 eller 128 GB, men vi liker den fleksibiliteten du får med minnekort.

Og til slutt - kameraet stikker litt ut av telefonen. Det plager ikke oss, men vi nevner det, siden det var et tema for noen da iPhone kom med noe tilsvarende.

Best på skjermoppløsning

Kameraet stikker litt ut. Her ser du hvordan det ser ut på Galaxy S6. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

De nye telefonen skal ha fått 50 prosent kraftigere høyttalere, 20 prosent høyere lysstyrke (600 nits), og Galaxy Edge har verdens mest høyoppløste mobilskjerm, med 577 ppi. Skjermen er av typen Super AMOLED, og måler 5,1 tommer.

Ny prosessorteknologi

Hvor mye strøm telefonen vil trekke får tiden vise. Prosessoren bruker 14 nm-teknologi som skal gi lavt strømforbruk. Telefonen har også fått LPDDR-4-minne, som er 88 prosent raskere.

Til slutt tar vi med at den har støtte for Samsung Pay, som skal være en betalingsløsning som kan bruke flere uliike teknologier, som NFC, MST og strekkode. Betalingsløsningen vil bli lansert i USA i tredje kvartal.

Vi kommer tilbake med mer om denne mobilen, og vil blant annet publisere en video der du får se flere detaljer.

Sett opp prisvarsel i Prisguide, så får du beskjed så snart telefonene kommer i butikk:

Under ser du også flere bilder vi har tatt av de to S6-modellene.

Også HTC lanserte en ny toppmodell i dag:
SNIKTITT: Her er HTCs oppgraderte toppmodell – HTC One M9 »

Les også
Samsungs neste toppmodell kan bli den eneste med kurvet skjerm i 2016
Les også
Samsung fortsetter nedturen
Les også
Amerikanerne har kastet seg over Samsungs neste toppmobil
Les også
Hvor mye juling tåler egentlig Galaxy S6 Edge?
Les også
Vinn en Samsung Galaxy S6
Les også
Nå kan du tafse på Galaxy S6 og S6 Edge
Les også
Samsungs neste toppmobil er allerede blitt en kjempehit
Les også
Snart kan du lade mobilen din med en sofa fra IKEA
Les også
Her er Samsung, HTC- og Sonys nye dingser
Les også
En toppmodell for deg som ikke ser på spesifikasjoner
Les også
Sony Xperia Z4 Tablet er det letteste nettbrettet i klassen
Les også
Samsung har lansert mobilbetaling – og den kan brukes overalt
Les også
Alt du trenger å vite om Galaxy S6 på tolv punkter
Les også
Her er HTCs oppgraderte toppmodell
Les også
Sony avduker sin nye billigtelefon
Les også
Alt klart for Samsungs strømgjerrige mobilbrikke
annonse