Til hovedinnhold
SniktittLenovo Smart Display

– Gi Lenovos designere lønnstillegg!

Tøffe smartskjermer til husbruk.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Tek.no / Las Vegas: Smarthøyttalere og taleassistenter er definitivt i vinden for tiden. I hvert fall på steder der språkstøtten er på plass. I Norge må vi klare oss med Siri på iOS-ting enn så lenge, hvis vi vil slippe å slå om til engelsk når vi spør. Men når Google Assistant en gang i fremtiden vil snakke norsk med oss, er det ting som Lenovo Smart Display vi kan vente oss.

Skjerm når stemme ikke er nok

Det er en smartskjerm med taleassistenten innebygget. Avhengig av hvor høye ambisjoner du har for kvelden kan du be den om å hente frem en oppskrift eller en TV-guide.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Akkurat som telefonen din kan den dessuten finne ut av reiseruter og tider for steder den vet du skal, eksempelvis til jobb eller til flyplassen om du har billetter i innboksen. En rekke slike funksjoner kan mer eller mindre automatisk, eller på muntlig kommando dukke opp på skjermen.

Lenovo har som vanlig leid en halvstor restaurant her i Las Vegas til å vise frem godsakene sine. Og i et stappet lokale med høy decibelmetning var det ikke så enkelt å få testet hvordan assistenten fungerte, men å ta litt på den var naturligvis fullt mulig.

Lenovo og Google begrunner behovet for skjerm med at ikke alt kan formidles like lett bare med tale.

Nærmeste konkurrent: Echo Show

Dingsen er nesten en ny klasse elektronikk. Det har dukket opp ting som har liknet litt tidligere, men de fleste av disse har vært forholdsvis dumme skjermterminaler for nettsurfing og oppslag på kjøkkenbenken, og liknende. Ett av få produkter som faktisk er ganske likt er Amazon Echo Show.

Smart Displays mest ordinære vinkel er rett forfra. Sett litt fra siden ser man hvor uvanlig designen faktisk er.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Det vakte forholdsvis stor oppsikt da Google valgte å blokkere Youtube for Amazons dings for en tid siden. Enkelte teknologiredaksjoner var kjapt ute med å forklare krangelen med Googles egen lansering her på CES, selv om ingen av de to aktørene har sagt noe særlig om årsaken til at Youtube forsvant.

Smart Display fås i to ulike størrelser. En med åtte tommer stor skjerm, og en litt større med titommers skjerm. Den største modellen har full-HD-skjerm, men begge skjermene tar seg helt ålreit ut. Ingen av dem er tiltenkt å bli beglodd på like kort avstand som en mobiltelefon.

Mer møbel enn tekno

Det er en høyttaler enten på venstre side eller under skjermen, avhengig av hvilken orientering du plasserer den i. Denne skal være forholdsvis kraftig, men igjen vanskelig å få så mye ut av på et sted med høyt støynivå.

Begge de to har lik design, og fra forsiden ser de litt ut som en hvilken som helst digital billedramme. Du vet, de som ble en farsott for 8-9 år siden. Men de hadde som regel kun en vanlig stand på baksiden. Lenovos er annerledes utformet.

Her er det en slags pyramideliknende form i den ene enden av skjermen som sørger for at den holder seg oppreist. Og den fungerer enten skjermen står horisontalt eller vertikalt.

Ikke minst ser den sabla uvanlig ut. Jeg må innrømme en nokså begrenset begeistring for taleassistenter - jeg snakker godt engelsk, men jeg liker ikke å måtte bytte språk for å snakke til teknologien min.

Men Smart Display er likevel ett av de penere teknologiproduktene jeg har sett på lang tid. Den ser rett og slett herlig lite nerdete og teknisk ut, selv om innmaten absolutt ikke er gammeldags.

Ny på flere områder

Den minste modellen har bakside i tre mens den store har en matt, grå plastbakside. Begge to ser flotte ut, men det er kanskje den minste av dem som tar seg aller best ut.

Smart Display er basert på en helt ny plattform fra Qualcomm laget for nettopp denne typen dingser, der Android Things er programvaren som kjører. Hvis du ikke har hørt om Android Things er kanskje ikke det så rart. Den ble lansert i fjor, men men frem til nå har den mest vært fikleprogramvare for Raspberry Pi-kort og slike ting.

Prisen for herligheten er enten 250 eller 200 dollar her borte i USA. Hva den eventuelt vil bli i Norge er høyst usikkert. Det er heller ikke sikkert at de to skjermene hele tatt kommer hit, ettersom språket ikke er støttet. Skulle Google åpne opp for de nordiske språkene i nær fremtid mistenker jeg at dingsen innfinner seg ganske fort.

annonse