Til hovedinnhold
SniktittLG V20

– Det burde ikke være lov å hoppe over Norge med en så fet telefon

LG V20 ser virkelig ut til å være flaggskipstatusen verdig.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

San Francisco / Tek.no: Noen mobillanseringer er store gjesp, der vi må lete med lys og lykter etter interessante ting å peke på, for å i hvert fall forsøke å se hvem modellen kan være riktig for.

LGs V20-lansering her i San Francisco var omtrent så langt unna en sånn som det er mulig å komme. I hvert fall om vi skal dømme etter maskinvaren.

Selve lanseringen var en ganske kompakt affære, med noen få store TV-kamera og i høyden et par hundre tilhørere. Ikke akkurat på størrelse med gigantlanseringene som Apple og Samsung driver med. Men etter alt å dømme er likevel telefonen verdig et slik selskap. Den har nemlig nesten alt LG kom på at det var mulig å putte inn i en telefon.

En tusenkunstner i dress

En skulle kanskje tro telefonen så litt sær ut, eller hadde noen fysiske skavanker når den har så mye spennende på innsiden. Jeg skal medgi at forgjengeren, V10, nok har en design som blir i overkant spesiell for mange. Men V20 er den rake motsetningen av sin forgjenger.

Her snakker vi om en syltynn telefon i matt aluminium. Den har utskiftbart batteri og luke bak, men designen er såpass god at det kan ta en stund før du legger merke til at det i det hele tatt er en mulighet. Telefonen kjennes umiddelbart ut til å være i ett stykke.

Design er som kjent svært subjektivt og personlig. Men jeg har problemer med å beskrive dette som annet enn ganske lekkert. Forfra er den kanskje litt anonym, men skjermen buer svakt oppe og nede, noe som er et uvanlig designtrekk. Fra sidene og bak er den syltynn og det er noe med hele følelsen telefonen gir i hånden som minner meg litt om Nokias gamle metalltelefon N8, men oppdatert til 2016 i tykkelse og bredde.

Oppe til høyre ser du skjerm nummer to, som skal gi enkel informasjon og alltid står på. Noen ganger får den dessuten funksjoner så som en egen zoomeknapp i kameraappen.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Det er forresten på sin plass å nevne at V20 skal tåle knall og fall, akkurat som sin forgjenger. Den er testet etter MIL810G-standarden, og skal tåle gjentatte fall fra rundt 1,2 meter. Deler av topp og bunn på telefonen er i et plastmateriale som skal ta av for knall og fall. Visstnok det samme som brukes i hjelmer. LG har imidlertid ikke gjort telefonen tett.

Skjermen er forøvrig 5,7 tommer stor og svært høyoppløst. Den ser flott ut, men det er den ikke alene om å gjøre. Gode skjermer får du i nesten alt av toppmodeller nå.

Den lille ekstraskjermen over hovedskjermen er imidlertid svært så uvanlig. Så langt har vi kun sett den i LG V10 og den langt rimeligere LG X Screen.

Silkemyk programvare og Android 7

LG V20 er først ut med Android 7, og eksemplaret vi tittet på hadde ikke appmenyer bak hjemmeskjermene. G5 fikk dette som en oppdatering kort tid etter lansering. Kan hende finnes det et valg i menyene her også, men det ble det ikke tid til å se etter.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Det som foregår på den er imidlertid vel så imponerende. Her er det Android 7 Nougat som kjører, altså Googles aller siste utgave av operativsystemet. Sammen med LGs eget menyoverlegg. Ofte er det to faktorer som trekker ned ytelsen på slike telefoner når de lanseres.

Den ene faktoren handler om tidlig programvare, mens den andre handler om produsentspesifikke menyer. Begge deler skulle i utgangspunktet gjort seg gjeldende her, men V20 byr muligens på den aller kvikkeste brukeropplevelsen jeg har støtt på med såpass store endringer i Android-menyene.

Å sveipe rundt i menyene eller gå inn og ut av apper og innstillinger er som å tre en loddebolt gjennom smør. Ikke at det er en fornuftig ting å drive med, men det er en annen sak.

Det viktige her er følelsen av at det i hvert fall ikke stopper opp i tide og utide, og at det heller ikke går periodevis litt saktere. Det har tidligere vært Nexus-modeller og noen av Motorolas modeller som har gitt meg et tilsvarende inntrykk. Nå ser det ut til at også LG er der.

Et koldtbord av funksjoner

Testvideo fra LG V20. Vær obs på at kvaliteten kan være dårligere enn den som kommer fra den endelige programvaren.

Funksjonsmessig har du et helt koldtbord av saker og ting å velge blant her. På baksiden har du to kamera, og her er mye kjent fra toppmodellen i Europa, nemlig G5. Det innebærer 16 megapikslers oppløsning på hovedkameraet og blender på f/1.8. Ved siden av seg har det et vidvinkelkamera på 8 megapiksler, med blender på f/2.4.

Nytt denne gang er en ny generasjon elektronisk stabilisering av video. Den fungerer uavhengig av den optiske stabiliseringen. Sistnevnte tas i bruk under stillbildefotografering.

Fra en av LGs ansatte får vi vite at den optiske stabiliseringen i V20 ikke lar seg kombinere med den elektroniske stabiliseringen, ettersom glasset ikke er styrt av programvare.

— Men det er faktisk noe vi har tenkt å se på i vår neste modell, forklarer koreaneren som rusler rundt som et oppslagsverk for de vanskelige V20-spørsmålene.

Uvanlig åpent til en stor elektronikkprodusent å være, tenker jeg. Men da har vi i hvert fall noe å se etter i V30 eller G6.

Videoen fra telefonen blir meget stabil, og ser ut til å bli omtrent like god som den vi fikk fra Sonys Xperia XZ som vi testet nylig. Et lite eksempel på video fra telefonen er klippet inn i saken. Vær obs på at tidlig programvare kan påvirke kvaliteten.

LG sammenliknet videostabiliseringen i V20 med den best forkledte iPhonen jeg har sett på en stund. Forskjellen var dramatisk, men det hadde vært mer relevant å sammenlikne med en av Sonys Xperia-modeller. LG har uansett et overtak over disse også, i form av optisk stabilisering for stillbilder.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Mikrofoner som tåler bøll

Du kan stille på følsomheten for de tre mikrofonene.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

LG har dessuten bygget inn mikrofoner som skal tåle en skikkelig trøkk her. Det later til å være det samme som Nokia og HTC i sin tid omtalte som HDR-mikrofoner, altså mikrofoner som fungerer både ved lave og ved svært høye lydnivåer.

Det så ut til å fungere greit under lanseringen, men i videoen jeg tok med meg er det en del støy på lydsporet. Antakeligvis handler dette om tidlig programvare eller brukerfeil. Å traktere en telefon skikkelig blant så mange skuelystne er ikke alltid like enkelt.

Hvis du bare vil bruke V20 som opptaksdings på konserter eller under dine egne bandøvninger skal det også gå fint. Her kan du justere følsomheten for hver av de tre mikrofonene som er bygget inn. Resultatet skal ifølge LG bli meget, meget bra. Lyd rett fra mobilmikrofoner pleier ikke å bli fantastisk, men av og til blir det brukbart. Her vil det vise seg om selvskryten er riktig eller ei.

Skal kunne drive svært tungdrevne hodetelefoner

Metallbakside med plaststykker på topp og bunn. Plasten skal kunne ta imot knall og fall uten å ta skade av det.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

En annen ting som er spesielt med V20 er den innebygde DAC-en. LG har valgt produsenten ESS til å levere lyddel i telefonen, og det inkluderer også en kraftig forsterker som skal være god nok til å drive særdeles krevende hodetelefoner som vanligvis må ha egen separat forsterker.

LG hadde en mengde demonstrasjonsposter for dette, og for meg blir faktisk hele påstanden mer troverdig av at det var ganske vanskelig å høre forskjell på V20 og den forkledte iPhonen som ble brukt som sammenlikning. Lyttestasjonene var nemlig utstyrt med åpne hodetelefoner, i et skikkelig bråkete lokale. Jeg hadde blitt mer skeptisk til LGs lydpåstander dersom det var enkelt å høre forskjell under slike forhold.

V20 er ikke en modulær telefon slik G5 er, men den støtter en del av tilbehørene som ble lansert for toppmodellen.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Det man nok kan høre forskjell på er forsterkerdelen, gitt et sett hodetelefoner som har svært lav følsomhet, men det virket ikke som om noen av de to telefonene slet med slikt i kveld.

Dermed er vi fortsatt spente på å få lytte til V20 i litt mer fornuftige omgivelser.

Som i LG V10 skrus den ekstra DAC- og forsterkerfunksjonaliteten av og på med en egen knapp i menyen. Disse kretsene krever noe ekstra strøm under bruk. Forgjengeren testet jeg blant annet med Sennhsier HD650 og HD800, begge meget tungdrevne hodetelefoner, og det hele fungerte faktisk påfallende bra.

Uvisst om den kommer til Norge

Foreløpig er det uvisst om telefonen i det hele tatt vil komme til Norden. I utgangspunktet er den lansert for det amerikanske markedet nå i tredje kvartal. Men det var også planen for V10, som likevel dukket opp i butikker nær oss da interessen viste seg å være til stede.

Det får vi virkelig håpe V20 også gjør. For førsteinntrykket er massivt, og vesentlig bedre enn for V10, som i hvert fall for meg var en telefon som brukte litt tid på å vise sine kvaliteter.

Om bare noen timer er det klart for stor Apple-lansering her i San Francisco. Tek.no er til stede også der. Det har akkurat blitt lansert en mengde nye produkter under IFA-messen i Berlin, og mange av dem kan du lese mer om på vår temaside »

annonse