Til hovedinnhold
SniktittSamsung Ativ Tab

Lynraskt med Windows 8

I kveld lanserte Samsung Ativ Tab – vi har sett nærmere på det nye nettbrettet.

Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Spesifikasjoner

Formfaktor: Nettbrett
Størrelse: 26,58 x 16,81 x 0,89 cm
Vekt: 570 gram
Skjerm: 10,1 tommer, 1366 x 768 piksler, kapasitiv
Operativsystem: Windows 8 RT
Internett: Wi-Fi B/G/N med Channel Bonding
Kamera: 5 megapiksler hovedkamera, frontkamera på 1,9 megapiksler
Maskinvare: Dual Core 1,5 GHz
Arbeidsminne: 2 GB
Minnekort: Micro-SD, 23 eller 64 GB intern lagring
Teknologi: Bluetooth 4.0 + A2DP, Wi-Fi, NFC, GPS+GLONASS, gyroskop, DLNA, Micro HDMI, USB 2.0 Host
Batteri: 8200 mAh
Pris og tilgjengelighet: Veiledende utsalgspris 5500 kroner, tilgjengelig i løpet av november

Amobil.no/Berlin: Det er to kvelder før IFA-messen i Berlin åpner, men likevel er det ting som skjer i den tyske hovedstaden. Blant annet har Samsung avholdt en monsterlansering med haugevis av produkter. Ved siden av Galaxy Note 2 er sannsynligvis Ativ-serien med Windows 8 noe av det mest interessante som ble lansert.

Ativ-serien omfatter tre produkter så langt. Det rene nettbrettet Ativ Tab, et hybridprodukt alla Asus' Transformer-serie som lyder navnet Ativ Smart PC Pro og telefonen Ativ S med Windows Phone 8. I første omgang er det Ativ Tab vi skal se nærmere på.

Hendig størrelse

Idet vi løfter nettbrettet opp merker vi to ting. Den veier omtrent det samme som de fleste nettbrett som er på markedet i dag, og i tillegg er dimensjonene svært like de vi kjenner fra dagens Samsung-nettbrett i Galaxy Tab-serien.

Ifølge spesifikasjonene lander vekten på 570 gram, mens dimensjonene er 26,5 x 16,8 x 0,89 centimeter.

Det er fortsatt plast som er byggematerialet her, men likevel føles Ativ Tab umiddelbart noe mer eksklusiv i hånden enn Galaxy Tab-variantene. Ut fra et kort førsteinntrykk er det litt vanskelig å si hvor stor den faktiske forskjellen i byggekvalitet er, men dette er likevel et lovende tegn.

Fin men litt lavoppløst skjerm

Skjermen i Ativ Tab er lyssterk og fin, men akkurat som på nylig testede Samsung Galaxy Note 10.1 er oppløsningen litt lavere enn vi kanskje hadde forventet. Skjermen er en 10,1 tommer stor LCD-variant med oppløsning på 1366 x 768 piksler. Dermed har den akkurat samme oppløsning som var på mange av de tidlige HD-TV-ene før Full-HD ble vanlig.

Det fins flere nettbrett på markedet med betydelig høyere oppløsning i skjermen, deriblant Apple iPad 3 og Asus Transformer Pad Infinity. Likevel la vi egentlig ikke merke til oppløsningen de minuttene vi brukte med brettet. Vi ble nemlig mer fanget av det som foregikk på skjermen.

Lynrask

Hastighet er stikkordet for Ativ Tab og nye Windows 8.

Vi må nødvendigvis fortsette sammenlikningen med dagens nettbrett. De Android-baserte variantene kritiseres nemlig stadig vekk for litt ujevn hastighet i menyene og enkelte tregheter sammenliknet med Apples iPad 3. Hvis førsteinntrykket stemmer har Ativ Tab absolutt ingen slike nykker.

Her spruter menyene forbi på et øyeblikk. I løpet av tiden vi fikk prøve Ativ Tab var det knapt mulig å fremprovosere en eneste treghet. Selv applikasjoner startet forbilledlig raskt.

Laget for fingerbruk

Det er en del apper installert på nettbrettet fra det er nytt. Her finner du for eksempel en fullverdig Office-pakke – Microsofts egen, naturligvis. I tillegg kommer brettet med en klient for skylagringstjenesten Skydrive, den også fra Microsoft.

En rekke andre programmer var installert på brettet vi fikk se på, men vi er ikke helt sikre på om den følger med i esken når du får kjøpt det i butikk.

Felles for alt var imidlertid at de virket godt tilpasset en enhet som du stort sett bare skal betjene med fingrene dine.

Nye Windows 8 er laget for å gjøre nettopp denne typen bruk enklere. Det betyr at Metro-grensesnittet du kanskje kjenner fra Windows Phone har funnet veien inn her. Hovedmenyen er i praksis en rekke firkantede bokser av ulike farger og med forskjellige logoer inni.

En forskjell er imidlertid at du sveiper fra side til side for å navigere i Windows 8, der du i Windows Phone sveiper opp og ned.

Appene likner på menyene

Flere av appene som lå inne på nettbrettet kjørte grensesnitt som liknet veldig på Microsofts eget, der både menyelementer og den horisontale sveipingen går igjen. Dersom dette blir den vanlige måten å lage apper for Windows 8 på, bør tilvenningen til nye apper gå raskt og smidig så fort du har vendt deg til å bruke selve operativsystemet.

Også i Apples univers er dette en vanlig måte å gjøre det på, mens på Android er det mer blandet hvor tett appene er visuelt integrert med selve menysystemet.

Har fortsatt skrivebord

Det er mulig å gå tilbake til et skrivebord som likner det vanlige du finner på PC-en hjemme. Inntrykket vi fikk var imidlertid at det vil bli lite brukt på Ativ Tab og tilsvarende nettbrett.

Her er det RT-versjonen av Windows 8 som kjører, og prosessoren er en vanlig tokjernet mobilprosessor på 1,5 GHz. Det innebærer ganske kraftige begrensninger i hvilke applikasjoner du kan kjøre.

Kjører ikke vanlige Windows-applikasjoner

Det er altså ikke slik at applikasjonene du kjører på PC-en din i dag automatisk er tilgjengelige for denne utgaven av Windows. Her er det opp til utviklerne å velge om de vil støtte det som i praksis er en helt ny plattform, der nesten bare det visuelle er likt Windows 8 Pro som er laget for kraftigere nettbrett og PC-er. En del av denne støtten går ut på å lage et Metro-tilpasset grensesnitt for appen.

Det er svært vanskelig å si akkurat hvor god Ativ Tab er før vi får inn nettbrettet til test. Det vi kan si er at brukeropplevelsen ser ut til å være på stell, og at spesielt hastigheten imponerer.

Les sniktitten på lanseringens største trekkplaster; Galaxy Note II.

annonse