SniktittPanasonic Toughpad JT-B1 og FZ-G1

Her er nettbrettene som tåler tøffe jobber

Vi har kikket på Panasonics første vann- og støtsikre Android- og Windows 8-nettbrett.

Panasonic Toughpad JT-B1

Størrelse: Ikke oppgitt
Vekt: 952 gram
Skjerm: 7 tommer, 1024 x 600 piksler, kapasitiv trykkskjerm, støtsikker, 500 cd/m2 lysstyrke, fungerer i dagslys
Operativsystem: Android 4.0 Ice Cream Sandwich
Teknologi: Wi-Fi-versjon og 3G-versjon. NFC, Bluetooth, GPS.
Kamera: 13 megapiksler bak, 1,3 megapiksler foran
Maskinvare: OMAP 4460 systembrikke med 1,5 GHz Arm Cortex A9 tokjerneprosessor, 1 GB RAM
Minne: 16 GB intern lagring, støtter Micro-SD
Batteri: 8 timers batteritid
Forventet pris ved lansering: Fra rundt 6 000 kroner
Tilgjengelig i Norge: Februar/mars

Panasonic Toughpad JT-B1 ser ganske tykt og klumpete ut, men veide mindre enn vi hadde trodd.Foto: Kurt Lekanger, Mobilen.no
Panasonic Toughpad JT-B1.Foto: Kurt Lekanger, Mobilen.no
De tre knappene til venstre kan programmeres til å utføre ulike funksjoner.Foto: Kurt Lekanger, Mobilen.no
Europeisk produktsjef i Panasonic, John Tucker, viser hvordan remmen på baksiden av Toughpad JT-B1 kan tas av.Foto: Kurt Lekanger, Mobilen.no
Stroppen på baksiden gjør at det er lettere å holde nettbrettet over lengre tid. .Foto: Kurt Lekanger, Mobilen.no

Panasonic har utvidet sin serie med robuste nettbrett beregnet på bedriftsmarkedet. Vi møtte Panasonics europeiske produktsjef John Tucker og Key Account Manager Erik Finstad ved Panasonic Norges kontor på Karihaugen i Oslo for å ta en nærmere kikk på nyhetene.

Tucker fortalte til Mobilen.no at de utelukkende satser på bedriftsmarkedet, og at de derfor ikke kommer til å lansere nettbrett med Microsofts Windows RT-operativsystem. Dette er først og fremst ment for konsumentprodukter, presiserte Tucker. I stedet utvider Panasonic sitt eksisterende sortiment av robuste PC-er og nettbrett med det som er selskapets første robuste Android- og Windows 8 Pro-nettbrett. Android-nettbrettet Toughpad JT-B1 er basert på en ARM-prosessor, mens Windows 8-nettbrettet Toughpad FZ-G1 benytter en Intel Core i5-prosessor.

I denne artikkelen skal vi først og fremst fokusere på Android-nettbrettet, men vi tar også med litt om Windows 8-nettbrettet til slutt.

Første 7-tommers Android-Toughpad

Panasonic Toughpad JT-B1 er et vann- og støvtett nettbrett som har MIL-STD-810G-klassifisering, som betyr at det skal tåle fall fra 150 cm. Det er IP65-beskyttet, som betyr at det er helt støvtett og at det skal tåle å spyles med en vannstråle. Men det er ikke sertifisert for å senkes ned i vann, da måtte det siste sifferet i IP-klassifiseringen vært et sjutall.

Panasonic sier at nettbrettet egner seg blant annet til mobile medarbeidere i bransjer som forsyning, offentlig transport, logistikk, verdihåndtering og politi.

JT-B1 er ikke like stort, tungt og klumpete som tidligere ekstremnettbrett vi har sett. Når det er sagt, så er nettbrettet forholdsvis tykt, men da vi tok det i hånden ble vi overrasket over at det faktisk virket en del lettere enn det så ut til. Men med 952 gram er det ingen lettvekter vi snakker om.

Nettbrettet benytter Android 4.0 som operativsystem, og såvidt vi kunne se var det ikke gjort særlig mange tilpasninger oppå standardgrensesnittet. Men grensesnittet er enkelt og greit, og menyene så også ut til å være ganske kjappe – selv om nettbrettet nok ikke vinner noen fartskonkurranser. En 1,5 GHz tokjerneprosessor i en OMAP 4460 systembrikke fra Texas Instruments er det som driver nettbrettet. Dette er samme brikke som sitter i blant annet Samsung Galaxy Nexus-mobilen og BlackBerry Playbook-nettbrettet.

Dårlig skjerm

Den sju tommer store skjermen skal ifølge Panasonic ha en lysstyrke som gjør at den kan brukes utendørs. Skjermen var med sine 500 nits (candela per kvadratmeter) ganske lyssterk, og virket helt ok i utendørs overskyet vintervær. Men skjermen har dessverre dårlig innsynsvinkel, noe som gjør at fargene endrer seg mye når du betrakter skjermen fra siden.

Oppløsningen på 1024 x 600 punkter er også dårligere enn Android-nettbrett som for eksempel Google Nexus 7.

Likevel – det er mulig skjermen er god nok til bruk på arbeidsplasser ute i felten, hvor antagelig lysstyrke er viktigere enn perfekt bildegjengivelse på film og bilder.

Ergonomisk

JT-B1 er ergonomisk utformet, noe som blant annet innebærer at den har fordypninger og grep som gjør den lett å holde. En avtakbar og justerbar håndstropp på baksiden bidrar også til at nettbrettet virker ganske behagelig å holde over lenger tid. Dette vil vi komme mer tilbake til når vi får testet nettbrettet over en lenger periode – nå fikk vi bare prøve det en kort periode på et møterom og utenfor Panasonics lokaler.

En ting vi ikke lenger ser på så mange produkter, er utskiftbart batteri. Batteriet skal ifølge Panasonic ha en levetid på åtte timer, og det er mulig å ta det ut og bytte ut med et ekstrabatteri.

En spesiell ting med nettbrettet er at det har en spesiell luke på baksiden som lar deg utvide nettbrettet med ulike former for spesialtilbehør, for eksempel strekkodelesere eller smartkortlesere. Nettbrettet benytter et åpent grensesnitt som lar tredjepartsutviklere utvikle ulike typer tilbehør.

Nettbrettet kan brukes sammen med ulike typer tilbehør, som hylstre og vesker, robuste strømsystemer og skjermholdere, og det kan monteres i kjøretøy.

Panasonic Toughpad FZ-G1

Størrelse: Ikke oppgitt
Vekt: 1,1 kilo
Skjerm: 10,1" IPS Alpha-skjerm, 1920 x 1200 punkter, 800 cd/m2 lysstyrke, støtsikker, fungerer i dagslys
Operativsystem: Windows 8 Pro
Teknologi: Wi-Fi, Bluetooth, NFC, GPS (opsjon), Ethernet, utvidelsesport som kan være enten MicroSD, ekstra USB-port eller serieport
Kamera: 3 megapiksel bakkamera, 1,3 megapiksel frontkamera
Maskinvare: Intel Core i5-3437U vPro Ultra Low Voltage-prosessor på 1,9 GHz. 4 GB RAM.
Lagring: 128 GB SSD, mulighet for 256 GB SSD
Batteri: 8 timer batteri, mulighet for 16-timersbatteri
Forventet pris ved lansering: Fra rundt 15 000 kroner
Tilgjengelig i Norge: Februar/mars.

Panasonic Toughpad FZ-G1 har en svært lyssterk skjerm med oppløsning på 1920 x 1200 punkter.Foto: Kurt Lekanger, Mobilen.no
Panasonic Toughpad FZ-G1 er Panasonics første robuste Windows 8 Pro-nettbrett.Foto: Kurt Lekanger, Mobilen.no
Erik Finstad og europeisk produktsjef i Panasonic, John Tucker, demonstrerer at Windows 8-nettbrettet Panasonic Toughpad FZ-G1 holder vann.Foto: Kurt Lekanger, Mobilen.no

Første hardhaus-brett med Windows 8

Det andre nettbrettet vi fikk se, var Toughpad FZ-G1. Dette er som nevnt det første robuste Windows 8 Pro-nettbrettet fra Panasonic. Nettbrettet er ifølge Panasonic utformet for mobile arbeidere som tilbringer mye tid ute eller i kjøretøy. Det kan for eksempel være innenfor ingeniørvirksomhet eller vedlikehold i felte, industrier som forsyning, transport og distribusjon, nødtjenester eller forsikringsagenter.

Dette er et forholdsvis kraftig Intel Core i5-basert nettbrett med Windows 8 Pro som operativsystem. Nettbrettet er sikret mot slag og støt, og har i likhet med Android-brettet IP65-sertifisering. Du kan altså skylle det under rennende vann, noe vi fikk demonstrert av Panasonic. Det er også støvtett, men det tåler ikke at du senker nettbrettet helt ned i vann. På baksiden av nettbrettet er det luftehull til viftekjølingen, men denne er utformet slik at eventuelt vann bare renner tvers igjennom, og ikke inn der hvor det kan forårsake skade på nettbrettet.

Nettbrettet veier 1,1 kilo, og selv om det er forholdsvis tykt i forhold til en del andre nettbrett er det likevel godt innenfor det vi synes er komfortabelt å bruke.

Super skjerm

Den 10,1 tommer store skjermen benytter IPS Alpha-teknologi, som er utviklet av Panasonic og Hitachi. Mens vi ikke fikk et spesielt godt førsteinntrykk av skjermen på Android-nettbrettet, synes vi skjermen på FZ-G1 var meget god. Skjermen har en oppløsning på hele 1920 x 1200 – det vil si over kravene for å kunne kalle den en Full HD-skjerm. Skjermen var sylskarp. Når skjermen i tillegg har en lysstyrke på hele 800 cd/m2 fremstår skjermen som svært lyssterk. På grunn av mangel på sol fikk vi ikke prøvd den i direkte sollys, men på en overskyet vinterdag midt på dagen fungerte skjermen veldig godt.

Batteritiden er oppgitt til åtte timer, og det er mulig å bytte ut batteriet med et ekstra stort batteri som skal gi opptil 16 timers levetid.

Nettbrettet har en del spesielle muligheter, som blant annet at du kan koble til ekstern antenne som kan monteres på taket til bilen, og at du har konfigurasjonsporter som lar deg utstyre nettbrettet med ulike funksjoner avhengig av behov.

Vi venter både Android- og Windows 8-nettbrettet inn til test senere.

Les også: – Nettbrett går forbi laptop-er

Les også
Panasonics nye Toughpad kan holde ut i 28 timer med en ekstra stor batteripakke
Les også
Cyberkrig hos Telenor
Les også
Nettbrett gir svikt i PC-salget
Les også
– Nettbrett går forbi laptop-er
Les også
Elendig førjulssalg for Windows-nettbrett
Les også
Slik beskytter du din iPad
Les også
Nettbrett danket ut smartmobilene
Les også
– Windows-nettbrett mest interessant for bedriftene
Les også
– Windows har ikke sjans til å true Android-brettene
annonse