Til hovedinnhold
SniktittHuawei P9 med Android 7.0 Nougat

Vi prøvekjører den lekkede storoppdateringen for P9

... og det meste her fungerer påfallende bra.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

I skrivende stund er ikke Android 7.0 Nougat ferdiglansert, men hva gjør vel det når en fullt fungerende utgave Huaweis programvare for toppmodellen P9 dukker opp?

Vi måtte naturligvis prøve programvaren selv om den fortsatt ikke er helt ferdig. Den bærer i og for seg preg av å være tidlig, men samtidig er den langt mer ferdigsydd enn vi hadde trodd. Det virker som om det først og fremst er finpussen som står igjen.

Les testen av Huawei P9 her »

Enkel å installere

Varslingssenteret fra Huaweis Android 7-utgave til venstre, mens det til høyre er fra P9 Plus med Android 6.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Selve installeringen er enkel. Faktisk så enkel at det tok meg en del forsøk å få den på plass, etter å ha vært vant til langt mer kronglete løsninger fra andre telefoner. Å manuelt oppdatere en nyere Huawei gjøres ved at man laster ned programvaren man skal installere, før man pakker den ut til katalogen «/dload» på et minnekort. En kjapp kode i ringeappen, eller en oppstart med låseknappen og begge volumtastene holdt inne, og telefonen er i gang med oppdatering.

Etter å ha gjort ferdig oppdateringen ble det klart at telefonen hadde slettet alt gammelt innhold i prosessen, og dermed ville den gjennom det sedvanlige oppstartregimet på nytt.

Vel inne i telefonen etter oppdatering er noe av det første jeg legger merke til at nettleseren mangler. Det følger ikke med noe som helst til å nettsurfe med her, så dermed måtte jeg en snartur innom Google Play for å hente ned Chrome i både vanlig og Beta-utgave. Når vi uansett kjører en flett ny Android-versjon hadde det jo vært moro med en nettleser som matchet.

Noe er litt merkelig med tegnsettingen

Mulighet til å velge bruker har vært med oss en stund, både i Android og Huawei-telefonene, men tidligere har den ligget dypere i menyene.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Ganske raskt støter jeg på første lille bug. Punktum i nettadresser havner under nærmeste bokstav, og ser ganske merkelige ut. Med en liten mistanke om at dette kunne skyldes Beta-utgaven av Chrome og ikke den nye programvaren i Huawei P9 ble det raskt hoppet videre til den stabile Chrome-utgaven, som oppførte seg helt likt. Her ser det altså ut til å være noen små grafiske utfordringer igjen.

Den største forskjellen i selve menysystemet er i varslingsfeltet og nedtrekksmenyen. Der Huawei tidligere har delt feltet i to, med én del for varslinger og den andre til innstillinger, ser de nå ut til å forholde seg mer til det regimet Android-telefoner flest følger. Dermed får man varslingene først, og innstillingene om man trekker litt til i toppen.

Det er stadig litt uvisst hvor ferdig denne programvaren er, men at Huawei likevel har satt sine egne preg på de fleste av elementene i den antyder ganske sterkt at dette er omtrent slik Android 7.0 og Emotion UI 5.0 (EMUI) vil bli seende ut.

Endelig flervindu som funker

Den nye løsningen for å dele skjermen mellom flere apper fungerer mye bedre enn Huaweis gamle.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Huawei har hatt en form for flervindustøtte på telefonene sine en stund, men som så ofte tidligere må det Googles kyndige hender til for at en funksjon skal få god støtte. I dagens Android 6-varianter fra Huawei vil kun selskapets egen programvare fungere skikkelig i løsningen, men med Android 7 på P9 fungerer de fleste apper finfint selv om de må dele skjerm.

Hele løsningen er særdeles intuitiv og fin å bruke. Når delt skjerm aktiveres får man velge blant de sist brukte appene i den nederste flaten. Skulle man ikke ønske å bruke noen av disse kan man klikke på hjemsnarveien, mens den andre appen trekker seg tilbake til toppen av skjermen. Når en app nummer to er valgt, deler de igjen skjermen på midten mellom seg.

Telefonen advarer støtt om at ulike apper kanskje ikke virker så godt med funksjonen, men i løpet av et par dager med denne Beta-utgaven har jeg ikke opplevd særlig mange problemer med den. Det meste ser ut til å være støttet.

Et unntak er imidlertid Huaweis egen Beta Club-app, som ligger her. Vi regner med appen er til for å rapportere om testresultater med tidlig programvare blant noen av produsentens ansatte eller kunder. Men den er så langt det eneste vi har støtt på som ikke liker å dele skjermen med andre apper.

For å gå ut av løsningen holder det med et trykk til på firkantsnarveien, eller du kan trekke delegardinen raskt mot en av skjermens ytterkanter.

Den største buggen bor i kontaktlisten

En ny skjermmodus som skal gjøre telefonen mer behagelig i svak belysning har kommet til. Men noen støtte for å integrere minnekort mot intern lagringsplass får vi fortsatt ikke.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Telefonen bærer litt preg av enkelte bugs. Av og til fordufter programvare fra skjermen uten særlig forklaring, men det skjer ikke så ofte, og var mest et tema innledningsvis. Det kan tenkes at første oppstart av en ny Android-versjon bidro til litt mer grusvei helt med det samme.

Den største buggen her er at kontakter foreløpig ikke lar seg synkronisere mot Google med Android 7 på P9. Da jeg forsøkte å synkronisere kontaktlister mellom P9 med Android 7.0 Nougat og P9 Plus med Android 6.0.1 Marshmallow gikk ikke det heller særlig bra. Etter mange forsøk ga jeg til slutt opp.

Det er mulig å legge til sine egne kontakter her, og det kan hende at en eksport av kontakter til minnekort eller en annen skytjeneste vil virke. Men i tiden vi har brukt med P9 og Android 7 kan det virke som om noe rett og slett er galt med selve kontaktlisten eller importfunksjonen. Den tygger og tygger, men noen fremdriftsindikator eller andre tegn på at det faktisk blir vei i vellinga skjer ikke. Etter en liten stund ga jeg opp.

Det aller meste fungerer som det skal

Litt trøbbel skal man ha. Feil plassering av tegnsetting dukker opp av og til, men URL-ene virker likevel. To av ytelsestestene våre ville ikke kjøre, men viktigst var likevel feilen som gjorde at kontaktsynkronisering mot Google uteble. Mot Exchange fungerer det imidlertid fint.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

En annen Google-relatert ting som ikke følger med her er Gmail-appen. Den lar seg naturligvis laste ned på egen hånd, men Exchange-støtten som har fungert overalt ellers i det siste virker ikke her. Her er det bare Gmail-kontoen og eventuelle andre gratiskontoer du måtte ha som kan legges inn.

Huaweis egen e-postleser følger imidlertid med og fungerer brillefint til Exchange. Bruker du telefonen din i jobbsammenheng er det uansett lurt å tenke seg om to ganger før man installerer uferdig programvare som denne.

Selv om det meste fungerer meget bra her har vi noen høner å plukke med responsen. Å sveipe mellom visninger i apper går ikke alltid så smidig som det bør. I ringemenyen fungerer det av og til bare å sveipe, mens knappene som indikerer hver skjerm virker unntaksvis.

Det er i det hele tatt greit merkbart at dette er en Beta-utgave, men det meste virker. Samtaler og tekstmeldinger ser ut til å fungere helt utmerket. Det samme gjør sikkerhet i form av fingeravtrykk og kode.

Både Bluetooth og WiFi ser ut til å virke, og NFC-løsningen i telefonen koblet opp et sett Bose QC35-hodetelefoner raskere enn jeg har sett mange fullt fungerende telefoner få til.

Foruten den lille fadesen med kontaktlisten, ser det aller, aller meste ut til å være på stell her. Både nyheten om en kommende LG-modell som snart skal i salg med Android 7, og at programvaren for Huawei P9 er så god, tyder på at det kan gå raskere med denne omgangen Android-bytte enn med forrige.

Obs! Tenk på dette før du installerer

Hvis du velger å prøve Beta-versjonen selv kan du finne selve installasjonspakken her. Men vær forsiktig. Selv om det meste ser ut til å virke, kan det fortsatt være andre ting i systemet som finner ut at det ikke skal fungere når du trenger det som mest. Det kan også tenkes at det blir en krevende øvelse å komme seg tilbake på Huaweis vanlige oppdateringer igjen, men sannsynligvis kan du nedgradere til en eldre offisiell programvare på samme måten som du oppgraderte til denne, før du følger de vanlige oppdateringene videre.

Hvem som helst kan hente ned helt ren Android 7.0 Nougat fra Google på en Nexus-mobil, og såvidt vi vet er det nå siste foreløpige versjon som er ute, i forkant av en lansering som ventes i løpet av august eller september.

Testen av Huawei P9 kan du lese her. Hvis du er mer opptatt av større telefoner kan storebror P9 Plus være vel så spennende. Testen av den finner du her »

annonse