Til hovedinnhold
SniktittSamsung Galaxy Tab View

Genialt eller bare galskap?

Dette skjer når du smelter sammen en TV og et nettbrett.

Finnes det noen ved sine fulle fem som er villig til å bla opp 7000 kroner for et nettbrett som er så digert at det knapt er mulig å håndtere? Et nettbrett så stort at du knapt har plass til det i håndbagasjen på flyet, og langt mindre i veska du bærer med deg til og fra jobb? Neppe.

Som en krysning mellom en bærbar PC og en smartmobil faller Galaxy Tab View med sin 18,4 tommer store skjerm fullstendig igjennom.

TV med trykkfølsom skjerm

Den ene startskjermen er tapetsert med videotjenester. En egen snarveitast under skjermen tar deg direkte til denne.

Men hva om noen lanserer en ultraportabel oppladbar flatskjerm-TV med berøringsskjerm og Android? Da snakker vi om noe. Det er dette Samsung har gjort. Og det var å tide at TV-en fikk touch-skjerm.

Noen helt fullverdig TV snakker vi likevel ikke om. Den mangler mottaker, og har verken antenne eller HDMI-inngang. Den er med andre ord avhengig av at TV-bildet kan hentes fra nettet. Kunder hos Canal Digital og Altibox har lenge hatt disse mulighetene ved hjelp av apper for mobiler og nettbrett. Og du kan også bruke tjenestene TV2 Sumo, NRK, Netflix, HBO og alle de andre som tilbyr film og TV som strømmetjenester.

Samsung Galaxy View er med andre ord en HD-TV tilpasset fremtidens løsninger, der det å ha separat mottaker eller en antennekontakt i veggen hører fortiden til. Og den slår seg på i løpet av null komme niks.

Baksiden er i stiv plast, slik at det er uråd å «flatpakke» brettet i en reiseveske.

Diger støtte

Brettet veier 2,65 kilo, og er drøyt 45 centimeter bredt. På baksiden har det en hengslet plate med en knekk på. Klemmer du platen mot brettet i overkant, vipper det ut i underkant, og fungerer som fot. Klemmer du det inn i underkant, kan brettet ligge på fanget eller på et bord, mens det vinkles noe opp i bakkant for å gjøre brukeropplevelsen bedre. Et bærehåndtak i bakplaten gjør det enkelt å flytte brettet rundt i hjemmet.

Støtten er praktisk når du trenger den, men tar stor plass. Det er nemlig ikke mulig å legge hele platen flatt mot nettbrettet. Enten vipper den ut nede, eller så vipper den ut oppe.

Slik ser skjermtastaturet på Galaxy View ut. Vi liker at det er stort og har egne talltaster.

Beste skjermtastatur til nå

Samsung har utnyttet plassen på den store skjermen godt. Så vidt vi kjenner til er dette det eneste nettbrettet med et skjermtastatur i normal størrelse. Her har Samsung sågar fått plass til et separat talltastatur. Skal du jobbe mye på brettet vil du nok ha glede av et trådløst tastatur (Bluetooth), men du er på ingen måte avhengig av dette.

Brukergrensesnittet på brettet er slik du kjenner det fra andre Samsung brett, men med noen små forskjeller. Under skjermen der du normalt vil finne tre navigasjonstaster, har Samsung View fått en ekstra tast som tar deg direkte til en drøss filmtjenester.

Fra toppen: Lydutgang/inngang, Micro-USB-kontakt og ladekontakt.

Ikke roterbart skjermbilde

En annen ting er at skjermbildet er låst. Du kan altså ikke snu brettet 90 grader og lese PDF-aviser i fullformat, eller se stående bilder på full skjerm. Platen på baksiden inviterer heller ikke til å bruke brettet på høykant. Det ville ikke forundre oss veldig om dette ble endret i en senere oppdatering, eller i neste generasjon av brettet.

Skjermoppløsningen er Full-HD, og for den som måte være i tvil; du ser pikslene om du har normalt syn. Det vil neppe plage deg om du ser på film, som sjelden har høyere oppløsning enn Full-HD uansett. Men du vil kunne merke det om du jobber med statiske skjermbilder, som når du leser liten tekst. Oppløsningen er på ingen måte dårlig, men vi håper likevel på høyere oppløsning i neste generasjon.

Bra batterikapasitet

Batterikapasiteten er på åtte timer ved surfing på Internett eller strømming av film. Det må vi kalle akseptabelt, selv om det antakelig hadde vært plass til dobbelt så stort batteri i et nettbrett i dette formatet. En annen detalj vi merker oss er at vi ikke kan lade brettet med en vanlig USB-lader. I stedet følger det med en nokså stor lader som minner mer om strømforsyningene som følger med bærbare PC-er.

Brettet har plass for minnekort og SIM-kort, så du kan være på nett over alt hvor det finnes mobildekning. Samsung Galaxy View har imidlertid ingen telefonfunksjon, slik Samsung har på sine øvrige nettbrett med SIM-kort i. Du kan uansett delta i videokonferanser eller IP-samtaler via dette brettet.

Høyttaler.

Kraftige høyttalere

Det er ikke bare foten som gjør Galaxy View litt tykkere enn alle andre nettbrett. På baksiden er det nemlig også satt av plass til to «store» høyttalere. Lyden i disse er kraftig, og gjør film- og TV-opplevelsen god.

Maskinvaren i Samsung Galaxy View er ikke like kraftig som i selskapets prestisjemobiler. I praksis opplever vi dette som et raskt nettbrett, men noen utpreget spill-PC er dette ikke. Visst kan du spille spill, også spill med god grafikk. Men de aller mest krevende spillene vil ikke kjøre klokkerent på Galaxy View.

Så hvem er dette brettet for?

Samsung Galaxy View erstatter ikke et vanlig nettbrett, ettersom det er for stort til at det er hensiktsmessig å frakte med seg. Det vil heller ikke erstatte en PC, i alle fall ikke for den som bruker PC-en til litt mer krevende oppgaver enn Word, nettsurfing og Facebook. Strengt tatt kunne den antakelig erstatte PC-en for mange, men gammel vane er som kjent vond å vende.

Brettet er heller ikke det første vi ville tenke på å anbefale om du trenger et ekstrabrett til ungene for å få ha ditt eget i fred.

En helt super kjøkken-TV.

I hjem og på jobb

Derimot ser vi dette som et suverent alternativ til en «kjøkken-TV». Du flytter den enkelt rundt i huset, og med egne TV-apper kan du følge alt fra direktesendt frokost-TV til sportssendinger, enten du står i matlagingen eller skrur bil i garasjen. Den vil også fungere som hytte-TV, men det er nok mest aktuelt om du har vei helt frem til hyttedøra. Eller som båt-TV, om du har stor nok båt.

En mer aktuell kundegruppe er selgere, rådgivere eller andre som har behov for å vise presentasjoner utenfor fullt utstyrte møterom. Til dette er brettet helt suverent, enten du vil kjøre Powerpoint eller vise demonstrasjonsvideoer. Skjermen er tross alt betydelig større enn på en bærbar PC.

Produktet vi har fått låne er et tidlig eksemplar, og en del endringer vil kunne dukke opp på det ferdige produktet. Vi tror likevel ikke disse endringene vil være så betydelige at det endrer på noe av det vi har sagt her.

Galaxy View veier drøyt to og et halvt kilogram, men håndtaket gjør det lett å flytte rundt på.

Utenfor boksen

Selv om dette er et nettbrett de fleste ville kunne ha glede av å ha i hjemmet, tror vi nok at det vil oppnå et begrenset salgsvolum. Det er vanskelig å forestille seg hvor praktisk det faktisk er uten først å ha prøvd det en tid, og du kan få en grei PC til samme pris. For å ha full glede av en nettbrett på 18,4 tommer må du være villig til å tenke litt utenfor de tradisjonelle mønstrene.

For når alt kommer til alt er det antakelig svært få, kanskje ingen i det hele tatt, som faktisk har savnet et nettbrett på 18,4 tommer.

Men har du først hatt tilgang til det en stund, vil du garantert savne det når du må levere det tilbake. Det gjør i alle fall vi.

Er du på utkikk etter et litt mer håndterbart gigantnettbrett?
Apple iPad Pro er også stor, og koster flesk »

Les også
Lenovo skal slippe monster-nettbrett med knalloppløsning
Les også
Lenovo Yoga Home 500: Det ser kanskje ut som et kjipt nettbrett, men på innsiden skjuler det seg en fullverdig PC
Les også
Samsung Galaxy Tab S2: Samsungs nye nettbrett er blant årets aller beste
Les også
Her er de første bildene av Samsungs 18,4-tommer store nettbrett
Les også
Samsung Galaxy Tab A 9.7: Dette Samsung-brettet er for deg som ikke vil betale mer enn nødvendig
annonse