Overhalt både inni og utenpå: Her er Kias nye Niro
Nå også oppdatert med norske priser.
Oppdatert 20.04 med norske priser, som starter på 379.900 kroner.
Frankfurt / Tek.no: Kia Niro er en av de bilene som får lite omtale, men som selger godt og som eierne er svært fornøyde med. I Elbilforeningens undersøkelse Elbilisten har e-Niro stadig ligget helt i toppen, og i 2021-utgaven var det kun Tesla Model 3-eierne som svarte at de var hårfint mer fornøyd.
Nå er Kia klare med en ny utgave av Niro, som i tillegg til en designoppgradering også har blitt flyttet over på ny plattform og dermed er å regne som en «ny» modell og ikke bare et ansiktsløft.
Den kommer stadig i tre utgaver, med mildhybrid, ladbar hybrid og naturligvis elbil, og navnet på sistnevnte endres fra e-Niro til Niro EV, i tråd med resten av Kias elbilnavn. Mildhybriden kommer ikke til å bli solgt her til lands, og det er naturligvis elbilen som er hovedfokus for Kia i Norge - og som vi får presentert ved Kias hovedkontor i Frankfurt.
Nye Niro er i praksis designet fra bunnen av, ifølge Kia, og bygges på tredje generasjon av selskapets såkalte K-plattform. Dimensjonene på bilen er 4,42 meter lang, 1,83 meter bred og 1,57 meter høy, som er drøye seks centimeter lengre og to centimeter bredere enn dagens Niro. Akselavstanden, som gjerne sier noe om romsligheten innvendig, er økt med to centimeter, til 2,72 meter.
Nytt batteri, større henger
Batteriet er nytt, og har en kapasitet på 64,8 kilowattimer. Det er en minimal endring fra dagens batteri på 64 kWh, og rekkevidden er også omtrent den samme. Kia oppgir 463 kilometer etter WLTP, men bilen er ikke endelig typegodkjent, så tallet må regnes som foreløpig og kan få mindre justeringer.
Det er uansett åtte kilometer mer enn dagens Niro, som har 455 kilometer. (Også ladehybriden har for øvrig fått et større batteri enn før, på drøye 11 kilowattimer, og ditto økt el-rekkevidden til 65 kilometer).
Motorkreftene er også tilnærmet de samme som i dag. En motor på 150 kW (204 hestekrefter, forhjulsdrift) og 255 Nm moment gir 0–100 på 7,8 sekunder, som er det samme som nåværende modell - tross at dreiemomentet er betydelig lavere enn før.
En gledelig nyhet for mange potensielle kunder er nok likevel at Niro EV får mulighet til å trekke 750 kg henger, som er opp fra de ganske forsiktige 300 kiloene 2021-versjonen av e-Niro kan trekke. For hybridversjonene er tallet 1300 kg.
Fortsatt tre kvarters hurtiglading
Uheldigvis har ikke Kia gjort noe med hurtigladingen. De oppgir nærmest som vanlig ikke maksimal effekt, men den antas å ligge rundt 80 kilowatt, og det betyr at å lade fra 10–80 prosent skal ta 43 minutter. Det er akkurat det samme som dagens modell, men med et minutt ekstra grunnet det litt større batteriet.
Om du er avhengig av mye hurtiglading for elbilen din, kan det nok være at ladefarten til Niro vil føles litt restriktiv.
Nytt er imidlertid forvarming av batteriet når du legger inn en hurtiglader i navigasjonssystemet, noe også EV6 får ved hjelp av en programvareoppdatering i løpet av året. Det bør gi raskere lading på vinteren. Nytt er også såkalt V2L-støtte, altså at du kan bruke bilens batteri til å gi strøm til andre enheter, enten via en stikkontakt under baksetene eller en adapter til ladeporten.
Dette er en funksjon stadig flere elbiler har, og Niro vil kunne levere inntil 3000 watt på denne måten.
Jazzet opp litt på utsiden
Utvendig er nok Niro EV blitt hakket mer spennende å se på enn utgående e-Niro, men vi er veldig langt fra EV6-aktige designmessige krumspring. Dette er fortsatt en bil ment for en liten familie, selv om de nye designelementene gir et ørlite mer røffere og kanskje mer offroad-aktig uttrykk.
De nye mattgrå hjulbuene gir litt hentydninger mot for eksempel Toyotas BZ4X, og at fargen gjentas over hele C-stolpen er nok et designvalg som man enten vil elske eller hate. Det gjør i alle fall Niro til en bil man er litt mindre sannsynlig til å være fullstendig likegyldig til, slik det gjerne er med dagens modell. Både C-stolpen og hjulbuene kan for øvrig velges i andre farger og finisher.
De nye «boomerang»-baklyktene gir også et noe mer moderne inntrykk, og bremselysene gjøres ekstra synlige ved at de også dras på tvers av bakluka gjennom en LED-stripe under spoileren. Foran er ladeporten flyttet helt inn i midten, lyktene er nye og Kias såkalte «tigerfjes» er nytolket, som kombinert gir et litt mer aggressivt uttrykk enn dagens modell.
Mer moderne inni
Innvendig har Niro «arvet» flere av egenskapene til EV6, som for eksempel at infotainmentskjermen og instrumentpanelet fremstår som en flate, selv om det egentlig bare er plast rundt to separate skjermer. Touchpanelet under, hvor du kan velge mellom varme- og mediestyring, har også fulgt med over, og Niro har fått mulighet for headup-display, noe den ikke hadde før.
Undertegnede liker også godt LED-stripen som «skyter» ut av infotainmentskjermen - en liten touch av futurisme, men ikke så mye av det blir glorete. Ellers er det en del hardplast og hule plastpaneler innvendig - det er ganske tydelig at Niro ikke er noen premiumbil, men det skal sies at det heller ikke er like tydelig som i for eksempel Volkswagens ID.3.
Pianolakken i midtkonsollen er vi som vanlig ikke veldig glad i (fingermerke- og støvmagnet) men det er heldigvis ikke så veldig mye av den, og vi liker koppholderne som du kan «trekke inn» om du trenger plass til noe større mellom setene. Kunstskinnsetene føles faktisk ganske gode ut, og er tilsatt såkalt fibre fra bambus (såkalt tencel) for å føles mer ut som ekte skinn - noe vi kan være enige i at de gjør.
Setene er også gjort tynnere enn før for å lage mest mulig plass til baksetepassasjerene.
Familieplass bak
Bakseteplassen er også rimelig god. Et lite «søkk» i taket gjør at jeg (183 cm) kan sitte fullt oppreist og fortsatt ha 3–4 centimeter over hodet, og beinplassen er god nok til at det går an å sitte bak her også på lengre turer uten at det blir veldig ukomfortabelt. Til å være en ikke-elbildedikert plattform er det også litt overraskende at gulvet er helt flatt her, uten drivlinjetunnel - og det hjelper litt på beinplassen.
Bagasjeplassen er oppgitt til 475 liter, i tillegg til at bilen har en ørliten frunk på 20 liter. Der er det knapt plass til mer enn ladekabelen, men det er uansett bedre enn ingenting. Den totale bagasjeplassen blir dermed 495 liter, som er 10 liter mer enn forgjengeren - selv om plassen bak har «krympet» med 10 liter.
495 liter er mer enn i en del større biler som for eksempel Nissan Ariya (468 liter), Polestar 2 (405 + 35 liter) og Toyotas nevnte BZ4x (452 liter). Det er også betydelig mer enn den beslektede modellen Hyundai Kona, som ikke har mer enn 332 liter.
Det skal sies at den fulle bagasjeromsplassen i Niro innebærer en ganske solid lasteterskel, selv om du kan sette gulvet i en høyere posisjon. Det må du også gjøre om du vil ha en tilnærmet plan flate når du legger ned baksetene. Da er for øvrig plassen oppgitt til 1392 liter.
Kommer til høsten
Kia Norge sier de vil åpne for bestilling av Niro EV på forsommeren, med de første leveransene til høsten, antageligvis cirka i september.
Da vi først publiserte saken var ikke Kia klare med norske priser, men det er de nå. Niro EV vil starte på 379.900 kroner inkludert frakt og levering. Bilen vil komme i totalt fem utstyrsnivåer, alle med samme batteri og motorkrefter:
- Comfort: 379.900 kroner
- Active: 399.900 kroner
- Active Pluss: 419.900 kroner
- Exclusive: 439.900 kroner
- Exclusive Pluss: 449.900 kroner
Allerede fra Comfort er Niro relativt godt utstyrt, blant annet med varmepumpe, oppvarmede seter foran, oppvarmet ratt, ryggekamera og det meste Kia tilbyr av sikkerhetssystemer.
Active legger blant annet til parkeringssensorer foran (i tillegg til bak), elektrisk innfellbare speil, såkalt Blind Spot Collision Avoidance Assist, seter delvis i kunstskinn og ikke minst Kias Highway Driving Assist 2, som i stor grad skal la bilen kjøre seg selv på motorveien.
Active Pluss gir i tillegg sotede bakruter, vehicle-to-load-funksjonen som lar deg drive andre enheter fra bilens batteri ved hjelp av en stikkontakt under baksetet eller en adapter til ladeporten, ventilerte seter foran og oppvarmede seter bak, for å nevne noe.
Exclusive har blant annet bedre støydempede sideruter foran, det såkalte Relaxion-setet på passasjersiden foran, headup-display, og Harman/Kardon-lydsystem, mens toppnivået Exclusive Pluss legger til såkalt Parking Collision Avoidance Assist, elektrisk soltak og fjernstyrt parkeringsassistent.
Prisene innebærer dermed en ørliten justering fra dagens Niro, som koster henholdsvis 389.900 kroner i utstyrsnivå Active og 429.900 kroner i Exclusive. Den har riktignok vært på kampanje i disse dager, med teknikkpakke og vinterhjul inkludert i prisen.
Foreløpig er det kun 64,8 kWh-batteripakken som vil tas inn i Norge, men Kia utelukker ikke at også en mindre pakke vil komme etter hvert. Dagens e-Niro leveres som kjent også med en pakke på 39,2 kWh, da til 339.900 kroner.
Angående tall og volum ønsker ikke den norske importøren å si noe som helst foreløpig. De påpeker imidlertid at den bygges på en annen fabrikk enn EV6, som har lange ventelister og omtrent et års ventetid om man bestiller nå.