Sniktitt

Samsung Nexus S

I forbindelse med at Google for kort tid siden lanserte Android 2.3 Gingerbread ble det også lansert en ny referansetelefon for plattformen. Samsungs Nexus S har levd på ryktebørsen i noen uker før den ble bekreftet 6. desember.

Ifølge ryktene var det i utgangspunktet snakk om at telefonen utelukkende var på vei til Storbritannia, men samtidig med at den ble offisiell fikk vi også bekreftet at telefonen ville komme til Norge.

Den er bøyd!

Den nyeste Nexus-modellen blir markedsført av Samsung, i motsetning til Nexus One der Google stod for salg og markedsføring, til tross for at den var produsert av HTC.

Da vi nylig fikk klå på telefonen noe av det mest iøynefallende ved den at hele telefonen går i en svak bue. Et designtrekk som står i skarp kontrast til de vanlige trykkskjermene vi kjenner fra Android-telefoner flest.

Usikkert om skjerm

Nexus S er likevel ikke så krummet at det påvirker brukeropplevelsen - den ser bare litt annerledes ut.

Skjermen på enheten vi har fått tafse på er av typen Super-AMOLED, altså Samsungs flaggskip på skjermfronten. Dermed oppleves den også som svært lyssterk og god på fargegjengivelse.

Det er imidlertid usikkert om Nexus S vil beholde denne skjermen innen den dukker opp her på berget i løpet av første kvartal neste år. Leveringssituasjonen på AMOLED-skjermer er nemlig fortsatt svært anstrengt.

Telefonen er basert på Samsungs eksisterende flaggskip, Galaxy S, og det er godt synlig. Foruten litt rundere kanter, krummet skjerm og en litt annerledes kantlinje rundt skjermen er slektskapet ganske tydelig.

Les også: test av Samsung Galaxy S

Svært rask

Nexus S kommer uten Samsungs vanlige menytilpasninger, Touch Wiz. Her er det ren Android som gjelder, noe som bærer bud om høyere hastighet og raskere oppdateringstempo.

Vi fikk også et svært godt inntrykk av menyen. Hastigheten virker absolutt å være på plass. Uten å ha hatt telefonen til full test er inntrykket at den er noe av det mest responsive vi har tatt i.

Hastighetshensyn skal også være grunnen til at Nexus S ikke har minnekortstøtte. 16 GB lagringsplass burde holde lenge, men noen vil sikkert ergre seg over at det ikke er like raskt å flytte med seg dataene sine når man ikke bare kan nappe ut et minnekort.

Kontra Android versjon 2.2, som vi kjenner fra enhetene som er på markedet i dag, virker det som om de grafiske endringene er forholdsvis få. Enkelte menyelementer har blitt rundere i kantene, men bortsett fra det er mye av innholdet utformet slik vi kjenner det fra før.

NFC og gyroskop

Android 2.3 er heller ikke primært en grafisk oppdatering. Her har støtte for NFC, eller Near Field Communication, kommet til. Det betyr at man i fremtiden kan bruke telefonen til å åpne dører eller til å betale for seg, ved at man holder den inntil en sensor.

En annen nyhet som gjør seg gjeldende fra Android 2.3 er mulighet for gyroskop, slik vi kjenner fra Apples Iphone 4. Et gyroskop måler alle bevegelser, uavhengig av hvilken retning tyngdekraften befinner seg i.

Dagens akselerometere som står for styringen i mange bevegelsesstyrte spill, kan sammenliknes med å ha en klinkekule i en dyp tallerken.

Den vet hvor ned er, men den vil ikke merke noe til at du snur telefonen rundt sin egen akse.

Endelig pris eller nøyaktig dato for tilgjengelighet er ikke klarlagt. Etter det vi får opplyst er det sannsynlig at den vil dukke opp i løpet av første kvartal 2011.

Les også: Test av forrige Android-referanse - Google Nexus One

Les også
Oppfølger til Galaxy S i februar
Les også
Nå kommer LTE-versjoner av Galaxy S og Tab
Les også
Nå kan du overklokke Nexus S
Les også
Galaxy S i mål
Les også
LG 2X er lansert
annonse