Sniktitt

Fem ting Microsoft må fikse i Metro

I den siste versjonen av Windows 8 før lansering er det fortsatt flere ting som irriterer.

Microsofts kommende operativsystem, Windows 8, har vært tilgjengelig for nedlasting siden februar for vanlige brukere. For et par uker siden ble den nyeste versjonen, den såkalte Release Preview-utgaven, sluppet løs på nettet.

Vi har testet operativsystemet siden det først ble gjort tilgjengelig for utviklere i fjor høst, og etter flere måneder med testing og prøving har vi publisert mange saker om hva vi kan vente i den endelige utgaven.

Nå som Release Preview-utgaven av Windows 8 er lansert, kan vi virkelig begynne å sette fingeren på ting vi liker og ikke liker med operativsystemet. Det er tross alt denne utgaven som vil slippes til høsten, med et par småendringer og et par ekstratillegg, som Microsoft antageligvis jobber med i skrivende stund.

I april skrev vi en artikkel om fem ting vi ikke likte med Metro i den daværende versjonen av Windows 8, og vi håpet de ville fikse disse problemene eller finne en alternativ løsning på irritasjonsmomentene våre.

Nå har vi tatt en titt på listen vi skrev, og sett om Microsoft faktisk har hørt på kritikken, eller om de samme irritasjonsmomentene vil være til stede i den endelige utgaven av Windows 8.

Vær forberedt på dystert lesestoff.

1. Alle gode ting er ikke to

  • Status: Ikke fikset
Internet Explorer i Metro har en egen knapp for å flytte deg over til den "vanlige" versjonen.

I Consumer Preview: Alt i Windows 8 ser ut til å komme i par. Du får to Internet Explorer-versjoner, to måter å åpne opp bilder på og to steder du kan endre på systeminnstillinger. Det kan virke som de vil dele opplevelsen så mye som mulig mellom de to arbeidsplassene som mulig, mellom Metro og det tradisjonelle skrivebordet.

Dermed er ikke endringene du gjør i Metro-utgaven av et program nødvendigvis synkronisert med fullversjonen. Bokmerker, historikk og startsider i de to versjonene av Internet Explorer er for eksempel helt ulike. Du har også tilgang til to ulike versjoner av kontrollpanelet – ett med Metro-utseende og ett med den vanlige Windows 7-designen. Heldigvis blir endringer gjort her synkronisert, men det er likevel en ganske schizofren opplevelse å jobbe med doble utgaver av en haug av programmer.

I Release Preview: Det samme problemet finner vi nå i Release Preview-utgaven av Windows 8, selv om et par småendringer har blitt gjort for å gjøre det klarere for sluttbrukeren hvilke innstillinger han gjør, og hvilke deler av operativsystemet det vil påvirke. Dette løser likevel ikke problemet, og er egentlig bare en bekreftelse fra Microsoft at det har vært forvirrende. At det nå er lettere å se hvilken del av Windows 8 som blir påvirket når du fikler i menyene er vel og bra, men det at du fortsatt må fikle på to ulike steder er fortsatt irriterende.

Les også:

2. Unaturlig med mus

  • Status: Ikke fikset
Nei, vi liker ikke å scrolle venstre til høyre med musehjulet.

I Consumer Preview: Metro er laget med nettbrett og berøringsfølsomme skjermer i tankene. Til tider kan det imidlertid virke som at Microsoft glemte at folk med store skjermer, tastatur og mus også vil benytte seg av de nye Metro-menyene. Når du skroller sklir ting fra venstre til høyre, høyreklikking er uhørt og du kan ikke lukke programmer med et museklikk (men du kan dra vinduet ned til bunnen av skjermen for å fjerne det). De har også fjernet mange av de visuelle hjelpemidlene Windows 7 hadde, og gjemt de bort i den nye "Charms"-menyen, som inneholder mange av de essensielle snarveiene vi har i Windows 7. Hvor intuitivt er det vel for noen med mus og tastatur å enten måtte trykke Windows + C eller flytte musepekeren opp i høyre hjørne og så dra den rett ned, for å få opp helt essensielle funksjoner?

I Release Preview: I Release Preview-utgaven har de nok en gang prøvd å løse problemet med litt tekst, denne gangen i form av et par informasjonsbilder når du starter Windows 8 for første gang. Disse forklarer deg hvordan du for eksempel aktiverer Charms-menyen ved å dra musen opp i høyre hjørne, og så nedover på skjermen.

Men selv om vi vet hvordan vi aktiverer menyen føles det ikke som en naturlig ting å gjøre. Hvis vi vil trykke på noe vil vi flytte musepekeren dit og trykke, ikke flytte den opp i et hjørne, vente litt og dra den nedover før vi faktisk ser menyen vi vil trykke på.

Release Preview-utgaven har fokusert mye på Metro-applikasjonene, men heller ikke her har det blitt gjort enklere eller mer intuitivt å bruke en mus. Nye brukere vil virkelig måtte klø seg et par ekstra ganger i hodet for å engang kunne lukke et program. Det finnes ikke et eneste kryss i et hjørne, en meny for å lukke programmet, eller noen annen visuelt tips om hvordan du skal lukke programmet. Her må du enten ty til alt-F4-komboen, et trykk på Windows-knappen på tastaturet (som forøvrig ikke lukker programmet), eller et klikk på toppen av programmet for å så dra vinduet ned til bunnen av skjermen.

Les også:

3. Ting tar for lang tid

  • Status: Ikke fikset
Det er ikke lett å vite hvordan man skal lukke programmer i Metro når det verken finnes et kryss i hjørnet eller noen meny å trykke seg inn på.

I Consumer Preview: Dette punktet kan kanskje sies om alle ankepunktene våre med Metro-designet, men det fortjener et eget punkt. Følelsen vi sitter igjen med nå som vi har blitt vant til Metro er at ting tar hakket lengre tid enn det vi setter pris på. Trykker du på Windows-knappen får du ikke lengre opp en liten meny med de viktigste snarveiene og knappene du trenger, du blir dratt ut til et helt nytt grensesnitt som dekker hele skjermen. Skal du søke på noe skjer det samme – rett inn i Metro med deg. Det samme kan fort skje hvis du har glemt å bestemme hvilket program du vil åpne for eksempel bilder med. Ettersom flere programmer kommer i to versjoner, én Metro-versjon og én "vanlig", kan det fort hende at du havner i Metro-verden før du vet ordet av det. Hvorfor? Fordi standardprogrammet var satt til Metro-versjonen. Slike ting stjeler oppmerksomheten din, tar tid, og er generelt en veldig irriterende og lite intuitiv måte å arbeide på.

I Release Preview: Dette punktet var det bredeste og vageste av punktene våre, og vi hadde håpet Microsoft skulle gjøre noen større, overordnede endringer i slippversjonen av Windows 8 som ville fikse på problemene. Slik ble det imidlertid ikke.

De små menyendringene vi nevnte i punkt 1 har gjort ting bittelitt enklere, men fortsatt ikke raskere eller bedre. Vi gjør fortsatt akkurat de samme tingene, og de er fortsatt like tungvinte. Eneste forskjellen i Release Preview er at de er bedre merket.

Les også:

4. Ingen Metro-versjon av Windows Utforsker

  • Status: Ikke fikset
Windows 8 bruker Metro-programmet Photos som standard når du skal åpne opp bilder. Dermed blir du slengt rett inn i Metro-verden hver gang du trykker på et bilde, uansett hvor i Windows du er.

I Consumer Preview: Vi har allerede klaget på at ting kommer i flere versjoner, men likevel har vi tenkt å klage på at det ikke finnes en Metro-versjon av Windows Utforsker. Alle applikasjoner i Metro kjører i et lukket miljø, men det burde ikke bety at du ikke kan få tilgang til resten av mappene på datamaskinen eller nettbrettet ditt. Det virker som om Microsoft ikke helt har bestemt seg hvor skillet mellom Metro-apper og det vanlige skrivebordet skal være, og det blir fort vanskelig å vite hvor man havner til slutt når man skal utføre en oppgave, uansett hvor du begynner.

I Release Preview: Akkurat samme problem. Microsoft har fokusert mer på applikasjoner i Release Previewen, og flere applikasjoner har blitt lagt til mens andre har fått endret farger og funksjonalitet. Likevel er Windows Utforsker fortsatt ikke å finne, og du må fortsatt bevege deg inn på det "vanlige" skrivebordet for å få tilgang til mappene dine.

På ARM-baserte enheter vil ikke dette engang være en mulighet, og du vil måtte forholde deg til alle filene via programmer. Dette er ganske vanlig på nettbrett i dag, men vi hadde håpet Windows ville gjøre noe med dette, spesielt med tanke på at de tvinger folk med vanlige datamaskiner til å bruke Metro-grensesnittet også.

Les også:

5. Ingen valgmulighet

  • Status: Ikke fikset
Start-knappen er borte, og blitt byttet ut med et usynlig felt som kan ta deg direkte inn i Metro-verden. Kanskje Microsoft burde la brukeren velge hva som skal befinne seg i hjørnet?

I Consumer Preview: Når vi tenker oss om kan alle problemene vi har med Metro i Windows 8 løses ganske enkelt: La det være valgfritt. Dette gjelder i hvert fall hvis den endelige versjonen vil være implementert på samme måte som den er i dag, hvor du blir sendt frem og tilbake mellom de tilsynelatende forskjellige arbeidsplassene. Kanskje operativsystemet kan skjønne at du bruker en fullblods PC, eller om du bruker et nettbrett, og så bestemme seg for hvilken del av seg selv den skal vise.

Som vi allerede har skrevet er det flere ting vi liker med Metro-grensesnittet, men når man blir tvunget til å bruke det på en datamaskin blir det fort ting som skurrer. Microsoft har pleid å være ganske flinke til å la brukere bestemme hva de selv vil bruke, og hvordan ting skal brukes. I Windows 8 er det rett og slett ikke mulig å komme unna Metro-menyene. Søker du på noe, kommer du inn i Metro. Sånn er det bare. Det samme gjelder hver gang du trykker på Windows-knappen, eller trykker Alt og Tab en gang for mye. Som sagt, vi liker mye ved Metro, men vi liker ikke at vi blir tvunget til å bruke det.

I Release Preview: Ettersom Microsoft ikke hadde fikset på noen av de andre tingene vi klaget på, hadde vi i hvert fall håpet på at dette skulle være redningen. Selv om Microsoft har sagt at Startknappen ikke kommer tilbake og at alle må venne seg til den nye Metro-menyen, hadde vi likevel et lite håp. Et lite håp om at de enten ville gjøre de to skrivebordsmiljøene forenelige slik at operativsystemet ikke føltes så schizofrent, eller at de skulle la brukerne velge.

Slik ble det ikke.

Windows 8 vil komme med Metro innebygd, enten du vil det eller ei, og vi synes fortsatt ikke at det er en gunstig løsning på en vanlig datamaskin. På nettbrett og maskiner hvor det meste av interaksjonen skal foregå med berøring er det en helt annen sak, men sitter du med mus og tastatur blir det raskt en annen sak.

Få også med deg funksjonene vi elsker:
Disse fem Metro-funksjonene elsker vi

Hva synes du om Metro-grensesnittet i Windows 8? Har du prøvd det ut? Del gjerne erfaringene dine med andre i kommentarfeltet nedenfor.

Les også
Derfor fjerner Microsoft Start-knappen i Windows 8
Les også
Dette er nytt i nyeste Windows 8
Les også
Nå er nye Windows 8 tilgjengelig
Les også
Fem ting vi ikke liker med Metro
Les også
– Nei, Start-knappen kommer ikke tilbake
Les også
Disse fem Metro-funksjonene elsker vi
Les også
Her er Windows 8-betaen
annonse