Til hovedinnhold
SniktittVideo: Microsoft Surface Laptop

Her er Microsofts første skikkelige bærbare

Se vår sniktitt på MacBook Pro-killeren her »

Microsoft er nok mest kjent for å lage Windows, Office og Xbox. I det siste har de imidlertid laget et par gode hybridmaskiner i sine Surface Book og Surface Pro 4.

I morgen tar de maskinvaresatsningen enda et steg videre nå de lanserer sin aller første rendyrkede bærbare datamaskin, Surface Laptop.

Her kan du se en videooppsummering fra like etter at vi pakket den opp:

Vil ta opp kampen med Macbook Pro

Låst til Windows Store

I stedet for Windows 10 kommer Surface Laptop med Windows 10 S. Det er en litt enklere versjon av Windows 10 som blant annet skal bidra til lengre batteridriftstid. Dessverre betyr det også at du bare kan bruke apper og spill som hentes ned fra den innebygde appbutikken Windows Store. Her finner du foreløpig et ganske begrenset utvalg apper, og Microsofts egen Edge-nettleser med Bing-søkemotoren er det som gjelder. Ingen Chrome, Firefox, Vivaldi eller Opera, altså.

Om akkurat dette er en dealbreaker for deg har Microsoft heldigvis løsningen klar. Ut året kan du nemlig oppgradere til vanlig Windows 10 Pro helt gratis. Om du venter lenger enn det vil det koste deg omtrent 500 kroner.

Lettvekter med flust av ny teknologi

Surface Laptop veier 1,25 kilo og er under 1,5 cm på sitt tykkeste. Skjermen er høyoppløst og byr på gode farger, og 3:2-formatet dens betyr at du gis mer plass til å jobbe i høyden enn vanlige widescreen-skjermer, noe som er bra.

Skjermen kan for øvrig åpnes med en hånd, og du logges inn uten passord ved hjelp av ansiktsgjennkjenning.

På innsiden av maskinen finner vi siste generasjon Core i5 eller i7-prosessor, mellom 4 og 16 GB minne og mellom 128 og 512 GB SSD-lagring.

Selve basen er faktisk kledd i Alcantara-tekstil, noe som ikke er hverdagskost for bærbare. Det er varmere og behageligere å ta på enn kaldt aluminium, som blant annet erkerivalen MacBook Pro byr på. Alcantara-tekstilet betyr dessuten null fettflekker.

Den magnetiske ladekontakten, som minner om Apples nå gravlagte MagSafe-kontakt, hindrer at maskinen går i bakken hvis du snubler i ladeledningen.

Gode taster, men få porter

Tastene har godt med vandring, god demping og en glatt overflate som lar deg skrive raskt og vi foretrekker det faktisk over MacBook Pros tastatur. Pekeplaten av glass er også god.

Vi merker oss at portutvalget ikke er det beste, og selv om en USB- og mini-displayport-utgang er på plass savner vi en Thunderbolt utgang med USB Type-C-kontakt. Her er Apples MacBook Pro mer fremtidsrettet.

Surface Laptop kommer i morgen, onsdag, og starter på 11 000 kroner. De aller sprekeste versjonene, som kan koste over 20 000 kroner, drøyer til august.

Full test og gjennomgang av Surface Laptop kommer senere denne uken – så følg med!

Microsoft har også lansert ny Surface Pro »

annonse