Tek.no

Sniktitt Nec / Lenovo LaVie 13

Denne maskinen er så lett at vi først trodde det var tull

Vi fikk prøvekjørt verdens letteste 13-tommer.

Rolf B. Wegner, Tek.no
13 Jan 2015 05:30

Tek.no/Las Vegas: Helt på tampen av omvisningen vi hadde på Lenovos stand her på CES-messen, hadde vedkommende som viste oss noe rundt noe som ville «blow our mind». Akkurat det har vi hørt mange ganger før, og når enkelte produsenter påstår sånt blir vi skeptiske.

Det skulle likevel vise seg at han så absolutt hadde rett. Den bærbare maskinen han viste oss var så utrolig lett at vi nesten ikke trodde det var sant.
Maskinen kommer ikke fra Lenovo selv, men snarere en fra NEC, og heter foreløpig LaVie 13. Nå hører det til historien at NEC er kjøpt opp av Lenovo, men merkenavnet skal bestå i Japan. I USA og Europa blir NEC LaVie 13 uansett markedsført som en Lenovo-maskin.
Uansett merkelapp er dette en maskin du bør merke deg, grunnen til det er nemlig vekten. Mange produsenter ser på 13-tommers maskiner under 1,5 kilogram som lette, mens vi gjerne setter grensen en del under dette igjen. Men LaVie 13 kryper faktisk helt ned til 779 gram. I tillegg til denne hadde de en to-i-en som veide 926 gram, også denne er lettest i sin klasse.

Foto: Rolf B. Wegner, Tek.no

– Da toppsjefene i CEA, altså organisasjonen som står bak CES, hadde en av dem «nektet» å gi fra seg maskinen igjen, bare holdt den tett inntil seg, forteller representanten oss.

Godt sammenskrudd

En slik sjanse kunne vi ikke la fra oss, og det var spesielt den vanlige bærbare som fattet interessen. Man skulle kanskje tro den var både fleksibel og vinglete på grunn av vekten, men den fremstår som ekstremt godt laget. Her er det knapt tegn til svikt under tastaturet, og det er ikke snakk om å bøye hjørnene på den.

Skjermen sitter også godt beskyttet, rammen bak virker veldig stiv og solid. Men hva er så hemmeligheten, vi snakker tross alt om en fullverdig 13-tommer med tastatur og det hele?

Foto: Rolf B. Wegner, Tek.no

– Vi har tatt i bruk en ny legering med magnesium og litium. Så dette er ikke plast, men metall som rett og slett er veldig lett, kan NEC-representanten fortelle oss.

For å understreke poenget gir han oss tre ulike metallklosser av forskjellige materialer. Aluminiumen virker ganske grei, men når vi får klumpen med den nye legeringen i hånden innser vi hvor stor forskjellen er.

Foto: Rolf B. Wegner, Tek.no

Helt grei maskinvare

På innsiden av maskinen finner vi en Intel Core i5, 128 gigabyte med SSD-lagring og åtte gigabyte med minne. Batteritiden er oppgitt til 5,9 timer, hvilket er litt i minste laget, men ikke så overraskende med tanke på vekten.

Du kan også få maskinen som en to-i-en-variant der skjermen kan vrenges rundt slik at du holder den som et nettbrett. Denne har en litt fetere Intel Core i7-prosessor og den samme minnemengden. Her får du også en bedre batterikapasitet, da maskinen skal kunne holde det gående i ni timer før den må lades.

Begge maskinene var utstyrt med WQHD-paneler, altså 2560 ganger 1440 piksler. Disse benytter seg av Sharps IGZO-teknologi og fremstår som både klare og skarpe.

Gramprisen er ganske drøy på begge maskinene. De regner med en veiledende pris på 1299 USD for den vanlige modellen og 1499 for hybridvarianten. Lenovo regner med at maskinene kommer til Europa en gang mot sommeren, og da vil det også bli klart hva maskinene faktisk vil hete her på berget.

Sett opp et prisvarsel i Prisguide, så sender vi deg en e-post når norsk pris er kjent »

Lenovo slapp også noen bærbare med litt mer hyggeligere priser:
Slik er lenovos billige Yoga 3-maskiner »

Les også
Dette er CES-nyhetene og sniktittene du bør ha fått med deg
annonse

Les også