Til hovedinnhold
SniktittSnapdragon S4 Pro APQ8064

Dette er verdens raskeste Android-produkt

Snapdragon S4 Pro APQ8064 – Neste generasjon nettbrett har flaggermus-egenskaper.

6 x Krait! HTCs One S er ett av produktene som kjører dagens Snapdragon S4 med to kjerner. Den har svakere grafikkdel enn den nye systembrikken i Qualcomms referansenettbrett.
Fingeravtrykksensoren er nede til høyre. Her ser du også én av de sju mikrofonene i nettbrettet.
Hva er vel et nettbrett uten USB 3.0-tilkobling? MicroSD-porten ser du ved siden av.
Baksiden dekkes av en diger luke. Her finner du også store skruer og hull som lar deg se tvers igjennom til lyspanelet bak skjermen.
Under luken skjuler det seg et batteri på beskjedne 5200 mAh - og mer av innmaten.
Det er en viss forskjell både i størrelse og utforming mellom Qualcomms nettbrett og Apples iPad 3.
Under nettbrettet skjuler det seg en ladekontakt og en krybbetilkobling.
Det hører nemlig til en ladekrybbe som ser slik ut. Her får du også fullstørrelse USB-tilkoblinger og vanlig nettverkskontakt. HDMI-kontakt finner du på andre siden.
En skår på 60 bilder i sekundet fra Electopia HD er intet mindre enn svært friskt.
Brettet gjør det også meget bra i Quadrant 2, selv om avstanden ned til Samsungs heftigste nettbrett, Galaxy Note 10.1, ikke er så fryktelig lang i denne testen.
Slik ser resultatene fra Basemark OS ut på Qualcomms nettbrett.
Forresten. Trenger vi å nevne at nettleseren er rask? Nei. Det trenger vi ikke.
Det er et uvanlig høyoppløst kamera i Qualcomms referansenettbrett. Årsaken til det er at selskapet også lager programvare for bruk av denne maskinvaren.

Amobil.no/Berlin: Det er ikke mange dagene siden vi forlot Berlin og IFA-messen. Det måtte noe spesielt til for å lokke oss tilbake til den tyske hovedstaden – vi skal nemlig se nærmere på nettbrettet som viser neste generasjon maskinvare for Android-dingser.

Les mer: Her finner du alle sakene fra IFA 2012

Ikke i butikken

Nettbrettet har det klingende navnet Snapdragon S4 Pro APQ8064. Litt langt, tenker du kanskje, men så er heller ikke dette et nettbrett du vil finne i butikken med det første. Du kan riktignok kjøpe det via internett, og i skrivende stund er prisen forsiktige 7500 kroner før norske avgifter.

Nettbrettet er laget for å demonstrere neste generasjon maskinvare fra Qualcomm. I dag er systembrikker med to av selskapets egenutviklede Krait-prosessorer på vei inn i et vell av utstyr, men så langt er det ingen nettbrett eller mobiltelefoner som har den nye Snapdragon S4 Pro-brikken med fire av disse prosessorkjernene. Bortsett fra dette.

Har innebygget sonar

Dette er bokstavelig talt et monsternettbrett. Det er utstyrt med det meste som Qualcomm kan tenke seg at man vil ønske å bruke den nye Snapdragon-serien til. Blant annet har det hele sju mikrofoner bygget inn. Dette er blant annet for å kunne fange video med surround-lyd.

Det mest imponerende er imidlertid at nettbrettet bruker disse mikrofonene som sonar. Brettet blir i praksis til en slags elektronisk flaggermus og så lenge hendene dine er innenfor halvannen meters avstand vet nettbrettet hvor de er – selv når det er mørkt. Brettet kan selvsagt også bruke frontkameraet til dette hvis det er lyst nok.

Hvis det er mørkt og du befinner deg for langt unna aktiveres en infrarød sensor som kan se i mørket på lengre avstand. Brettet veksler selv mellom de ulike teknologiene avhengig av forholdene rundt det.

Foreløpig er bare maskinvaren for disse funksjonene laget, og derfor fikk vi ikke demonstrert funksjonen i praksis. Applikasjonene er det utviklere som må stå for, og det er en av grunnene til at Qualcomm har laget nettopp dette produktet.

Blåser bort konkurransen

Dette er sannsynligvis det raskeste nettbrettet på planeten, hvis vi ser bort fra de ekstreme modellene som kjører fullverdig PC-maskinvare. Det er det god grunn til å gjøre, siden innmaten i dette nettbrettet er blant det du vil støte på i produkter som skal konkurrere med Galaxy Tab og iPad både i størrelse og pris.

Det er tydelig at Qualcomm er interesserte i å vise frem ytelsen, og at mange er interesserte i å se den med egne øyne. Dagens del av arrangementet Qualcomm IQ her i Berlin står nemlig oppført som "Benchmarking Workshop", og det manglet ikke på deltakere i den fem timer lange seansen.

Les også: Sniktitt på Acer Iconia W700

– Tre til fire ganger raskere

Sjefen for marekdsføring i Qualcomm, Mark Shedd, sier selv at den nye brikken skal være betydelig raskere. Også grafikkdelen skal være svært kraftig lover han.

– Adreno 320-grafikken i den nye Snapdragon-brikken er to til tre ganger raskere enn forrige generasjon og tre til fire ganger raskere enn konkurrentene, fortalte han under sin presentasjon.

Om forrige generasjon Snapdragon-brikke er de 20-25 prosentene raskere enn konkurransen som Shedd hevder avhenger litt av hvilken ytelsestest du velger. Det vi vet med sikkerhet er imidlertid at de i aller høyeste grad er konkurransedyktige.

Dermed er det neppe overraskende, iallfall ikke for Qualcomm, at nettbrettet gjør det så bra som det gjør i ytelsestestene. I test etter test ser vi grafer der konkurrerende produkter blir avmålt med lave tall og korte stolper sammenliknet med Qualcomms referanse-brett.

Resultatene

Noen av resultatene fra ytelsestestene ser du i bildene på siden av saken. De to kanskje mest interessante for oss er AnTuTu og Quadrant. Her kommer brettet godt ut, selv om ingen av ytelsestestene viser den samme voldsomme avstanden til konkurrentene som Qualcomm snakket om.

I Quadrant får brettet et resultat på omtrent 7665, med noen små variasjoner fra gang til gang. Det er omtrent 1700 mer enn vi får ut av Samsungs Galaxy Note 10.1 som er utstyrt med deres Exynos-plattform. En markant økning altså.

AnTuTu-resultatet havner på omtrent 14 000. Der er avstanden noe mindre ned til Samsungs nettbrett, som skårer i overkant av 12500 i samme test.

Tar vi en kjapp titt på mobiltelefonen HTC One S, som også har Krait-prosessorer men bare to av dem, oppnår den omlag 7000 i AnTuTu – temmelig nøyaktig halve resultatet, med svakere grafikkprosessor og halvparten så mange prosessorkjerner.

Ser vi på en test vi ikke vanligvis bruker, nemlig Electopia HD er forskjellen betydelig større. Her oppnår Qualcomms nettbrett hele 60 bilder i sekundet i snitt. Samsung-brettet treffer omkring 36 bilder i sekundet på samme test.

Hvorfor vises ikke avstanden så godt?

Det kan være mange årsaker til at ytelsesøkningen ikke viser seg i like stor grad som Qualcomm snakker om. Den mest åpenbare er muligens at Qualcomm er litt optimistiske når de snakker om avstanden til konkurrerende produkter. En annen kan være de mange små bugsene flere av brettene på demonstrasjonen viste.

At ytelsestestene ikke fullt ut tar hensyn til at vi nå bruker fire prosessorkjerner og ikke én eller to er muligens også en del av regnestykket, selv om blant annet Quadrant 2 skal støtte testing på produkter med flere kjerner.

Resultatene gir uansett Qualcomm rett i deres påstand om at dette nettbrettet er lynraskt.

Svak byggekvalitet

I hånden er noe av det første vi merker oss at dette slett ikke er det mest kompakte nettbrettet vi har støtt på. Det har en tykk ramme rundt skjermen, det veier en del og det har luker og åpninger i alle bauger og kanter. Stort fjernere fra de mange nettbrettene rettet mot forbrukere er det trolig ikke mulig å komme.

Dette føles ikke som et nettbrett vi ville ønsket å ta med oss i sekken uten god polstring rundt. Det er neppe tanken bak heller.

Brettet er laget med to formål. Det ene er å vise frem ytelsen i systembrikken og de ulike funksjonene Qualcomm har bakt inn. Det andre er å gi utviklere en mulighet til å bryne seg på den nye maskinvaren som sakte men sikkert vil bli tilgjengelig i en mer forbrukerrettet utgave. Innen denne maskinvaren er i handelen skal det altså forhåpentligvis være programvare tilgjengelig som benytter seg av denne typen funksjoner og sensorer.

Kraftig kamera

Det er litt uvanlig at Qualcomm likevel har bygget inn et forholdsvis kraftig kamera på baksiden av nettbrettet. Det knipser nemlig bilder med hele 13 megapikslers oppløsning.

Mange megapiksler trenger ikke å bety høy kvalitet. Det vi merker oss er likevel at Qualcomm har tatt med flere funksjoner og typiske underholdningsfunksjoner enn mange av de andre referanseproduktene vi har sett, for eksempel Intels referansetelefon.

Demonstrerer mer enn bare prosessor

Siden denne typen produkter som regel er laget bare for å vise frem én veldig spesifikk del av maskinvaren havner ofte de andre tingene i skyggen. Noe av årsaken til at det ikke har skjedd her er at Qualcomm lager egen programvare som virker opp mot kameraet og de mange mikrofonene.

– Hvis du er utvikler er sannsynligvis dette nettbrettet de mest fornuftige 1300 dollarene du kan bruke, avslutter Shedd.

Er du enig?

Les også: Sniktitt på ZTE Grand X IN med Atom-prosessor

annonse