SniktittLG G5

Vi har prøvd LG G5

LGs nye toppmodell lar deg koble til et ras av tilbehør.

Tek.no / Barcelona: I dag lanserte LG sin nye toppmodell, etter å ha gitt oss små smakebiter den siste tiden. LG G5 er en metallmobil litt utenom det vanlige.

Selv om telefonen har såkalt unibody-design, der alt er frest ut av ett stykke aluminium, er det mulig å ta av bunnen på telefonen for å bytte batteri og SIM-kort og minnekort. Men det er ikke alt du kan hekte på på bunnen av denne telefonen.

Bygg om med tilbehør

LG har nemlig lansert en liten bunke tilbehør til telefonen. Deriblant en egen hodetelefonforsterker fra danske B&O Play, samt det som i praksis er et batterigrep for bruk av telefonens kamerafunksjoner.

Tilbehøret byttes ved å trykke inn en liten knapp nederst på telefonen, som låser opp bunndelen slik at den kan trekkes ut. Løsningen virker rimelig solid, men som alltid er det veldig vanskelig å vurdere slike valg før de har blitt brukt en del.

Produsenten lanserte en hel drøss saker i dag, og viste også frem et VR-kamera, løse VR-briller med innebygd skjerm til å koble til G5 og en robotball. Sistnevnte er trådløs og fjernstyrt, og den har til og med innebygget laser, slik at du kan drive katta di til vanvidd samme hvor du er. Vi håper bare det ikke resulterer i ufrivillige synsoperasjoner underveis. Men nok om det. Disse produktene kommer vi nærmere tilbake til.

Skrur seg av ved modulbytte

LG G5 ligger ganske godt i hånden, og systemet for bytting av batteri og tilbehør så ut til å virke bra da vi besøkte LGs lansering. Telefonen skrur seg imidlertid av når du skal bytte tilbehør, ettersom den mister kontakten mot batteriet. Batteriet klipses fast på tilbehøret, og hele klumpen dyttes inn samlet. Dermed er neppe dette noe du vil gjøre så veldig ofte.

Om du ønsker å gjøre dette kommer nok litt an på tilbehøret du velger. Foreløpig er det ikke så mange av disse modulene i utvalget, men én av dem er for eksempel en egen DAC og forsterker til deg som vil ha ekstra god lyd. Den vil nok de fleste ønske å ha stående fast i mobilen, men kjøper du batterigrepet med kameraknapper på er det såpass klumpete at du neppe vil gå rundt med det hele tiden.

Batteriet er klipset fast i bunndelen, slik at alt trekkes ut i en hel bit.

Jeg reagerte litt på at batterigrepet ikke koblet opp funksjonene sine automatisk. Hver gang noen i salen trakk ut grepet for å ta bilder måtte det kobles opp igjen manuelt etter tilkobling. Det gjorde naturligvis jeg også, og klarte å fremprovosere et litt oppgitt blikk hos LG-mannen som akkurat hadde hjulpet meg med å få koblet opp tilbehøret igjen.

Å finne frem til innstillingen for akkurat dette med de få minuttene vi hadde til rådighet var ikke så enkelt, så det kan hende det er en svært enkel måte å gjøre dette på. Vi er heller ikke sikre på om tilbehørene skal koble seg til selv eller ikke. Tilbehørene er tross alt aktive og har datakommunikasjon med resten av telefonen, så dette burde kunne gå av seg selv.

Batterigrepet føltes forøvrig ganske ålreit å bruke, og det tilfører 1 200 mAh ekstra, slik at telefonen totalt lander på 4 000 mAh, noe som er ganske sprekt. Men så var det størrelsen, da. Lyden i B&O Play-forsterkeren virket god ved første ørekast, men vi hadde ikke særlig mange hodetelefoner å prøve den med, så hvor god den faktisk er vet vi mer om når den kommer til test.

Litt spesiell skjerm

Danske B&O Play leverer en lydmodul med innebygget DAC og forsterker som kan kobles på. Da får telefonen to minijack-tilkoblinger men kun én av dem virker om gangen.

Toppen av telefonen er også interessant. Her skrår nemlig skjermglasset svakt ut mot kanten, litt som en slags halvpart av Samsungs Edge-modeller, bare på den ene kortsiden i stedet for. Her fortsetter imidlertid ikke skjermen helt ut slik den gjør i Samsungs Edge-utgaver.

En annen særegenhet er at telefonen har skjerm som alltid er på. LG belyser bare en tredel av skjermen for å oppnå dette, og telefonen bruker også lyssensoren aktivt for å avgjøre hvor mye strøm som skal brukes på å vise deg klokke, varslinger og slike ting. Dermed mener LG at løsningen kun skal trekke 0,8 prosent av batteriet i timen mens den står på. Funksjonsmessig er dette nokså likt ekstraskjermen i LG V10 som vi nylig testet.

Kamera utenom det vanlige

Baksiden har endret seg noe. Volumknappene er flyttet til siden av telefonen, og igjen står låsetast med fingerleser.

Bak på telefonen sitter det to forskjellige kamera. Disse er forskjellige både i oppløsning og brennvidde. Det ene er et 16 megapikslers kamera med 78-graders synsfelt, mens det andre er på åtte megapiksler, men det har til gjengjeld vidvinkeloptikk som fanger inn 135 grader rundt seg. Du veksler mellom løsningene i LGs kamerapp, og byttet går sømløst. Igjen virker det litt som om LG har brukt V10 som prøvekanin, for her er tilsvarende funksjonalitet på fremsiden av telefonen.

Bildene så ut til å bli gode, men denne gangen rakk vi ikke å få dem med oss hjem. Vi har dermed bare skjermopplevelsen å gå på. Uansett var lokalet flombelyst, og i slike forhold er det vanskelig å få noe sikkert inntrykk av kamerautstyr. Det meste tar gode bilder under så optimale forhold.

Bak på telefonen har LG forresten tatt vekk volumknappene som pleide å sitte der. Tradisjonen som ble opprettet med LG G2 er altså brutt, og volumknappene er nå å finne langs siden på telefonen i stedet. Låseknapp og fingersensor bor imidlertid fortsatt bak på telefonen.

Kraftige spesifikasjoner

Kameragrepet har et batteri på 1 200 mAh og knapper for rask og hendig styring av kamerafunksjonene. Løsningen likner veldig på den som hørte til Nokias Lumia 1020.

Ved siden av å være en nokså merkelig konstruksjon i dagens mobilmarked, er dette naturligvis også en vaskeekte toppmodell. Så den har alle tallene du forventer av en fullblods toppmodell, inkludet Qualcomms nye Snapdragon 820-brikke, og den samme høye skjermoppløsninge på 2560 x 1440 som LG var svært tidlig ute med i G3.

Dermed er også menyene raske og gode. Det er LGs eget grensesnitt som ligger oppå Android 6.0, og det betyr litt annerledes ikoner enn vi er vant til. I denne omgangen har dessuten LG gjort et grep vi kjenner best fra kinesiske mobilprodusenter. G5 har nemlig ikke en tradisjonell appmeny, men i stedet ligger at på hjemmeskjermene. Dette er dessuten også en mulighet i Samsungs Galaxy S7, men der er det mulig å skru av og på.

Foreløpig har vi ikke norsk pris eller slippdato for LG G5, men vi oppdaterer artikkelen så fort vi får opplysningene fra LGs nordiske kontor.

Vi kommer tilbake med en sniktitt på LGs nye VR-briller, VR-kameraet og den helsprø kuleroboten.

Les også
LGs nye flaggskip-mobil skal få haugevis av nye moduler
Les også
Hils på HTC Desire 530
Les også
Samsung Galaxy S7 Edge: Samsungs nyeste flaggskip gir oss hakeslepp
Les også
LG V10: Glem at den har to skjermer, det er lyden du vil ha
Les også
Nå er ikke største Nexus for stor lenger
Les også
LG G Flex 2: LGs bøyde telefon har blitt bedre og billigere
annonse