Til hovedinnhold

Alienwares «UFO» er en fullblods spill-PC i formen til en Nintendo Switch

Og vi fikk prøve.

Nintendo Switch? Nei, dette er Alienwares nye Concept UFO.
Stein Jarle Olsen, Tek.no
Stein Jarle Olsen
mer

Las Vegas/ Tek.no: «Concept UFO» er navnet på konsept-PC-en Dell-eide Alienware lanserte på CES-messen her i Las Vegas. Dette er i praksis en blåkopi av Nintendo Switch, bare med ekte PC-komponenter og kjørende Windows 10, slik at du i praksis kan spille ethvert PC-spill.

Alienware er imidlertid tydelige på at dette er et konsept, en visjon, og er med det ganske forsiktige med detaljene. Vi får ikke vite hvilke komponenter som sitter innvendig, de vil ikke si noe om batterilevetid eller når, eventuelt om, den kommer på markedet.

Det eneste vi fikk til svar da vi spurte om grafikkløsningen var at den var integrert, som jo ikke akkurat lover voldsomt godt med tanke på spillytelsen.

8 tommer, full HD

Det vi imidlertid vet er at skjermen til UFO måler åtte tommer, har en oppløsning på 1900 x 1200 piskler, altså i praksis en litt ekstra høy full HD-oppløsning, og at kontrollerne festes med magneter, i motsetning til Switchens små «hakk».

På baksiden har konseptmaskinen en ganske solid støtte som gjør at den kan stå oppreist mens du spiller, og det finnes også en eget docking som gjør de to halve kontrollerdelene til en ekte spillkontroller.

USB-C med Thunderbolt-tilkobling gjør at du kan koble til en ekstern skjerm og eventuelt spille med mus og tastatur, skulle du ønske det. Maskinen har for øvrig to USB-C-porter, slik at du kan både kan lade og ha ekstern skjerm tilkoblet samtidig.

En dockingstasjon hører til, slik at du kan spille på en ordentlig skjerm eller TV.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Vi fikk prøve

Vi fikk prøve UFO-konseptet litt, og må si at åtte tommer er en ganske stor skjerm på en håndholdt enhet. En Nintendo Switch måler til sammenlikning 6,2 tommer, og er definitivt betydelig mer håndterlig enn denne. Vekten var likevel ikke avskrekkende.

Kontrollerne føltes gode ut – styrespakene er konkave og har et behagelig grovt belegg som gjør at fingrene ikke sklir unna. Skulderknappene fremsto som uvant dype, men det er nok bare en tilvenningssak. De to spillene vi fikk teste – en Halo-variant og et kjørespill – fremsto begge som om de kjørte meget godt på maskinvaren til Alienware. Det var ingen hakking å spore, og den grafiske kvaliteten så også ut til å være habil.

Åtte tommer er en ganske stor håndholdt enhet. Legg merke til støtten bakpå.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Den største utfordringen for Alienware vil nok være batterilevetiden. Med såpass kraftig maskinvare ombord i en så kompakt enhet vil det sannsynligvis ikke være plass til et voldsomt stort batteri, og vi frykter nok at en enhet av denne typen ville hatt maksimalt et par-tre timer batteritid under spilling.

Demonstrasjonsområdet til Dell og Alienware var for øvrig ekstremt bråkete, men fra andre som har fått UFO-konseptet demonstrert i roligere omgivelser har vi hørt at den skal være ganske støyete, så det er åpenbart også et område som produsenten må jobbe med.

Concept UFO
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Concept Duet og Concept Ori

Dell viste for øvrig også frem to andre konsepter. Concept Duet er en maskin med to skjermer, lik Microsofts Surface Neo. Den har to skjermer på 13,4 tommer hver, forbundet av to ganske solide hengsler i midten, og skjermene kan roteres 180 grader.

Dell Concept Duet er en PC med to skjermer.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Et tilhørende tastatur kan festes magnetisk på undersiden av maskinen, og om du plasserer det oppå den nederste skjermen vil skjermen tilpasse seg. Plasserer du tastaturet nærmest hengselen, som på en tradisjonell laptop, vil den nederste delen bli til en pekeplate, mens selve skjermbildet forlenges ned på den nederste skjermen om du velger å plassere tastaturet helt nederst.

Med det tilhørende tastaturet kan du i praksis bruke toskjerms-PC-en som en vanlig bærbar.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

I likhet med Lenovo viste Dell også en bøyelig PC, men Dells variant er foreløpig bare på konseptstadiet. Den kalles Concept Ori og er i praksis et 13-tommers nettbrett som kan bøyes på midten og dermed bli til en slags laptopvariant.

Dell Concept Ori.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Verken UFO, Duet eller Ori har fått noen slippdato, og vi vet altså ikke om de noen gang vil komme til markedet. Om vi skal spå, er det nok relativt sannsynlig at i alle fall de to sistnevnte vil bli faktiske produkter, og så får vi vente i spenning på UFO-en.

annonse