Sniktitt

Sony har lansert en krysning mellom R2D2 og EVE fra Wall-e

Xperia Agent er den søteste lille smartdingsen du har sett.

Vi fikk leke med den helsprø Sony Xperia Agent.m4v

Tek.no / Barcelona: I dag morges labbet vi trøtte og slitne i retning messehallene her i Barcelona. Vi jobber sene kvelder på messer, og dermed betraktet jeg Sonys lanseringstidspunkt som nokså ambisiøst. Men det litt misfornøyde uttrykket ble raskt snudd til et smil.

Hva i alle dager er det der?

Dingsen som bare delvis var synlig bak en skjerm på området het Xperia Agent. Spennende navn, tenkte jeg. Men hva i allverden gjør den? Sony hadde spedd på med litt informasjon i forveien, men jeg fikk ærlig talt ikke med meg alt som ble sagt på scenen.

Sony avslørte også en helt ny mobilserie: Her er Sony Xperia X »

En hemmelig agent blir avduket

Xperia Agent er rundt 30 cm høy, og svært særegen.

Flaksen ville ha de til at dukene de trakk av bordene rundt meg plutselig avslørte en av Sonys forhenværende hemmelige agenter. Det første den gjorde var å blinke til meg.

Den lille tassen er en slags robot. Den flytter seg ikke rundt i hele sin «person», men den likner designmessig veldig på EVE fra Pixar-filmen Wall-e. Den er en hvit avrundet kjegleformet sak, med et blankt og svart hode på toppen. Midt på hodet har den et kamera, men det er ikke det du legger merke til når du ser på den.

To centimeterlange dioder på den rundt 30 centimeter høye saken gjør tjeneste som øyne. Og den er ekstremt uttrykksfull. Den vrir rundt på hodet mens den observerer omgivelsene sine. Den blinker til deg og snakker. Og jeg fikk lyst til å ta med meg en hjem.

100 prosent personlighet

Så mye personlighet i en liten teknisk dingsboms har jeg knapt sett før. Men den skal være mye mer enn en slags Furby anno 2016. Den skal være smart.

Sony snakket mye om at funksjonene i mobilene og livene våre begynner å bli tilstrekkelige. Vi behøver kanskje ikke så mange flere knapper å trykke på, men kanskje behøver vi at knappene og tjenestene vi har blir smartere. Det er her Sony EVE ... eh, Xperia Agent kommer inn.

Den er en del av en serie produkter som heter Xperia Concept. De fleste av produktene i serien er tidlige, så vi vet ikke pris eller slipptid for Agent. Og roboten vi tittet på gikk dessverre i en forhåndslagret loop. Å si sikkert akkurat hvor smart den er er altså ikke mulig.

Forutser behov og automatiserer hjemmet

En projektor delvis basert på samme logikk er sluppet. Xperia Projector lar deg leke med innholdet den viser frem rett på bordplaten. Heller ikke denne har endelig slippdato.

Men konseptet går ut på at den skal forutse dine behov, og snakke til deg om hendelser du behøver å vite om. Vi nevnte R2D2 i overskriften. Den likner ikke i det hele tatt. Men det den har er innebygget projektor. Selvsagt har den det.

Den kan projisere på seg selv, eller på bordet foran seg. Kanskje er det kalenderavtalen som kommer opp, kanskje er det bildene fra festen i går. Hvis den er riktig smart vet den også hvilke bilder du ikke vil se.

Ellers kan den vise deg trafikk, vær og kollektivinformasjon. Du vet, disse tingene vi får på mobilskjermen i dag, men som brer om seg til stadig flere typer dingser. Hjemme har jeg en badevekt som forteller meg om været, og jeg forutser at min neste brødrister vet når bussen går.

Det første av Xperia Concept-produktene som dukker opp i butikkene er Xperia Ear. En øreplugg der smart programvare skal gi deg mye av den samme informasjonen, om enn i en langt mindre moro pakke enn Agent.

Roboten skal lære seg å kjenne brukeren over tid, og den tar imot talekommandoer. Sony lover at den skal kunne fjernstyre andre enheter i huset ditt, og det blir med ett tydelig at dette er fyndordet Internet of Things, eller IoT, pakket inn i tidenes mest sjarmerende dingsboms.

Uviss pris og salgsstart

Det er et par ulemper her som vi har oppdaget med det samme. Sony vet ikke når den faktisk kommer, eller helt hvordan den ferdige vil bli. Alt de er sikre på er at de mener det skal bli salgsprodukter av dette. Den andre er prisen.

Konseptmessig likner jo dette litt på den smarte høyttaleren Amazon Echo. Men den er jo fullstendig personlighetsløs sammenliknet med dette. Inntrykket av Xperia Agent er at den nok vil koste litt. Vi vet jo at småprojektorer, kjent som pico-projektorer, allerede er ganske dyre hvis du vil ha ordentlige saker.

Sony avslører ikke så mye om spesifikasjonene på maskinvaren i roboten, men vi mistenker at de ikke har spart veldig mye på kruttet. Dermed vil den nok koste vesentlig mer enn Amazon Echo, og det spørs om ikke pris vil være avgjørende for en såpass sær tingest. Likevel kan den muligens sjarmere frem VISA-kortet om du får øye på den i en butikk.

Bare den ikke er så smart at den fyker rundt med et brannslukningsapparat som jetpack i leiligheten din. Sony har forhåpentligvis ikke latt seg inspirere av alt fra Wall-e.

Obs! Vi kommer tilbake med sniktitter på de tre nye Xperia X-modellene.

Her kan du se en video av Xperia Agent:

Vi fikk leke med den helsprø Sony Xperia Agent.m4v

Les også
Sony Xperia Touch: – Nesten ubrukelig
Les også
Hvis vi bare kunne forstå hva denne roboten prøver å si
Les også
Vi tok med oss de beste mobilkameraene på markedet til en klassisk japansk hage
Les også
Projiserer planene dine på bordet, og lar deg redigere dem
Les også
Rolling Bot kan leke med katten din når du ikke er hjemme
annonse