SniktittAsus Transformer Prime

Lynraskt nettbrett med rå kraft

Vi kan like godt si det med en gang - vi er svært imponerte.

Slik ser Transformer Prime ut i tastaturkrybben.
Transformer Prime festes i en kraftig hengsel.
Dette er til dags dato det tynneste nettbrettet med 10.1 tommer stor skjerm
Også tastaturet er svært kompakt denne gangen. Her synes også en fullstørrelse USB-inngang.
Skytespill i 3D har skikkelig fet grafikk på Transformer Prime.

En av årets viktigste nyheter har akkurat ankommet kontoret. Asus Transformer Prime er det første nettbrettet basert på nVidias nye Tegra 3-plattform, og spesifikasjonene er hinsides alt annet vi har sett i mobile enheter.

Inni Transformer Prime sitter det fire prosessorkjerner som jobber med en klokkehastighet på 1,3 GHz. I tillegg har den én prosessorkjerne som kjører på 500 MHz – den jobber med bakgrunnsaktiviteter som e-postsynkronisering og liknende.

Vi pakker ut

Det første som møtte oss da vi åpnet esken var en ti tommer stor skjerm med sort ramme rundt – ingenting nytt så langt. Vi løftet ut skjermen og snudde den. Transformer Prime er syltynn med en tykkelse på 8,3 millimeter. Til sammenlikning er den største utgaven av Samsung Galaxy Tab 8.6 millimeter tykk.

I tillegg til at Transformer Prime er den tynneste ti-tommeren vi har sett har den en bakside i børstet aluminium. Designen er ryddig og det er få avbrudd i aluminiumsdekselet. Midt på er Asus-logoen gravert inn.

Neste ut av esken var tastaturet. Transformer kommer med et nordisk fulltastatur. Transformer Prime har fått et langt mer kompakt tastatur enn forgjengeren. Hele pakken med tastatur og nettbrett veier i underkant av 1,1 kg – nærmere 300 gram lettere enn den første utgaven.

Det kompakte tastaturet er svært godt å skrive på, og du får en del igjen for den ekstra størrelsen. Når Transformer Prime er tilkoblet tastaturet skal den ha seks timer ekstra batteritid – totalt 18 timer brukstid.

Resten av innholdet i esken består av en lader, pusseklut og litt dokumentasjon.

Knallgod skjerm

Det første du vil merke når du starter Transformer Prime er at skjermen er voldsomt lyssterk. Du bør nesten vurdere solkrem om du har tenkt å se en film med Transformer Prime på full lysstyrke. Fordelen er selvsagt at den skal fungere godt i sterkt sollys.

Bildekvaliteten i skjermen er upåklagelig. Det eneste negative vi legger merke til er at vårt testeksemplar har noen lyslekkasjer rundt skjermen, men vi ser ikke noe særlig til dem om vi lar Transformer Prime styre lysstyrken selv.

Menyene er Googles rene Android-menyer, og de er ekstremt raske. Tidligere har vi støtt på en og annen forsinkelse i Android-baserte nettbrett. Vi har ikke fått Transformer Prime til å ta noen merkbare pustepauser så langt.

Mange tilkoblinger

For de som venter på Android 4.0 Ice Cream Sandwich beroliger Asus med at en oppdatering skal være på vei. Rett ut av esken kjører Transformer Prime Android 3.2 Honeycomb.

Selve nettbrettet har tilkoblinger for Micro HDMI og MicroSD-kort. Når du bruker tastaturet får du også vanlig USB-port og leser for SD-kort i full størrelse. Praktisk.

Tegra 3 = Rå kraft

På testeksemplaret følger det med mange spill. Flere av dem er merket som under utvikling.

Selv om mange av dem er uferdige er de overraskende stabile. Det som overrasker mest er likevel grafikken. Dette er lysår unna det vi har sett tidligere. Apple iPad 2 og tidligere Android-nettbrett blir ganske enkelt parkert av Transformer Prime.

Grafikkmessig nærmer vi oss her det de vanlige spillmaskinene kan diske opp med, i et langt mer kompakt format. Asus lover også at du skal kunne koble til håndkontrollere fra PlayStation 3 og Xbox 360.

De fleste av spillene på vårt testeksemplar vil ikke være installert på brettet når du kjøper det, men de kan lastes ned via Tegra Zone. Her finner du spill og applikasjoner som er laget spesielt for Nvidias maskinvare.

Videospilleren som følger med støtter ikke veldig mange videoformater. For Transformer Prime gjør ikke det så mye. Den er nemlig den første enheten vi har vært borti som er kraftig nok til å spille av nesten hva som helst ved hjelp av en nedlastet spiller. H264 i 1080p? Ingen problemer.

Fantastisk førsteinntrykk

Alt i alt gir Asus Transformer Prime et av de aller beste førsteinntrykkene vi har fått så langt i år. Det sier sitt, etter et år der vi har gått fra høydepunkt til høydepunkt for mobile enheter.

Vi kommer tilbake med full test om kort tid.

Les også
Asus Transformer Prime: Glem iPad og Galaxy Tab - dette er kongen
Les også
Her er nettbrettene du bør kjøpe til jul
Les også
Nå lager de skjermer du kan «kjenne»
Les også
– Større iPhone, tynnere iPad i 2012
Les også
– iPad 3 får svært høyoppløst skjerm
Les også
Asus skaper monster-nettbrett
Les også
Asus Eee Pad Transformer: Nettbrett eller mini-PC?
annonse