SniktittLenovo Thinkpad X1 Hybrid

Her får du to PC-er i én

Vi har lekt med Lenovos hybrid-maskin.

Hardware.no/Las Vegas: Det var ikke bare Lenovos fleksible Ideapad, den bærbare maskinen Yoga som stjal oppmerksomheten vår under årets CES-messe. Under messen lanserte selskapet en drøss med maskiner, blant annet en oppfølger til den populære lettvekteren Thinkpad X1. Den heter Thinkpad X1 Hybrid, og er en maskin helt utenom det vanlige.

For under panseret ligger det ikke bare en tradisjonell bærbar maskin. X1 Hybrid har også en helt egen maskinvare og programvare som starter opp når du har behov for enklere funksjoner som nettsurfing og filmtitting. Ved hjelp av denne forlenges batteritiden betraktelig.

Vi tok X1 Hybrid med på en liten prøvetur.

Like lekker som før

X1 Hybrid er robust og har gummiert overflate
Et herlig tastatur og en god pekeplate.
Tykkelsen spenner fra 16 mm til 21 mm.
Et par funksjonsknapper er på plass

Lenovo har ikke endret selve kabinettet til maskinen, og godt er det. Maskinen er en slank 13", som holder 16 – 21 mm i tykkelse samtidig som vekten ligger på bare 1,7 kilogram. Kombinerer du det med den stilrene designen som er preget av en gummiert overflate har du en ganske så lekker bedriftsmodell fremfor deg.

Med Thinkpad-navnet på seg har maskinen også et rykte å leve opp til i forhold til byggekvaliteten. Her skuffer den ikke, selv om den er slank og holder en anstendig vekt, føles maskinen bunnsolid både under bruk og når man fikler med den ellers.

Tastaturet er også en av de bedre opplevelsene, og fortsatt det samme som før. Hver enkelt tast har små avrundinger som passer fingrene og gir en meget god tilbakemelding når du bruker dem. De er ikke for stramme og heller ikke for mye, samtidig som vandringen er helt ypperlig.

Det samme går for pekeflaten, den er av den bedre sorten – selv om den gjerne skulle vært noe større (Hint: Macbook).

Skjermen er på 13,3 tommer og er etter vår mening lyssterk, men vi skulle gjerne ha sett at den hadde hatt en noe kvassere oppløsning. For når maskinen koster såpass mye som den gjør, burde den ha holdt 1440 x 900 piksler fremfor 1366 x 768 som den blir levert med. En matt skjermoverflate er også noe vi savner, noe andre Thinkpad-modeller kan stille med.

På grunn av omgivelsene på messegulvet kan vi dessverre ikke gå nærmere inn på hvor god bildekvalitet denne skjermen gir, ei heller støynivået eller varmeutviklingen.

Skjult krutt under panseret

Fra utsiden er så godt som ingenting endret med X1 Hybrid i forhold til forgjengeren. På innsiden er også mye likt, med én viktig forskjell.

Maskinen består fortsatt av en Intel Core i3-, i5- eller i7-prosessor med Intel HD3000 grafikk, 8 GB 1333 MHz-minne, snurredisk på opptil 320 GB eller en SSD på opptil 160 GB.

Men på siden av dette kommer det opp noe helt unikt som aldri før er gjort så langt vi vet; hybridmodulen. For via en PCIe-kobling sitter det en egen liten datamaskin, som kan minne mye om det som sitter i smartmobiler og nettbrett.

Lenovo har bakt inn en dedikert Qualcom Snapdragon-prosessor og 16 GB lagringplass som kjører sitt eget operativsystem.

Eget system for enkle oppgaver

Via en enkel meny får du tilgang til den dedikerte Snapdragon-maskinen.

Når du er i Windows kan du ved hjelp av en liten meny i høyre hjørne starte det Lenovo kaller Instant Media Mode (IMM).

Gjør du det legges hele Windows-maskinen i dvale, og Snapdragon-prosessoren våkner til live. Via et eget operativsystem, som er basert på et Linux-miljø som virker å være sterkt inspirert av Android, får du tilgang til fire helt grunnleggende funksjoner. Disse er mulighetene for å spille av video og musikk, samt surfe på nettet og lese e-post.

Overgangen til IMM tar bare et par sekunder, du må ikke vente i lengre perioder slik mange andre løsninger krever. Og best av alt; siden hovedmaskinen legges i dvale og oppsettet nå blir drevet av en liten mobilprosessor, dobles batteritiden. Lenovo selv lover at maskinen nå skal holde ut i 10 timer.

Filmer og musikk overfører du til Snapdragon-maskinens eget lagringsmedium via Windows-oppsettet på forhånd. Vi skulle gjerne hatt tilgang til hovedlagringsenheten når vi er IMM og på den måten slippe å overføre filer frem og tilbake. Men slik er det altså ikke.

E-post-leseren er forøvrig ikke det dedikerte programmet du har lagt inn på maskinen, som Outlook eller Thunderbird, men web-basert.

Så langt vi er kjent er det aldri før laget et slikt dedikert medieoppsett med egen maskinvare. Oppsettet gjør nettopp den jobben den er ment for, og ikke mer. Den gir deg tilgang til helt grunnleggende og ofte brukte funksjoner på en enkel og fleksibel måte, uten noe mer mas.

Når du så har gjort deg ferdig i IMM og vil tilbake til Windows tar dette like kort tid som når du gikk inn i oppsettet. Du trykker, og bare et par sekunder senere er maskinen fullt funksjonell slik den var. Det eneste som tar nevneverdig tid er at maskinen eventuelt må koble seg til et trådløst nett på nytt.

Om du får tilgang til IMM uten at du går via Windows før, vet vi foreløpig ikke.

Samme pris som før

Alt i alt er Thinkpad X1 Hybrid en meget spennende maskin vi gleder oss til vi kan få sett nærmere på. Den er like bunnsolid og god i bruk som en bærer av Thinkpad-navnet bør være samtidig som den ser lekker ut. Den dedikerte minimaskinen du får med på kjøpet tar unna de mest grunnleggende funksjonene og forlenger batteritiden betraktelig – og det fungerer foreløpig meget godt.

Hybriden skal komme på markedet i andre kvartal i år. Du kan velge flere av komponentene selv, og startprisen ligger på 1600 USD. Det betyr nok i praksis at prisen vil havne i det samme området som dagens X1.

Les også
– Razer Blade kommer ikke til Norge
Les også
– 13-tommers skjerm i et 12-tommers kabinett
Les også
Slik blir Ultrabook i år
Les også
Her er HPs design-Ultrabook
annonse