Til hovedinnhold

Nokia 6110 Navigator

(Foto: Nokia)

(Amobil/Barcelona) Om du er en person som ofte ikke finner frem på veien, går deg vill på storbyferie eller generelt sett trenger kart i hverdagen, så er du nøyaktig den Nokia tenker på med 6110 Navigator. Dette er nemlig Nokias første dedikerte GPS-telefon som skal kunne brukes rett "out-of-the-box" som Nokia sier.

Og at telefonen har GPS innebygget er vanskelig å overse. Ikke på grunn av størrelsen - 6110 er ikke spesielt stor - men på grunn av en svær "Navigator"-logo som er smurt ut under skjermen, og viser til at dette slett ikke er noen vanlig Nokia.

Designet ellers er rimelig platt. 6110 er ingen eksklusiv telefon med dyre materialer og elegant utseende - heller det motsatte. Den svarte flaten er av billigste plastikksort og sølvflaten både er og kjennes plastikkaktig. Og til tross for vekten på 123 gram virker telefonen kunstig lett.

Og dessverre, det blir ikke bedre. Tastene er nemlig grunne og laget av samme billige plastsort som overflaten, og kunne vel så gjerne vært hentet fra en av Nokias billigtelefoner. Med andre ord hadde vi forventet noe mer på en telefon med prislapp på 4000 kroner.

Et lite plusspoeng bør allikevel deles ut for at 6110 har linsebeskyttelse på kameraet.

(Foto: Simen J. Willgohs - Klikk for stor størrelse)

Alt bra i skjermen
Men til tross for et dystert designinntrykk, glitrer telefonen så snart du vender oppmerksomheten rundt skjermen. Denne er nemlig svært lyssterk, stor og oversiktlig og egner seg optimalt for GPS-bruk. Sammenlignet med store GPS-skjermer på over fire tommer har 6110 selvfølgelig ikke allverdens å stille opp med, men vårt inntrykk er at 2,2 tommer holder.

Et annet viktig moment er at telefonen er lynkjapp. Det er ikke alle Symbian-telefoner som kan glimte til med responstid lik den på Nokias enklere modeller, men 6110 er altså et unntak. Menyene ligner også langt mer på de i Nokias enklere modeller, til tross for at 6110 er en Series 60-telefon. Blant annet er menyene forenklet og lagt noe mer logisk opp.

GPS for nybegynneren
Dette merkes godt når du skal starte GPS-funksjonen. Fra du trykker inn Navigator-knappen går det knappe fem sekunder til programmet er i gang og telefonen søker seg inn etter nærmeste satelitt. Så snart du har blitt koblet til kan du søke deg frem til nærmeste restauranter, hoteller og lignende, samt zoome deg ned på detaljnivå eller få et større overblikk over hvor du befinner deg innenfor området.

Skulle du være på storbyferie eller generelt sett på utkikk etter severdigheter har GPS-programmet også mulighet til å vise deg hvor nærmeste kirke, museum eller landemerke befinner seg.

Som nevnt innledningsvis skal 6110 være en "out-of-the-box"-GPS, noe som betyr at du i praksis skal kunne ta telefonen rett ut av esken, skru den på og så bruke GPS-funksjonen. Du behøver med andre ord ikke installere kart eller annet tungvint. 6110 kan dermed brukes vel så mye av nybegynnere som brukere som tidligere har vært borti GPS.

(Foto: Simen J. Willgohs)

Også for proffbrukere
Om du trodde at du måtte ofre alt av øvrig funksjonalitet for å kunne få GPS-en inn i telefon, kan du slappe helt av. Utenom å ha GPS er 6110 en rovdyr av en telefon med både HSDPA-, 3G, EDGE og firebåndsstøtte innebygget. I tillegg kommer standardfunksjoner som blåtann, epostleser og plass til minnekort av typen microSD.

Det skal forøvrig også nevnes at Nokia har droppet Pop-porten på 6110 og erstattet denne med miniUSB istedet.

Mer informasjon om telefonens funksjoner og hva de betyr i det lange løp finner du i faktaboksen og lanseringsnyheten vår.

Stiv pris
Å kombinere GPS-en med en profftelefon er imidlertid ikke billig. 6110 Navigator vil få en veiledende pris før skatt på hele 4000 kroner, noe som for de fleste er mer enn en timelønn. Men til gjengjeld slipper du å kjøpe GPS-en utenom.

annonse