Tek.no

Sniktitt

Panasonic ZX1

27 Juli 2009 17:00

Side 1

Vi har i flere år nå hatt kompakte ultrazoomer, som gir svært stort zoomområde i en innpakning som ser ut som et litt stort lommekamera.

Panasonic lanserer i dag en ny mellommodell. Dette er kameraet for de som vil ha det lite, men som gjerne vil ha litt zoomområde å boltre seg på.

Kameraet er noen millimeter tykkere enn FX60, som også lanseres i dag, men har til gjengjeld bedre grep og altså lengre zoom.

Akam har vært så heldig å få leke litt med en preproduksjonsmodell, så her kommer en omtale av produktet etter en kort testperiode. Vi får dessverre ikke lov til å publisere testbildene vi har tatt, for vurdering av bildekvalitet.

Kameraet minner på mange måter om modellene i FX-serien. Det som skiller, utseendemessig, er at det er litt tykkere, og at det har et rundt grep på høyre side.

Byggekvaliteten er det lite å si på, og designen er kjent for alle som har brukt et kamera i FX- eller TX-serien tidligere. Den er funksjonell, og kameraet er lett å kontrollere med en hånd. Zoomringen ligger rundt utløseren, noe som gjør det lett å zoome.

Når du ser kameraet, ser det umiddelbart svært lite ut, og til å ha 8x optisk zoom, er det også det. Det er riktignok en drøy halv centimeter tykkere enn FX60, men det ser ikke slik ut, og kameraet passer godt ned i en skjortelomme eller andre lommer.

Optikk

Objektivet er et Leica DC Vario Elmar. Det har brennvidder tilsvarende 25-200mm med en lysstyrke på f/3.3-5.9, som ikke er overveldende, men ganske som forventet når zoomområdet er så langt.

Fint med vidvinkel i byen.

25mm er utrolig mye mer inspirerende å jobbe med enn for eksempel 35mm. 28mm er en god mellomting, men kan du både få svært god vidvinkel og god tele i et så lite kamera, så hvorfor nøye seg med mindre?

Panasonic har klart å putte et så langt objektiv inn i et så lite kamerahus ved å slanke alle linseelementene. De har blant annet utviklet asfæriske elementer som bare er 0,3mm på det tynneste. Det sparer en del plass og vekt.

Mer kompakt objetkivdesign gjør 8x zoom mulig i et tynt kamera.

I likhet med alle andre objektiver på Panasonics kompaktkameraer, er det optisk bildestabilisator innebygd. Stabilisatoren har nå navnet Power O.I.S., og er en oppgradering fra forgjengerens Mega O.I.S. forskjellen er at den nye versjonen bedre takler lavfrekvente vibrasjoner, slike som dannes når hjerte ditt slår og liknende. Panasonic sier derfor at den har blitt dobbelt så effektiv, eller du kan med andre ord holde kameraet stille dobbelt så lenge, og hvis motivet også står stille, kan du da klare deg med en ISO-verdi lavere.

Skjerm og søker

Kameraet har ingen søker, men en brukbar skjerm. Den er på 2,7 tommer, og har en oppløsning på 230 000 punkter. I sterkt lys fungerer den tilfredsstillende, da den har en mulighet for automatisk justering av lysstyrken. Informasjonen på skjermen er god, og viser omtrent alle innstillinger, inkludert eksponeringsverdier.

2,7 tommers skjerm er omtrent så mye du får plass til.

Batteri

Batteriet er ganske lite, men skal holde til 330 bilder i henhold til CIPA-standarden. Det er et litium-ion-batteri på 3,6V, som kan gi 895mAh. Lader følger med, og det er mulighet for AC-adapter.

Les også