Til hovedinnhold

Vi fikk prøve verdens første PC med bøyelig skjerm

Lenovo Thinkpad X1 Fold.

Lenovo Thinkpad X1 Fold har en bøyelig OLED-skjerm som gjør at den kan fungere som mange ting på en gang.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Las Vegas / Tek.no: – Vi har brukt fire år bare på hengselmekanismen, sier Lenovo-representanten som viser frem selskapets nye Thinkpad X1 Fold på CES-messen i Las Vegas.

Dette er verdens første PC med bøyelig skjerm, nærmere bestemt en 13,3 tommer stor bøyelig OLED-skjerm med en oppløsning på 2048 x 1536 piksler.

Både Intel og Dell har vist frem konsepter på brettbare PC-er, men i motsetning til dem er Lenovo-maskinen allerede nesten klar for markedet.

Det medfølgende blåtann-tastaturet kan festes på maskinen ved hjelp av magneter om du ønsker å bruke den som en litt mer vanlig laptop.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Akkurat under en kilo

Hvis vi trekker en parallell til brettemobilene som er på vei ut på markedet, minner X1 Fold mest om Samsung Galaxy Fold, med skjermen på innsiden av bretten. I motsetning til på telefonene får imidlertid ikke Lenovoen noen ekstra skjerm på utsiden, så det er ikke mulig å bruke den i en slags forstørret telefonmodus.

Lenovo har laget en skjerm som strekker seg når du bøyer den, og det er mulig å kjenne bretten noenlunde om du drar fingrene over den, i tillegg til at den er ganske synlig ved at baklyset forsvinner litt akkurat i selve bretten når du bøyer maskinen. Selve enheten veier 999 gram, så Lenovo har tilsynelatende jobbet hardt for å få skryterettigheter ved å ha en bøyelig PC under kiloen.

Kiloen føles ganske tung om du skal bruke maskinen som et nettbrett, men med to hender bak er den faktisk ganske håndterlig. En iPad Pro med 12,9-tommers skjerm veier på sin side bare 630 gram, så de to kan ikke helt sammenliknes.

Tastaturet gjemmes inni

I det som potensielt kan være en designmessig genistrek har Lenovo også laget et tilhørende bluetooth-tastatur som passer inn i bretten når PC-en er sammenbrettet. Det er praktisk, men av egen erfaring kan tastaturer være en magnet på støv og smuler, og hva skjer når du stikker potensielle fremmedlegemer inn mellom det som garantert er en veldig myk skjerm?

Lenovo sier selv at de er veldig trygge på at skjermen vil være slitesterk, og at den er konstruert med mange ulike lag nedover som skal sørge for at den er motstandsdyktig mot både rystelser og eventuelle fremmedlegemer.

Hengselen bruker en slags C-formet bevegelse når du folder ut maskinen. Lenovo virker å være veldig trygge på den.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

At tastaturet plasseres innvendig mener de også gjør at risikoen blir mindre ettersom den i praksis fyller inn gapet som ellers oppstår i bretten. Den kommer med andre ord ikke til å komme med en Samsung Galaxy Fold-liknende advarsel om ikke å bruke fingerneglene på skjermen.

Vi fikk dessverre ikke anledning til å prøve tastaturet, ettersom det var et ufunksjonelt tastatur uten knapper som gikk an å trykke ned, men Lenovo har for vane å utstyre Thinkpad-maskinene sine med gode tastaturer, og det gjør de sannsynligvis også her – bare i litt mindre format.

Stein Jarle Olsen, Tek.no

Skinndeksel bak

Skinndekselet på baksiden er også utformet slik at det har noen centimeters åpning på den ene siden, som så forskyver seg og ender opp i flukt med kanten på PC-en når du bretter den sammen. Elegant. Dekselet har også en flapp du kan vippe ut og som fungerer som støtte for PC-en når den står oppreist, og Lenovo vil etter hvert også slippe et slags staffeli-liknende stativ for maskinen.

Ytelsen er imidlertid et litt åpent spørsmål. Lenovo oppgir at X1 Fold er utstyrt med en foreløpig ikke navngitt Intel-prosessor med «Intel Hybrid Technology», men det er dét. Ellers får du 8 GB RAM og inntil 1 TB SSD-lagring (NVMe) og 11.-generasjons integrert Intel-grafikk. Forvent neppe noen kraftpakke.

Maskinen er ellers utstyrt med et batteri på 50 wattimer, som Lenovo hevder skal gi inntil 11 timers batteritid. Den har to USB type C-porter og SIM-kort-port, men det er også det. Hodetelefonutgangen har tilsynelatende begynt å forsvinne også fra PC-er.

Skinndekselet bak gir maskinen et ganske eksklusivt preg. Det skulle kanskje bare mangle, gitt prisen.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Kun Windows 10 foreløpig

Foreløpig vil X1 Fold være utstyrt med en lett modifisert utgave av Windows 10, som vel ikke akkurat er kjent for å være det aller mest touchvennlige. Det vi fikk se av den virket imidlertid å være ganske responsivt, men ikonene er fortsatt små og ikke så lette å navigere i med fingeren.

Modifikasjonene til Lenovo begrenser seg også stort sett til en liten meny som bestemmer hvordan de ulike programmene på skjermen skal fordele seg utover. I portrettmodus kan du også velge å få frem en skjermtastatur med denne knappen.

Thinkpad X1 Fold kan selvfølgelig også brukes med skjermtastatur.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Kommer i høst, blir ganske kostbar

Lenovo sier at maskinen vil få Microsofts nye Windows 10X når det blir tilgjengelig. Windows 10X er egentlig en versjon av operativsystemet som er ment for toskjerms-PC-er som Microsofts egen Surface Neo, men Lenovo ser ut til å mene at det også vil fungere godt for X1 Fold.

Thinkpad X1 Fold ser foreløpig mest ut som et interessant eksperiment, men det er også et eksperiment Lenovo vet å ta seg godt betalt for. Maskinen vil koste 2.500 dollar når den kommer på markedet rundt midt på året i år.

Fra nordensjef Morten Karlsrud i Lenovo får vi vite at det nok blir høst før X1 Fold blir å se på våre breddegrader, og at den nok vil koste minst 25.000 kroner.

annonse