Til hovedinnhold
SniktittNokia 808 Pure View

Slik er årets mest spesielle telefon

Vi ser nærmere på Nokias kamerabeist med 41 megapiksler.

Spesifikasjoner

Formfaktor: Trykkskjerm
Størrelse: 12,39 x 6,02 x 1,39
Vekt: 169 gram
Skjerm: 4 tommer, 640 x 360 piksler (nHD), Clear Black Display (AMOLED), kapasitiv
Operativsystem: Symbian Belle
Mobilnettverk: UMTS 850 / 900 / 1700 / 1900 / 2100 , Quad Band GSM
Internett: GPRS, Edge, UMTS (3G), HSDPA (14,4 Mbps), HSUPA (5,76 Mbps), Wi-Fi B/G/N
Kamera: 41 Megapiksler (i praksis 38), Carl Zeiss-optikk, autofokus, Xenon-blits, 1080p video
Maskinvare: 1,3 GHz ARM11
Internminne: 512 MB
Minnekort: Micro-SD, 16 GB intern lagring
Teknologi: Bluetooth 3.0 + A2DP, Wi-Fi, DLNA, A-GPS, eCompass
Batteri: 1400 mAh
Pris og tilgjengelighet: Omkring 4000 kroner (450 euro pluss norske avgifter), mai

Slik ser kameraappen ut. Du skal kunne zoome inn ganske betydelig før det går ut over kvaliteten. På mobilskjermen ser det ut til å stemme.
808 Pure View er ikke akkurat verdens tynneste telefon med sine 1,39 cm på strømpelesten. Her ved siden av Motorola Razr.
Symbian Belle har blitt ganske pent, men det har fortsatt enkelte elementer fra gamle Symbian.
Slik ser applikasjonsmenyen i dagens Symbian ut. Ikonene har blitt rundere og menyen glir litt bedre enn før.
Symbian bærer fortsatt på historien sin. Kalenderen har stort sett vært uforandret siden N95s dager.
808 Pure View kommer i flere raffe farger.

Amobil.no/Barcelona: Nokia overrasket alle under sin lansering på Mobile World Congress. Da Nokias sjef for smarte telefoner, Jo Harlow, avduket Nokia 808 Pure View og fortalte om kameraet, gikk det et gisp gjennom forsamlingen som hadde møtt opp. Det er ikke hver dag en mobilprodusent avduker noe som helst med 41 megapikslers oppløsning.

I tillegg til det ekstremt høyoppløste kameraet var den andre overraskelsen operativsystemet. Da Nokia annonserte sitt samarbeid med Microsoft under samme messe i fjor var beskjeden at Windows Phone ville bli brukt i toppmodellene. Det nye kamerabeistet kjører imidlertid Symbian Belle, og det er definitivt en toppmodell.

Les vår kameraeksperts reaksjon på lanseringen i nyhetssaken:
Nokia lanserte kameramobil med 41 megapiksler

Sylindrisk telefon

Så hvordan er egentlig 808 Pure View? Det enkle svaret er at den er litt stor. Det må den være for å få plass til den enorme kameradelen. Likevel bør den passe greit i de fleste lommer.

Baksiden på telefonen er rundet av, nesten som om batteridekselet ble strukket oppover og utover rundt kameralinsen. På forsiden har telefonen glass over skjermen, og glasset er også buet. Telefonen føles derfor nesten sylindrisk når du tar på den.

Det er sjelden vi ser at det tas såpass store hensyn til kameraet i en telefon. Som regel er telefoner helt flate rundt kameralinsen, eller så buler den såvidt ut akkurat der linsen er.

Foreløpig har vi ikke fått egne bilder ut av telefonene vi har prøvd her nede. Nokia har imidlertid lagt skrytebilder på nett som skal være tatt med telefonen. Slike skrytebilder bør alltid tas med en klype salt, men likevel ser det lovende ut.

Digital zoom som virker

Den funksjonen vi har fått prøve vil likevel bli viktig for den nye Nokiaen. Hvis du er en av oss som mener digital zoom kan ta seg en bolle, blir du sannsynligvis overrasket av Nokia 808.

Bildebrikken i 808 Pure View er laget som en mellomting mellom bredformat og 4:3. Det er for at du ikke skal miste for mye på å velge én av delene. Maksimal oppløsning du får ut av telefonen er da på 38 megapiksler.

Skru ned oppløsningen

De færreste av oss behøver de enorme filene som kommer ut av et kamera med 38 megapiksler. Nokias egne testfiler er på i underkant av ti megabyte – og det er vanlige komprimerte JPG-filer.

Velger du en litt mer fornuftig oppløsning, som fem eller åtte megapiksler, får du også mer fornuftige filstørrelser ut av telefonen. Du kan likevel bruke den enorme oppløsningen på bildebrikken til digital zoom. Og denne gangen ser det hele faktisk veldig bra ut – vel å merke på en mobilskjerm.

Heller ikke til videofilming er det fornuftig å bruke hele kamerabrikkens oppløsning. Ikke har mobilen krefter nok til det heller. Den høyeste oppløsningen du får er 1080p, eller omtrent to megapiksler. Det betyr at du har mye rom for å zoome inn, uten at det skal gå på bekostning av kvaliteten.

Kjører Symbian

Det mange har spurt seg er hvorfor Nokia nå lanserer en toppmodell med Symbian, selv etter at toppsjef Stephen Elop skrev de berømte ordene "Vi står på en brennende plattform.".

Dette skal skyldes at det enorme kameraet rett og slett ikke lot seg koble med Windows Phone slik ståa er nå. Dermed var det Symbian eller ingenting.

Når det er sagt har da også Symbian blitt et langt bedre system å bruke på det siste året. Nokia har sluppet drøssevis av oppdateringer, og det merkes på brukeropplevelsen. Her glir det meste ganske greit, og ny grafikk gjør at mye av det også ser bra ut.

Android, Windows Phone og iOS fremstår fortsatt som enklere menysystemer å bruke – men førsteinntrykket vårt tilsier at de mest hardbarkede mobilfotografene der ute vil klare seg helt greit med menyene som fins på 808 Pure View.

Klikk her for å se alle sakene fra Mobile World Congress 2012

Fin men lavoppløst skjerm

Symbian-menyene har blitt mer fargerike og kler den fine AMOLED-skjermen godt. Her er det mye sprut i fargene, men oppløsningen er relativt lav. På fire tommer har Nokia fått plass til 640 x 340 piksler. Dette er samme størrelse som konkurrentene nå presser inn 960 x 540 piksler på, og går du bare bittelitt opp får 1280 x 720 inn på 4,3 tommers skjermer.

Nokias nye telefon har én stor og viktig funksjon som veldig mange venter på. Mange har fortsatt Nokia N8, et par år etter lansering, fordi konkurrentene har brukt lang tid på å ta igjen Nokia på kamerafronten.

Vi er likevel ikke hundre prosent sikre på om 808 Pure View vil bli en suksess. Den ser litt stor og klumpete ut, den har et døende menysystem og prisen er definitivt på premiumnivå.

Oppdatering: Dessverre er det nå klart at Nokia ikke har planer om å selge denne telefonen i Norge.

Vil du være sikker på å ikke gå glipp av noe? Lik oss på Facebook!

annonse