Tek.no

Sniktitt Nokia 8

Nokia slapp akkurat sin første toppmodell på årevis. Vi har prøvd den

Nokia 8 har spesifikasjoner fra øverste hylle, ren Android og et påkostet kamera.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no
16 Aug 2017 23:37

Tek.no / London: Nokia-merket har ligget brakk en stund, frem til det i våres begynte å ulme i den finske leiren. Men noe skikkelig futt ble det ikke før i kveld. Nye Nokia 8 er finnenes ferske toppmodell. Den har alt det småbrødrene Nokia 3, 5 og 6 mangler. Og litt til.

Nokia 8 har levd på ryktebørsen en stund - under flere forskjellige navn. Både 8 og 9 har vært aktuelle navn på den nye krumtappen. Hvis ryktene så langt har stemt, med unntak for usikkerhet om navn, er det dessuten enda flere Nokia-modeller på vei i år.

Velbygget, men litt avmålt design

Det er unibody-design i aluminium som gjelder for Nokia 8. Ifølge pressemeldingen er chassiet utformet i en prosess med 40 steg. Dersom du mot formodning skulle ha noe forhold til industriprosesser. Det som er hakket enklere å få et slags grep om er hvordan telefonen føles i hånden.

Og som unibody-telefoner flest føles Nokia 8 velbygget, og den ligger godt i hånden. Selve designen er og blir en smakssak men gitt prisklassen Nokia 8 skal bo i er det noen aspekt som er mer universelle. I de matte utgavene fremstår telefonen som litt anonym sammenliknet med de som er å få kjøpt allerede, mens de høyglanspolerte utgavene i blått eller kobber er de du sannsynligvis vil legge merke til i hylla.

Designen er avmålt og pen, men kanskje ikke veldig iøynefallende, slik helskjermløsningene i Samsung Galaxy S8 eller LG G6 er.

Men at den skal skille seg ut er uansett underordnet for mange. Og strengt tatt selger modeller som Galaxy S8 så godt om dagen at den skiller seg like mye ut på kafébordet som en ny VW Golf gjør på en parkeringsplass. Så kanskje skiller Nokia 8 seg litt ut fra mengden likevel.

Sylskarp skjerm

Flott skjerm med rask og god fingerleser under.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Skjermen er på 5,3 tommer, noe som er bittelitt større enn de 5 til 5,2 tommene som er vanlig i telefoner flest, uten at det helt nærmer seg 5,5 og 6-tommerne som utgjør overgangen til brettmobiler eller phablets for tiden.

Men oppløsningen på hele 2560 x 1440 piksler er høy gitt størrelsen. Det er ikke fryktelig vanlig med såpass mange piksler i skjermene som er under 5,5 tommer store, selv om det heller ikke er uhørt, med modeller som for eksempel Galaxy S7 som er litt mindre men har samme oppløsning.

Skjermen er ellers av god kvalitet, og den kan bli særdeles lyssterk.

Ren android + lynrask innmat

Kun tre fysiske knapper - volumknappene og låsetasten. På forsiden er det berøringsfelt for de vanlige snarveiene. Som på HTC er tilbakefeltet på venstre side av fingerleseren.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Det er ren Android som flyr over skjermene her. Og flyr det gjør den virkelig. Foruten et par Motorolaer som foreløpig ikke har kommet til Norge er dette den første telefonen som kombinerer Qualcomms Snapdragon 835-brikke med ren Android.

Som vi allerede har observert er SD835 en løsning som kan få selv grundig tilpassede menysystemer til å gå lynende raskt. HTC U11 og Xperia XZ Premium er gode eksempler på hastigheten løsningen tilbyr.

Der Nokia 3 og 5 ga et supert inntrykk ved lansering, men ikke helt klarte å leve opp ved test er jeg betydelig sikrere på at den gode oppførselen vil holde seg for «åttern». Den har tross alt et kraftverk av en prosessor på innsiden, i motsetning til de andre variantene.

Siden dette er nesten ren Android fra Google får du ikke en bråte ekstrafunksjoner inni her. Men HMD Global, som utvikler de nye Nokiaene, har likevel lagt inn noen unike løsninger her.

Rasler med kamerasablene igjen

Kameraet fra Zeiss er tilbake i Nokia-telefoner. Denne gang får det følge av kringlyd som Nokia har kalt OZO Audio. Den tas opp ved hjelp av tre mikrofoner og lagres som et binauralt lydspor i filen..
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Kameraet på baksiden er dobbelt, med glass fra Zeiss. Om du husker tilbake noen år er ikke dette den første Nokiaen Zeiss setter merket sitt på. Og Nokia var tross alt blant lederne på kameratelefoner i sin tid. Her er det grunn til å håpe finnene finner veien tilbake til noen av de helsprø og tidvis svært gode løsningene de har vært innom før. Hvem kan glemme Nokia 1020 med 41 megapikselrs kamera og nær uendelig digital zoom?

Nokia 8 er ikke helt et slikt beist, og virker mest av alt å være nok en variant over dobbelkameralesten vi kjenner fra andre telefoner som iPhone 7 Plus og LG eller Huaweis toppmodeller. Det trenger ikke å bety at løsningen er dårlig, og testbildene vi tok ser noenlunde ålreite ut. Det skal sies at kameraet oppførte seg tregt innledningsvis.

Men vi fikk ta med oss et testeksemplar, og etter å ha oppdatert omtrent samtlige apper, oppførte telefonen seg mye bedre under fotografering. Men da var også lyset til å gjøre det så godt som vekk. Test kommer snart.

USB-C-kontakt er på plass. Telefonen er forøvrig værtett, med en IP54-sertifisering..
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Et par av Nokia 8s unike funksjoner dukker opp i kameraappen. Her kan du dele video og bilder fra kameraene foran og bak samtidig. Dette er ikke en 360-løsning som lar publikummet ditt panorere i bildene. I stedet kan den være nyttig om du står foran noe interessant som du ønsker å fortelle om gjennom selfielameraet på forsiden.

Løsningen virker godt og konseptet er fornuftig nok til visse bruksområder. Spørsmålet er likevel hvorvidt mange vil ta den i bruk, eller om den ender opp mest som en gimmick.

Henter lydteknologi fra megakamera

I tillegg til løsningen som lar deg sende video fra front- og hovedkamera samtidig får du også en litt uvanlig løsning for opptak av lyd her. HMD har hentet inn Ozo-navnet fra det gigantiske 360-kameraet sim utvikles og selges av selveste Nokia - altså det gamle selskapet som stadig eksisterer, men som jobber mest med infrastruktur og utvikling av oppkoblede dingser.

Når navnet er hentet fra 360-verdenen handler det naturligvis om kringlyd her. Det er tre mikrofoner som kombineres til en slags surroundlyd. Lyden skal låte like godt på ting og tang uten Ozo-merkingen, ettersom surroundbiten kodes inn i det ordinære lydsporet til filen.

Selve Ozo-kameraet som normalt leverer både lyd og bilder i 360 grader er en rimelig sær affære som brukes i større VR-produksjoner. Og både pris og brukervennlighet er langt utenfor det folk flest oppfatter som innen rekkevidde.

Kommer i løpet av september

Nokia 8 blir tilgjengelig i september, og har en pris på 599 euro. Hva den vil koste i flunkende nye fiskesedler fra Norges Bank er fortsatt uklart.

Ofte ender euro-til-kroner-omregninger på nye produkter opp med å ligge på tigangeren, noen ganger litt mer. Så et sted mellom 6000 og 7000 kroner virker sannsynlig. Samtidig er Nokia nye i butikkene igjen, og konkurransen er sterk i toppen. Så man kan håpe at de ikke tar altfor hardt i når prislappene skal skrives ut.

Nokia 8 er sprutsikker, men vil du ha noe skikkelig vanntett?
Dette er de vanntette mobilene på markedet nå »

Les også
BlackBerry har lansert ny Android-mobil uten fysisk tastatur
annonse

Les også