Til hovedinnhold

Vi prøvekjører bolet versjon av HTC One 

Testen av HTC One Max er ennå ikke klar, men her er en sniktitt.

Så har også HTC kommet med en gigantmobil, av den størrelsen man lurer på om man egentlig heller burde kalle et nettbrett. Vel, vi velger å se på det som en hybridløsning, og kaller det like gjerne for en brettmobil.

Ikke størst av de store

HTC One Max har 5,9 tommer skjerm, og er dermed en anelse mindre enn Samsung Galaxy Mega, som har en skjerm på 6,3 tommer, og Sony Xperia Ultra, som har 6,4-tommer skjerm. Men den er større enn Samsungs Galaxy Note 3, som stopper på 5,7 tommer.

Samtidig er HTC-modellen den tyngste av disse, med en vekt på 217 gram.

Premium design

HTC One Max kommer bare i sølvgrått, mens HTC One (til høyre) nå finnes nå i flere spreke farger.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Men en ting skal HTC ha - de kan lage pene mobiltelefoner. HTC One er muligens den mobiltelefonen på markedet som har det mest eksklusive utseendet, og HTC One Max er sydd over samme lest. Her er det riktig nok en del mer plast i rammen, slik at telefonen ser litt mer ut som en kjempeversjon av HTC One Mini, enn en forstørret HTC One.

En annen vesentlig detalj skiller også disse modellene. HTC One Max har nemlig avtakbart bakdeksel. I tillegg kommer at den har plass for minnekort, noe de andre HTC-modellene har manglet. På vårt testeksemplar har vi slitt litt med å få bakdekselet til å sitt som det skal. Det har glippet litt ved låsen, men det er for tidlig å si om dette er et generelt problem, eller bare gjelder dette eksemplaret.

Selv om bakdekselet er avtakbart, kommer du ikke til batteriet.

Lettere vanedannende

Omsider har HTC fått minnekortporten på plass igjen.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Det første du legger merke til ved HTC One Max er selvsagt størrelsen. Etter å ha brukt den litt tenker vi mindre over hvor stor den er, og blir mer fokusert på hvor god brukeropplevelse dette formatet gir.

Da sier vi ikke at den enorme skjermflaten er like praktisk i alle henseende, men når vi skal lese e-post, se film, være aktive på Facebook, surfe på nett eller spille spill, så er dette en størrelse vi kan leve med. Mindre praktisk er det når telefonen skal være med på joggetur, eller vi går i bukser med litt trange lommer.

Da gjelder det å huske å ta telefonen ut av lommen før du setter deg.

Kamera som i HTC One – nesten

Mikrodrilling i aluminium gir et stilig preg. Frontkameraet kan brukes samtidig som bak-kameraet, også når du filmer.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Kameraet i HTC One Max er det samme som i HTC One, med en liten forskjell. Mens det er optisk bildestabilisator på HTC One, er dette på Max erstattet med elektronisk bildestabilisering. Elektronisk bildestabilisering virker ofte bra, men fører til at bildet krympes litt i kantene.

HTC One Max er en rask brettmobil. Den har riktig nok ikke den samme prosessorgenerasjonen som Xperia Z Ultra og Samsung Note 3, men den er mye raskere enn Samsung Mega.

Lås opp telefonen med fingeravtrykket ditt

Her er det lett å smusse til kameraet. Fingeravtrykkleseren er av den litt kresne sorten.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

På baksiden av HTC One Max er det et firkantet felt som inneholder en fingeravtrykk-skanner. Denne kan settes opp til å virke med inntil tre forskjellige fingre. En praktisk funksjon er at du kan velge hvilket program som skal startes avhengig av hvilken finger du låser opp med.

En ikke like praktisk konsekvens av plasseringen er at du lett streifer borti kameraet med fingeren når denne skal strykes over fingeravtrykkleseren Det betyr økt sjanse for å få fett og smuss på kameralinsen.

Fingeravtrykkleseren fungerer, men er ikke like god som den Apple bruker. Grunnen er at du er avhengig av å trekke fingeren fra toppen av leseren og ned, og ikke bare kan holde den i ro på leseren, slik du kan på iPhone. Vi merket i alle fall at vi ble litt utålmodige med fingeravtrykkleseren når den ikke ville akseptere avtrykket vårt, fordi vi ikke var nøyaktige nok under avlesing.

Begrenset funksjonalitet

Fingeravtrykk-skanneren åpner for en del nye muligheter, men foreløpig er det begrenset hva du kan bruke den til med HTC One Max. Du kan for eksempel ikke bruke fingeravtrykk for å erstatte passord på nettsider eller applikasjoner, eller for å åpne filer du har valgt å passordbeskytte.

Men HTC sier til oss at de kommer med et nytt SDK (utviklerverktøy) på nyåret. Her vil utviklerne få anledning til å skrive ny programvare som kan bruke fingeravtrykk-skanneren.

Og borte var Beats ...

Vi skal teste HTC Max like grundig som vi tester alle mobiltelefoner, og da vil vi også komme tilbake til hva som har skjedd med lyden i telefonen etter at samarbeidet med Beats tok slutt. Rent umiddelbart hører vi ikke den store forskjellen, men her skal det måles.

Telefonen skal også gjennom de vanlige ytelsestestene, men uansett hva disse måtte vise kan vi allerede nå konkludere med at selv om det finnes raskere mobiler, er HTC One Max ikke noen sinke.

Nye Sense 5.5 brukergrensesnitt

HTC One Max har Android 4.3 med Sense 5.5.Foto: HTC

Det nye brukergrensesnittet Sense 5.5 ser også bra ut. Hvilke nye funksjoner som skjuler seg her er også noe vi skal se nærmere på. Så langt har vi observert at du har fått noen nye funksjoner i BlinkFeed - hjemmeskjermen som viser deg oppdaterte nyheter, nå også med RSS. I tillegg skal du kunne skru av BlinkFeed, om du ikke ønsker å bruke det.

Med Sense 5.5 kan du også ta bilder og filme med begge kameraene samtidig. Da vises det ene bildet som et bilde-i-bilde, og du kan skalere det eller flytte det dit du måtte ønske. Samsung var først ute med denne funksjonen, mens HTC er først med å legge den til også ved filming.

Vi kommer tilbake med en fyldig test så snart denne er klar.

annonse