Tek.no

Sniktitt Sony Xperia X Compact

Slik er Sonys nye kompakt-mobil

Ikke alle mobiler trenger å være store for å imponere.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no
1 Sept 2016 13:15

Berlin / Tek.no: Sonys Xperia X-serie markerte en forholdsvis kraftig endring for selskapet da den dukket opp. Tidligere hadde alle telefoner i samme serie vært omtrent likt utstyrt, og hver eneste serie hadde en kompaktmodell. Små og kjappe beist til en relativt rimelig penge. Perfekt for Android-verdenens iPhone SE-kunder, hvis man kan si det på den måten.

En Compact som henter fra hele X-serien

Nå er det endelig tid for en ny kompakt Xperia, men denne gang er det snakk om et litt annerledes dyr enn de vi er vant til. Fremfor å være en krympet utgave av toppmodellen, fremstår Xperia X Compact aller mest som en blanding av den øvrige X-seriens egenskaper.

Designmessig er den som snytt ut av USB-kontakten på den kliss nye toppmodellen Xperia XZ. Her er det avrundede kanter langs langsidene, og nokså skarp kant i topp og bunn. Men der Xperia XZ er laget i en aluminiumsvariant er det plast som innkapsler Xperia X Compact. Akkurat hvor motstandsdyktig disse telefonene er mot riper i plasten vites ikke, men enkelte av modellene vi fikk se hadde allerede fått en skramme eller to.

Ved siden av den nye designen får du en telefon som er greit men ikke overdådig utstyrt. Skjermen er 4,6 tommer stor og har 1280 x 720 pikslers oppløsning. På innsiden tikker det en Snapdragon 650-brikke. Dette er den samme brikken som i den vanlige Xperia X-modellen.

Velkjent kamerabrikke i nye omgivelser

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Men Xperia X Compact har stjålet mer enn designen fra den nye toppmodellen i serien. Kamerariggen på baksiden har også blitt med. Selve kamerabrikken er den samme IMX300-brikken som så langt har gjort tjeneste i både Xperia Z5-modellene og i Xperia X og X Performance. De store endringene Sony har gjort er først og fremst rundt brikken.

For det første har Sony bygget inn en omfattende stabiliseringsløsning her, med demping både for vanlig risting i høyden og sidelengs, samt for vridning i alle retninger. Dette er den første Sony-telefonen med mekanisk stabilisering på hovedkameraet. Xperia XA Ultra hadde det på frontkameraet, og var først ut med stabilisering av Xperiaene.

Den andre nyheten her er et lite batteri av sensorer rett under kameraøyet. Telefonen bruker en egen fargesensor for å styre eksponering og hvitbalanse. I tillegg bruker den laser til å hjelpe seg med fokusering på nært hold. Laseren bidrar uansett til raskere fokusering, ettersom kameraet raskt kan anta at det er evighetsfokus som gjelder dersom laseren ikke plukker opp noe rett foran telefonen.

I demonstrasjoner av fokusløsningen mot gamle Xperia Z5 kom nye Xperia XZ vesentlig bedre ut, og all den stund X Compact også deler denne løsningen vil nok også minstemann i X-serien finne riktig fokus raskere enn tidligere modeller. Det inkluderer toppmodellen som alt er i salg, altså Xperia X Performance.

Kvikk i bruk

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Ytelsesmessig virket telefonen akkurat like rask og fin i vanlig bruk som den ordinære Xperia X-modellen. Noe særlig ventetid merket vi ikke underveis. Menysystemet er også den vante miksen av Google og Sony. Den legger seg et sted midt mellom Motorolas svært milde endringer av Android-systemet og Samsungs mer omfattende Touch Wiz-menyer.

I denne omgangen viste Sony dessuten frem en del tilbehør for telefonene. Blant disse var noen delvis gjennomsiktige deksler som skjermens berøringssensor virker gjennom. Vi har sett varianter av dette fra mange ulike produsenter, men vi har sjelden sett slike deksler som faktisk er meningen for utstrakt bruk. Det er Sonys.

Konseptet her går altså ut på at du til kjapp surfing, ringing eller sjekking av sosiale medier kan aktivere telefonen med dekselet på, og se alt du pleier å se, om enn med noen litt mer tåkete kvaliteter enn ellers. Systemet funker faktisk ganske bra, og til vanlig småsurfing eller sjekking av nye e-poster kan det fort være vel så greit å beholde dekselet på.

Til mer krevende bruk så som video og annet blir nok bildekvaliteten såpass mange hakk kvassere uten deksel at de fleste vil velge å åpne telefonen. Men dette er uansett tilbehør som kan kjøpes til. I utgangspunktet følger det ikke med.

Prøver å unngå at batteriet er fulladet lenge

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Under visningen av telefonen hadde Sony med seg flere av ingeniørene bak telefonen, og en av tingene de fortalte om var den litt spesielle ladestøtten her. Telefonen er utstyrt med Qnovo-teknologien vi kjenner fra de tidligere Xperia X-modellene, men også støtte for Qualcomms Quick Charge 3.0 følger med. Laderen som støtter disse hastighetene må imidlertid kjøpes ved siden av.

Målet med Qnovo-teknologien skal være å få opp den totale levetiden på batteriet, slik at det ikke svekkes fullt så mye etter ett års hardt bruk som batteriene i andre telefoner. Et annet virkemiddel for å oppnå dette er at telefonen tilpasser ladingen slik at den ikke blir værende ved 100 prosent så lenge av gangen. Normalt stopper den på 90 prosent, og bruker statistikk til å forutse når du kommer til å trenge den igjen. Hvis alt går etter planen begynner den å lade igjen slik at den akkurat når frem til 100 prosent innen du må plugge ut telefonen.

Skulle du for eksempel lade den om natten betyr det at telefonen vil ha vært fulladet en mindre del av natten, men også at du kan risiskere å stå opp til en telefon som ikke er fulladet hvis du må i drift tidlig om morgenen. Av en eller annen grunn er ikke denne funksjonen koblet til telefonens vekkerklokke.

Tåler ikke vann

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Det som kanskje vil skuffe med Xperia X Compact er at den heller ikke er vanntett. Dermed er det kun de to absolutte toppmodellene i Xperia X-serien som tåler litt skikkelig uvær. Det er synd, for selv om det er dyrt å både lage og reparere slike enheter, har nok inntrykket av at alt er vanntett hjulpet produsenten godt i værutsatte markeder som Norden og deres hjemmehavn, Japan.

Ikke alle Xperia X-modellene har vært like prisgunstige, men her kommer Xperia X Compact litt bedre ut i sammenlikning. Den skal koste fra 4290 kroner i Norge. Dermed begynner den rundt 1500 kroner billigere enn den vanlige Xperia X-modellen gjorde. Men telefoner som Huaweis Honor 8 fra 4500 kroner og Motorolas Moto G4 Plus fra 2500 kroner kan nok likevel gjøre livet litt vanskelig for Sonys lille tass.

Telefonen kommer svært raskt på markedet. Hvis dette er mobilen for deg behøver du bare å vente et par uker før den kan kjøpes den 14. september.

Vil du se alt det spennende vi har skrevet om fra IFA-messen i Berlin så langt? Ta en titt på temasiden vår »

annonse