SniktittHTC 8X

Med denne skal HTC ta Samsung og Nokia

Vi har klådd på telefonen HTC mener er den råeste Windows 8-mobilen til nå.

HTC 8X

Størrelse: 13,235 x 6,62 x 1,012 cm
Vekt: 130 gram
Skjerm: 4,3 tommer, 1280 x 720 piksler, Super LCD 2, Gorilla Glass 2
Operativsystem: Windows Phone 8
Internett: GPRS, Edge, UMTS (3G), HSDPA (super-3G), Wi-Fi A/B/G/N (2,4 & 5 GHz)
Kamera: 8 megapiksler, f/2.0, HTC ImageChip (for raskere fokus), autofokus, LED-blits
Maskinvare: Qualcomm Snapdragon S4, to Krait-kjerner @ 1,5 GHz, Adreno 225 GPU, 1 GB RAM
Minnekort: 16 GB intern lagring, støtter ikke minnekort
Teknologi: Bluetooth 2.1, Micro-USB, Wi-Fi, AGPS, NFC
Batteri: 1800 mAh
Forventet pris ved lansering: Ca. 4000 kroner
Tilgjengelig i Norge: 29. oktober

Storartet skjerm, utmerket kamera og knallgod lyd. Det er mantraet fra HTC, som mener de nå har lansert en Windowsmobil som vil banke konkurrentene.

Hemmelighetsfulle Microsoft

Vi fikk en sniktitt, riktig nok med noen begrensninger. Blant annet fikk vi streng beskjed om ikke å åpne noen av applikasjonene.

Dermed ble det mest en «touch and feel»-seanse. Og førsteinntrykket? Vel, designen overasket oss unektelig en smule.

Putedesign

HTC kaller det pillow design (putedesign). Grunnen skjønner du når du snur telefonen så den blir liggende med skjermen ned. Da minner telefonens fasong mye om en pute – tynn mot kantene og tykkesre på midten.

Putedesignen gjør telefonen god å holde.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Den spesielle designen gjør at telefonen ligger godt i hånden, og siden den er så tynn mot kantene oppleves også hele telefonen som slank. Materialet er polykarbonat, en type plast som er gjennomfarget og tåler nokså røff behandling.

Plasten danner et chassis uten sømmer. Det er samme plast som brukes på HTC One X, og vi kjenner også igjen mikrodrillingen over høyttalerne. Det er mulig vi «banner i kjerka» når vi sier det, men vi kan ikke fri oss fra tanken på at den minner en del om Nokias Windows-mobiler.

Helt lik er den selvsagt ikke, og med tynnere kanter og avrunding også på toppen og bunnen synes vi nok HTCs modell er hakket penere enn Nokias.

Knallskjerm

Skjermen på Nokia 920 fikk mye skryt av oss da vi kikket på den. Skjermen på HTC 8X er enda litt råere. Oppløsningen på 720 x 1280 punkter fordelt på en 4,3 tommer skjerm gir den skarpeste skjermen vi har sett til nå, med en pikseltetthet på hele 341 ppi. En lysstyrke på 400 NIT gjør skjermen lesbar også i skarpt lys.

Skjermen er knallgod med ekstrem oppløsning.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Spesifikasjonene på telefonen kan du lese mer om her: HTC Lanserte 8X med Windows Phone 8

HTC satser på å være best på lyd.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Vi fikk ikke anledning til å bla i de ulike menyene, men vi fikk i det minste lov til å prøve musikkspilleren. Denne har lydforbedringskrets fra Beats, og utgangsspenningen på lydkontakten er økt fra 1 V på One X til 2,5 volt på 8X. Det gjør at du får mer trykk i lyden når du bruker hodesett som er litt tungdrevne. Sammen med hodesett fra Beats blir lydbildet ganske kompakt.

i fant ikke umiddelbart noen måte å skru av Beats-algoritmen på, men det er mulig vi hadde funnet ut av det om vi hadde fått lov til å studere menyene litt nærmere.

Kamera omtrent som på One X

Vi merket oss også at det er en egen kameratast på 8X, slik det er på alle Windows-mobiler. Kameraet startet kjapt, og de bildene vi tok så fine ut, i alle fall på skjermen til 8X. Her merket vi oss at du ikke får den samme burst-funksjonen som på One X. Ellers er kameraene nokså identiske, med HTCs egen bildebrikke, blender 2.0 og 8 megapiksler oppløsning.

Frontkameraet er også forbedret, og har samme lysåpning som hovedkameraet. Linsen fanger et videre bilde, slik at du nå kan ta gruppebilde i «selvportrett-modus». Oppløsningen på frontkameraet er 2 megapiksler.

Ditt minne i himmelen

Noen plass å sette minnekortet i fant vi ikke på denne telefonen. Det skyldes at HTC tror 16 GB internminne i kombinasjon med SkyDrive (fra 7 GB) er nok. Det regner vi med at en del av våre lesere har sine egne meninger om. Den andre nykommeren som ble vist i dag, HTC 8S har bare 4 GB internminne, men kan til gjengjeld ta minnekort helt opp til 2 TB (2000 GB). Nå har ikke vi sett noen levere minnekort med høyere kapasitet enn 64 GB, men hvem vet – med tiden kommer det kanskje.

Testen må vente

Android-modellen One X har større skjerm enn sin bror i Windows Phone 8-serien.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Vårt møte med HTC 8X ble kort men heftig, og vi gleder oss til å se den igjen. Det skjer trolig ikke før i slutten av oktober, ettersom Microsoft ønsker å si noe om Windows Phone 8 før de slipper pressen løs på produktene.

Les også
Windows Phone 8 har fått lanseringsdato
Les også
Comeback for Desire
Les også
Er dette oppfølgeren til One X?
Les også
HTC med rimelig Android 4-mobil
Les også
Slik skal HTC lykkes i bedriftene
annonse