Tek.no

Sniktitt Sony Xperia XA2

Xperia XA2 kan bli den første budsjettvennlige Sonyen der alt er gjort riktig

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no
Finn Jarle Kvalheim
9 Jan 2018 08:43

Tek.no / Las Vegas: Det gikk mange rykter rundt Sonys mulige mobillansering her i Las Vegas. Det var spesielt knyttet forventninger til en mulig ny toppmodell fra selskapet. Slik gikk det ikke. I stedet har den japanske produsenten fornyet de rimelige til mellomdyre telefonene sine, og Xperia XA2 er den heftigste av dem.

Det dreier seg om en middelpriset telefon som vil koste omtrent 3500 kroner i Norge. Den har en 5,2 tommer stor full-HD-skjerm, ramme i metall og bakside i metallakkert plast. Telefonen er pen å se til, om enn litt rar med tanke på at den kommer fra Sony.

Avrundet design

Selskapet er jo stort sett kjent for litt kantete produkter - spesielt om man ser på TV-er og lydprodukter. De siste årene har dette vært fasit også for mobiltelefoner, selv om Sonys Xperia-serie startet som ganske buet med modeller som Xperia Arc.

Med Xperia XA2 er tilsynelatende den buede designfilosofien tilbake. Telefonen buer langs baksiden og kantene. Den vanlige sideplasserte fingerleseren passer ikke inn i designen, så den er flyttet til midten av baksiden denne gangen.

Xperia XA2 er både pen å se til, og har lovende innmat. Prislappen på 3500 kroner er ikke så voldsomt avskrekkende, men noe høyere enn for tidligere XA-modeller. Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Telefonen jeg fikk prøve var en isblå utgave med sølvring rundt fingerleseren. En flott og forholdsvis uvanlig farge i markedet. Det virker litt som om Sony, HTC og Huawei kjemper litt om å ha de utradisjonelle fargene om dagen, der Samsung, LG og Apple holder seg på noenlunde trygg grunn. Tidligere pleide det å være Nokias, og etter hvert Microsofts, Lumia-modeller som var fargeklattene i mobilbutikkene.

Heftigere maskinvare enn før

XA-modellene har fått litt hard medfart i våre tester. I et utvalg Sony-telefoner som ellers er meget gode å bruke har undertegnedes mistanke og onde øye falt på prosessoren som har pleid å komme fra kinesiske Mediatek. Ikke at det nødvendigvis er dårlige brikker, men den virker overrepresentert i telefoner som ikke yter helt som de skal. Samtidig som vi også har sett klokkerene telefoner basert på de kinesiske brikkene.

Med denne modellen har Sony byttet ut innmaten til fordel for Snapdragon-brikker fra Qualcomm – nærmere bestemt en Snapdragon 630. Sannsynligvis betyr det at XA2 er både kjapp og fin i vanlig bruk. I løpet av minuttene jeg fikk med telefonen virket den rimelig kvikk og rask.

Android 8 fra første stund

Android 8 er her rett ut av esken. Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

En annen faktor her er Android 8-menyene som følger med fra start. Her slipper du å vente på en oppdatering som kommer en gang der fremme. Fortsatt er det mange store mobilprodusenter igjen som ikke har Android 8.0 Oreo i hverken toppmodeller eller middelspesifiserte telefoner. Sony var ekstremt tidlig ute, og hadde modeller på markedet allerede i fjor høst.

Samsung har fortsatt ikke oppgradert flaggskipene Galaxy S8 og Galaxy Note 8. Vi mistenker at en slik oppdatering ikke er veldig langt unna, men det viser likevel hvor kjappe Sony har vært med spranget.

Og spranget er viktig. Ikke bare for brukeropplevelsen i de nye menyene, men også fordi Android 8 kommer med meget gode strømstyringsfunksjoner som gjør at batteritiden strekker seg lenger enn man forventer med en gitt batteristørrelse. Her er den forresten 3300 mAh, som slett ikke er så verst for en telefon med denne skjermstørrelsen.

Selfiekamera med voldsom vidvinkel

XA2 er betydelig mindre kantete enn Sony-telefoner har vært i det siste. Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Kameraet på baksiden er det samme som du fant i de eldre toppmodellene fra selskapet. Dermed bør den kunne ta ganske gode bilder med tanke på prisklassen. På forsiden har telefonen samme selfiekamera som Sony XZ1 Compact. Den kan altså ta selfier i voldsom vidvinkel, slik at du får med hele familien eller vennegjengen på samme bilde.

Som vanlig for Sonys rimeligere modeller er ikke vanntetting lenger en del av pakken. Du må videre opp i utvalget for å få en tett Xperia, men fra nevnte XZ1 Compact og opp tåler alle modellene en dusj.

Det store spørsmålet for Xperia XA2 er om Sony-fansen vil like designendringen eller ikke. På en måte er designen tøff nok, men samtidig har den noe ved seg som gjør at den ikke ser helt ny ut. Jeg mistenker at dette blir en elsk-hat-design, der få vil legge seg i midten.

Telefonen har forøvrig de vante store rammene i topp og bunn, og dermed har Sony fortsatt ingenting å tilby deg som vil ha en mobil som er nesten bare skjerm på forsiden.

Xperia L2: Billigere og større med XA2-design

Ved siden av Xperia XA2 slapp også Sony modellen Xperia L2. Telefonen er en mye større affære enn XA2, med sin 5,5 tommer store skjerm og enda litt større rammer. Den er laget for å være en budsjettmodell i Sonys utvalg, og skal koste 2300 kroner.

Den store skjermen har 720p-oppløsning, og her er vi igjen tilbake til både Android 7.1 og MediaTek-brikke på innsiden. Likevel virket brukeropprevelsen noenlunde god da jeg trykket på den nye talatuten.

Samtidig er det vanskelig å si sikkert hvor god den er i praksis, når man får lastet inn noen tjenestekontoer og apper på telefonen.

Designmessig er den en tydelig bror av Xperia XA2, men med mindre påkostet ytre. Her er metallrammen byttet ut med plast rundt hele telefonen. Fingerleser har den imidlertid, og også her er den på baksiden av telefonen.

Hvor blir Sonys første 18:9-telefon av?

Xperia L2 er en billigere lillebror til XA2. Den er dog fysisk større, med 5,5-tommers skjerm fremfor 5,2 tommer. Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Begge de to telefonene har USB-C-kontakt i bånn, noe som fortsatt er uvanlig for modeller i de lavere prisklassene. Men det er kun XA2 som har støtte for tale over 4G-nettet og mulighet for hurtiglading med Quick Charge-teknologien fra Qualcomm.

Det er mye som er lovende med XA2-modellen. Men spesielt kombinasjonen av pris, batteristørrelse, fersk Android og Snapdragon 630-brikke er viktig. Snapdragon 600-serien skuffer så å si aldri - den er nærmest definisjonen på en trofast sliter i mobilverdenen, der seriene både over og under av og til har sine svake utgaver og generasjoner. Dette kan rett og slett være Sonys første budsjett-Xperia der alle i-ene er prikket og t-ene krysset.

Xperia L2 er derimot en modell det virker litt vanskeligere å plassere. Alt avhenger av at Sony har fått til programvaren riktig - noe som virker å være spesielt viktig for å få MediaTek-baserte telefoner til å yte sitt beste.

Enn så lenge ser det ut til at vi må smøre oss med tålmodighet før vi får en 18:9-telefon med små rammer fra Sony. Med unntak for eventuelle mellomlanseringer er neste store anledning Mobile World Congress, som går av stabelen i Barcelona mot slutten av februar. Vi i Tek er selvsagt til stede også der.

Ute etter en ny mobil nå?
Her er våre anbefalte midrange-mobiler »

Les også
Sony Xperia XA2: Xperia XA2 er en rimelig og oppdatert telefon med knall batteritid
Les også
Android 8.0 Oreo har kommet til Asus' toppmodeller
annonse

Les også