Til hovedinnhold
SniktittPanasonic Eluga og Eluga Power

Vanntette og kraftige smarttelefoner

Panasonic er på vei tilbake til Norge, og vi har tatt en titt på det de kommer med.

Nye Eluga har ikke det største batteriet, men Panasonic har lagt til funskjoner som skal spare batteri og miljø.

Amobil.no/Barcelona: Det er lenge siden Panasonic hadde mobiltelefoner på det norske markedet. Nå er den gamle traveren på vei tilbake til Europa og Norge og det markeres av to vanntette smarttelefoner som begge heter Eluga.

For å være helt presis har den ene fått navnet Eluga, mens den andre heter Eluga Power. Som navnet antyder er sistnevnte den med mest futt og mest utstyr. Begge ble lansert under messen Mobile World Congress i Barcelona. Vi tok en titt på de to nykomlingene.

Les også: Test av Panasonic X70 fra 2004 (NB: Mangler bilder)

Eluga

Formfaktor: Trykkskjerm - vanntett IP57
Størrelse: 12,3 x 6,2 x 0,78 cm
Vekt: 103 gram
Skjerm: 4,3 tommer, 960 x 540 piksler, AMOLED, kapasitiv
Operativsystem: Android 2.3.5 Gingerbread (Oppgraderes til Android 4.0 Ice Cream Sandwich i løpet av sommeren)
Mobilnettverk: UMTS 900/2100, Quad Band GSM
Internett: GPRS, Edge, UMTS (3G), HSDPA, HSUPA, Wi-Fi B/G/N
Kamera: 8 Megapiksler, autofokus, LED-lys
Maskinvare: Dual Core prosessor Texas Instruments OMAP4430 @ 1 GHz, PowerVR SGX 540
Internminne: 1 GB
Minnekort: Nei, 8 GB intern lagring
Teknologi: Wi-Fi, DLNA, A-GPS, NFC
Batteri: 1150 mAh
Pris og tilgjengelighet: Pris er ukjent, april 2012

Hvis du ikke vet det er det ikke lett å se at Eluga er vanntett.
Eluga er svært tynn – kun 7,8 millimeter.
Det er ikke alle menyene i Eluga som er endret nevneverdig fra Googles fasit.
Telefonen er utstyrt med et kamera på åtte megapiksler.

Eluga

Vanlige Eluga er den eneste av de to telefonene som foreløpig har en relativt konkret slippdato. Panasonics første nye Android-telefon slippes i April, men nøyaktig når den dukker opp her på berget er ikke kjent.

Den minste av modellene var også telefonen som virket nærmest ferdig på messen i Barcelona. Dette ble også understreket av at den ikke hadde de tydelige prototype-merkene som Eluga Power bar. I vanlige Eluga var det meste kommet på plass, inkludert Panasonics eget menysystem oppå Android.

Oppgraderes til Android 4.0

Panasonic har valgt en relativt fargerik tilnærming på enkelte menyelementer, mens mange av undermenyene i Android ikke er endret i det hele tatt. Modellen vi fikk klå på hadde Android 2.3.5, men telefonen skal oppgraderes til Android 4.0 Ice Cream Sandwich kort tid etter at den er på markedet.

Les også: Android 4.0 kan spare deg penger

Selv om Eluga nærmer seg salg var nok også den modellen utstyrt med litt uferdig programvare da vi tok på den. Flere av mobilene Panasonic hadde utstilt var nemlig ikke spesielt raske i reaksjonen, til tross for kraftig innmat.

Ser vi på telefoner som har sammenliknbar motorisering er så godt som alle svært raske, så vi regner med at Eluga også får opp dampen en hel del innen den treffer butikkhyllene.

Likner ikke en Rambo-telefon

Det er fint lite ved Eluga som antyder at den faktisk er vanntett. Den ser ut som en helt vanlig, og veldig tynn, mobiltelefon. Den har riktignok luker over inngangene, men de er kompakte og gjør ikke så mye utav seg. Vanligvis har vanntette telefoner ganske store luker som skal se robuste ut og være lette å håndtere med kalde, våte fingre.

Når Eluga i tillegg har en tynn og kompakt ramme rundt den store skjermen, ser den forbausende lite røff og tøff ut i forhold til de fleste telefonene den skal konkurrere med. Unntaket er muligens Motorolas kompakte Defy Mini som også ser forbausende vanlig ut selv om den er vanntett.

Les også: Se mobilen som har innebygget videoprojektor

God skjerm

Skjermen er forresten en AMOLED-variant på 4,3 tommer. Den har relativt høy oppløsning, med 960 x 540 piksler.

Det er alltid vanskelig å vurdere skjermkvalitet på messer. Det er ofte varierende belysning der, og det er gjerne trangt om plassen. Førsteinntrykket av Eluga-skjermen var helt greit. Den har greit med sprut i fargene, god innsynsvinkel og helt grei lysstyrke.

Vi har sett både bedre og dårligere skjermer, så her kommer mye an på prisen. I tillegg skal vi ikke glemme at dette er en telefon som bryter ny jord. Det er så langt den av de vanntette telefonene som er vist frem som har størst skjerm, og som minner mest om en helt vanlig påkostet smarttelefon.

Eluga Power har mye større skjerm enn lillebror Eluga.

Eluga Power

Formfaktor: Trykkskjerm - vanntett IP57
Størrelse: 13,6 x 7,0 x 0,96 cm
Vekt: 133 gram
Skjerm: 5 tommer, 1280 x 720 piksler, LCD, kapasitiv
Operativsystem: Android 4.0 Ice Cream Sandwich
Mobilnettverk: UMTS 900/2100, Quad Band GSM
Internett: GPRS, Edge, UMTS (3G), HSDPA, HSUPA, Wi-Fi B/G/N
Kamera: 8 Megapiksler Bakbelyst, autofokus, LED-lys, 1080P video, frontkamera for videosamtale
Maskinvare: Dual Core prosessor Qualcomm Krait @ 1,5 GHz, Adreno 225 GPU (SnapDragon MSM 8270)
Internminne: 1 GB
Minnekort: Ja, 8 GB intern lagring
Teknologi: Wi-Fi, DLNA, A-GPS
Batteri: 1800 mAh
Pris og tilgjengelighet: Foreløpig ukjent

På de utstilte utgavene av Eluga Power hadde ikke Panasonic gjort noen endringer i Android-menyene.
Bortsett fra den store skjermen ser også Eluga Power ut som en helt vanlig telefon – men den har luker over tilkoblingene.

Eluga Power

Uten spesielt tydelig merkelig eller de store fanfarene lanserte Panasonic også en annen telefon under mobilmessen. Eluga Power er også vanntett og har en nesten lik design som lillebror, men den er større - relativt mye større.

Eluga Power har nemlig en skjerm på hele 5 tommer, men her er skjermteknologien byttet ut. Eluga Power stiller med en vanlig LCD-skjerm, mot lillebrors AMOLED-variant.

Den store skjermen har høy oppløsning på 1280 x 720 piksler. I tillegg er den forholdsvis lyssterk og har god fargegjengivelse.

Les også: Sett på maken – et nettbrett for badekaret

Uferdige menyer

De tidlige modellene som ble vist frem kjørte Android 4.0 helt uten endringer. Det kunne også virke som om enkelte tilpasninger ikke var gjort. Mange av menyelementene var nemlig kunstig små på den høyoppløste skjermen.

Skal vi dømme ut fra menyene i "lille" Eluga har Panasonic fortsatt mye som skal på plass før vi kan få et skikkelig inntrykk av menyene i Eluga Power. Det vi derimot vet er at forskjellene på innsiden er store.

Klikk her for å se alle sakene fra Mobile World Congress 2012

Nyeste teknologi

Der lillebror av de to kjører en rundt årsgammel tokjernet systembrikke fra Texas Instruments, kjører Eluga Power den aller nyeste varianten fra fra Qualcomm. Prosessorkjernene det er snakk om er kjent som Krait og har så langt bare rukket å bli lansert i en håndfull enheter.

Alt i alt fremstod Eluga Power nærmest som et uferdig mobilmonster på messen i Barcelona, og vi fikk ikke et fullgodt inntrykk av hvor god denne telefonen kan bli. På papiret ser den imidlertid veldig lovende ut, så vi gleder oss til å ta en mer ferdig utgave nærmere i øyensyn.

annonse