SniktittAKG N700NC

Samsung og AKG kaster seg inn i støydempingskrigen

Tek.no / Berlin: Vi bruker stadig mer penger på dyre hodetelefoner, og når Samsung nå overtar det ærverdige AKG-merket er det ikke overraskende at de vil kaste seg raskt inn i kampen om lommebøkene våre. Og først ut er AKG N700 NC.

Dette er et påkostet sett støykansellerende hodetelefoner som ventes å få en prislapp ett eller annet sted rundt 3500 til 4000 kroner - altså i omtrent samme område som noen av de beste og mest populære hodetelefonene med støydemping.

Til den prisen må de konkurrere med Bose QC35 II og Sony WH-1000XM3. Det kan bli en hard nøtt. Jeg fikk prøve de nye hodetelefonene på messegulvet på IFA.

Middels god demping

Pause og volumknapper bor på venstre side av hodetelefonene, mens resten av kontrollknappene er på høyre. En egen knapp slipper gjennom lyd hvis du plutselig trenger å høre omgivelsene dine bedre.

Med testen av Sonys nye flaggskip friskt i minne var det greiere enn vanlig å gjøre seg opp en formening om lyd på et bråkete messegulv. Sonyene er nemlig så gode at bare med moderat volum i kombinasjon med sterkeste støydemping forsvinner messebruset godt ned i bakgrunnen.

Det var med en gang merkbart at det samme ikke skjedde med Samsung og AKGs hodetelefoner. De demper en del, men det er grunn til å mistenke at disse hodetelefonene er på sitt beste når støyen som skal blokkeres er jevnere og dypere i frekvensområdene. Det er tross alt den typen lyd det er enklest å gjøre noe med via aktiv støydemping.

De må uansett testes ganske mye mer før vi vet hvor i landskapet de ligger, men at de ikke når helt opp til de aller beste på denne fronten virker rimelig å anta, med mindre de er vesentlig bedre i andre bråkete situasjoner.

Lydkvaliteten er på topp

Men det betyr aldeles ikke at disse nye hodetelefonene er uten meritter. For det som også var hørbart var en særdeles flott og åpen lydkvalitet. I motsetning til Sonys flaggskip var AKG-ene langt mindre bassige og mer nøytrale. Det er fullt mulig å stille Sonys hodetelefoner dit, men i utgangspunktet er de betydelig mer brumlete i lyden enn disse klokkene.

Det var påfallende hvor lite anmassende lyden fra disse klokkene var. Et ålreit stereoperspektiv og en bass som nesten må provoseres litt for å ta av. Men ved riktig musikk på spilleren er bassen absolutt til stede. Den er det bare ikke hele tiden.

Som regel betyr det at man forsaker litt lytteglede på en del spor, for å få tilbake desto mer på andre. Mobilene som matet AKG-hodetelefonene med lyd hadde ikke app for styring lett tilgjengelig. Kan hende er det mulig å skru en del på lydkvaliteten her når det ferdige produktet er i handelen.

Konkurrerer mer mot B&O enn Bose og Sony?

Samsung er i ferd med å overta Harman, selskapet bak AKG. Det er en ærverdig gammel lydprodusent som blir del av Samsung-stallen. Det gjør det desto mindre overraskende at lydkvaliteten i disse klokkene virker helt prima. Med lav vekt og god polstring virker de også svært behagelige å ha på.

Det er altså en del som tyder på at disse nye kanskje vil ligge nærmere Bang & Olufsens H9i, som heller ikke har den råeste dempingen, men fokuserer mer på selve lydkvaliteten.

N700 NC har metallisk lakk, og deler av hodetelefonene er i aluminium. Hvor skillet mellom plast og aluminium går er ikke like enkelt å merke alltid.

I likhet med nevnte Sony-hodetelefoner er AKG-ene svært lette. Med sine 270 gram merkes de ikke spesielt godt på knollen. Hvor gode de er over lang tids bruk gjenstår selvfølgelig å se, men det er én av de viktigere faktorene for hodetelefoner som gjerne plukkes frem på lange reiser.

En mer praktisk ting jeg bet meg merke i er at nå som mange av de andre hodetelefonstorhetene bytter over til USB-C, kjører N700NC fortsatt Micro-USB. det betyr at du må ha separat ladekabel eller overgang til disse hodetelefonene hvis mobilen din bruker USB-C. Det kunne vært bedre løst - i hvert fall med tanke på kvaliteten til konkurrentene som disse hodetelefonene sikter seg inn på.

AKG melder dessuten at batteritiden er på 23 timer, noe som er på det jevne for et stort støydempende sett hodetelefoner. Hjemme i Norge må vi antakeligvis vente til senhøst eller tidlig vinter før det dukker opp. Foreløpig er det snakk om november som mulig salgsstart.

Den store dingsemessen IFA er i gang her i Berlin, og alt vi har publisert fra den tyske hovedstaden finner du på samlesiden vår »

annonse