SniktittLenovo Yoga X1 med OLED-skjerm

Kan en laptop bli stort råere enn dette?

Den har fantastisk skjerm, nydelig tastatur og en vekt som ikke skremmer noen.

Las Vegas / Tek.no: Lenovo ser ut til å jobbe hardt for å vinne årets CES-messe her i Las Vegas. Produsenten har sluppet flere nye og til dels sprø dataprodukter. Men akkurat nå skal det dreie seg om ett av de heftigste. Nemlig ThinkPad X1 Yoga med OLED-skjerm.

Lenovo har pleid å bruke Yoga-navnet om hybridproduktene som kan gå fra PC til nettbrett, men foreløpig har ikke Yoga blitt brukt for å omtale noen av maskinene i ThinkPad-utvalget. Det endrer seg nå. ThinkPad X1 Yoga har mye til felles med toppmodellen X1 Carbon, men har altså helt annerledes hengsler mellom datamaskinen og skjermen.

Lyssterk OLED-skjerm

Som vanlig PC er X1 Yoga både lett å bære med seg og behagelig å skrive på.

Og for en skjerm! Her har nemlig Lenovo fått på plass OLED-skjerm som valgmulighet. Dette er faktisk det tredje relativt viktige og store dataproduktet som slippes med OLED-skjerm under årets CES-messe. Vi kan altså konkludere med at teknologien gjør seg gjeldende i stadig flere typer produkter.

Oppløsningen er på 2560 x 1440, og det fjorten tommer store panelet skal være levert av Samsung. En maskinvareprodusent som også har sin egen hybridløsning med OLED-skjerm her på messen.

Les mer om Samsung Galaxy Tab S Pro med OLED-skjerm og Windows 10 »

Skjermen i Lenovos maskin er altså to tommer større enn i Samsungs variant. Den har høy fargemetning, og de svarte områdene i bildet er kullsvarte, og lar seg vanskelig skille fra skjermrammen rundt. Den er lyssterk og god, og skal klare enda høyere lysstyrke enn LCD-varianten. Førsteinntrykket er at dette er det lekreste vi har sett av skjermer på bærbare PC-er, men et mer definitivt svar får vi senere i år når maskinen antakeligvis kommer innom til test.

Det er verdt å merke seg at utgaven med OLED-skjerm skal ha 9 timer batteritid, mot den LCD-utstyrte varianten som har 11.

Svært godt tastatur

Selv om PC-en er tynn har den en rekke tilkoblinger. Hele tre USB-porter og en nettverksport er blant tilkoblingsmulighetene.

Siden vi snakker om en PC i ThinkPad-serien handler veldig mye om ergonomi, holdbarhet og tastatur. Helt siden IBMs dager har ThinkPad-serien hatt rykte på seg for å være solide arbeidshester, og det ryktet har Lenovo røktet godt etter at de tok over.

Det er lite som tyder på at X1 Yoga er noe dårligere. Til tross for at maskinen er syltynn med sine 16,8 millimeter tykkelse, virker tastaturet ekstremt godt å skrive på. Tastene har lang vandring, og gir svært myk tilbakemelding til de bunner ut. De virket ikke like harde som tastene på enkelte tilsvarende kompakte maskiner, men her gjelder både smak og vaner i skjønn harmoni.

Tastene har dessuten også belysning, og kombinasjonen av pekeplate og pekepinne lever fortsatt i beste velgående. Skulle du ha behov for det følger det også med en skjermpenn som kan trekkes ut av maskinens base. Pennen er digital, har 2048 nivåers trykkfølsomhet. Den er oppladbar og nok strøm til to timer skal være på plass etter rundt femten sekunder i «garasjen».

Lav vekt og mange innganger

Lenovo har lagt til Yoga-henglsene og OLED-skjerm på ThinkPad X1. Resultatet er en laptop utenom det vanlige.

Selve maskinen er fjærlett, om enn ikke den aller letteste ultrabooken. Det finnes maskiner med forholdsvis greie spesifikasjoner som veier under ett kilo i disse dager. Men en vekt på 1270 gram er på ingen måte avskrekkende. Den føles lett å behandle, men i nettbrettmodus er den vesentlig tyngre enn rene brettalternativ.

Men her har du også muligheten til å reise skjermen opp med maskinen stående som en stor A, om du skulle ønske det. Fleksibiliteten gjør at tyngden for et slikt produkt som starter som en vanlig bærbar PC kanskje ikke er like avgjørende.

Vi liker at Lenovo har fått på plass en mengde porter i maskinen. Vanlig nettverksport er på plass i tillegg til USB 3.0-tilkoblinger. Her er det fortsatt vanlige store USB-porter som gjelder, selv om flere av Lenovos nye maskiner, inkludert det nye nettbrettet i X1-serien, har USB type C.

Du får også leser for microSD-minnekort, og tilkobling for skjerm via mini Display Port. Tatt størrelsen i betraktning er dette et ekstremt godt utvalg av fysiske tilkoblingsmuligheter.

Heftige spesifikasjoner og høy pris

Designen er akkurat slik vi kjenner ThinkPad-serien. Ingen blinkende lys eller farger, bare den klassiske røde prikken over ThinkPad-logoen og ellers matt, svart plast.

Det er mulig å få ThinkPad X1 Yoga med haugevis av ulike konfigurasjoner. Maskinvaren kan gå helt opp til Core i7 fra Intel, og hvis du vil er 16 gigabyte RAM også en mulighet. Om lommeboken tillater det er det også mulig å sikte på modellen med 1 TB SSD bygget inn.

Men her er også den ene store ulempen for Lenovos heftigste maskiner. Prisen vokser raskt når man legger til egenskaper på utstyrslisten. I USA koster X1 Yoga fra 1449 dollar, altså i underkant av 13 000 kroner. Hva prisen blir i Norge er uvisst, men gitt høyere avgifter og en kronekurs som svinger seg fra oljebrønn til oljebrønn om dagen blir vi ikke overrasket om X1 Yoga starter vesentlig nærmere 20 000-kronersmerket.

Skal du ha OLED-skjerm på maskinen koster det også ekstra. I USA går prisen opp til 1649 dollar med denne varianten, eller drøye 14 500 kroner før norske avgifter.

Men til den prisen får du også en helproff hybridmaskin med fantastisk skjerm, lav vekt og en kvalitetsfølelse som støttes opp av ThinkPads mangeårige historikk som solide og slitesterke travere. Vi innrømmer det gjerne: Vi sikler etter denne.

Hva med et nettbrett med innebygget projektor? Før jul testet vi Lenovo Yoga Tab 3 Pro. Les testen av det spesielle brettet her »

Les også
Disse nyhetene fra CES 2016 bør du ha fått med deg
annonse