Tek.no

Sniktitt Sony Xperia XA Ultra

Skjermen i Sonys nye telefon går heeelt ut til kantene

Xperia XA Ultra har enorm skjerm uten å være enorm.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no
17 Mai 2016 03:00

Tek.no / Tokyo: I dag får Xperia X-serien sitt fjerde medlem. Xperia XA Ultra er en kjempestor mobiltelefon, med avrundede kanter på glasset og skjerm som strekker seg helt ut i kantene. I hvert fall på langsidene.

Vi fikk se telefonen underveis i et større besøk hos Sonys hovedkvarter tidligere i vår. Sony dekket flytur og opphold.

Gigantisk Xperia XA

Følger du med på Sonys gjøren og laden for tiden har du kanskje allerede lagt merke til at dette er en slags oppfølger. Det er på mange vis snakk om en veldig stor utgave av allerede lanserte Xperia XA, den rimeligste utgaven i Xperia X-serien. En telefon vi synes er den mest iøynefallende modellen i Sonys nye utvalg.

De to kanskje viktigste ulempene med denne telefonen over andre Xperia-modeller; den har ikke fingerleser og den er ikke vanntett.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Selskapet har laget en del Ultra-modeller, men det er ikke alle som har funnet veien til Norge. Hos oss er det nok Xperia Z Ultra som er mest kjent. Giganttelefonen i den første Xperia Z-generasjonen var syltynn og hadde skjerm på intet mindre enn 6,44 tommer, men den var både ganske dyr innledningsvis og i tillegg vanntett. Her snakker vi om en sak som blir både rimeligere og mer håndterbar.

Helt lik «originalen» er den imidlertid ikke. Her er det en del spennende nytt å melde om. Spesielt hvis du deltar i folkesporten det har blitt å ta bilder av seg selv foran severdigheter og annet krimskrams.

Stabilisert selfie-kamera

Dette er Sonys første Xperia-modell med optisk stabilisert kamera bygget inn. Men de gjør det på utradisjonelt vis – det er nemlig frontkameraet på telefonen som får funksjonen.

Ved siden av stabilisering får det en oppløsning på 16 megapiksler, og kraftig vidvinkeloptikk, slik at du skal få med flest mulig venner, eller mest mulig av dine omgivelser. Det skal dessuten være svært lyssterkt.

En annen nyhet for selskapets telefoner får vi her også. Xperia XA Ultra har noe Sony kaller «night portrait flash», og det går ut på at kameraet tar raske bilder på rappen, der den frontmonterte blitsen lyser opp for ett av dem. Den syr sammen bildene slik at de nesten blir til et slags HDR-bilde, med lys og kontrast der det ellers ville vært helt mørkt. Dette er ett av smertepunktene for de fleste mobilkamera i dag, og dermed er dette en funksjon vi gleder oss litt til å prøve ut.

Jun Makino har en svært lang og vanskelig oversettelig tittel, «senior manager of product experience marketing». Humor trenger imidlertid ikke å bli tapt i oversettelsen. Slik introduserte han spøkefullt Sonys nye selfiekjempe.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Hovedkameraet på Xperia XA Ultra er det samme som hører til i Xperia M5, en telefon vi hadde litt vekslende erfaringer med på akkurat den fronten. Samtidig virker det mest å ha hatt sammenheng med programvare. Maskinvaren som knipser bilder i 21,5 megapiksler, og ellers har greie spesifikasjoner å vise til, skulle kunne ta helt ålreite bilder.

På spørsmål om hvorfor Sony har valgt å putte stabilisering inn i frontkameraet fremfor hovedkameraet fikk vi til svar at behovet var større for dette kameraet enn for hovedkameraet. Bildebrikken er mindre enn i hovedkameraet, og det kan være vanskelig å holde store telefoner i ro med én hånd.

God å holde selv om den er stor

Selv om skjermen går helt ut i kantene er altså dette en stor telefon. Skjermen er nemlig hele seks tommer, og den har full-HD-oppløsning. Kvalitetsmessig ser den ganske så fin ut, men vi begynner å merke at seks tommer store dingser gjerne kunne hatt enda litt høyere oppølsning.

Apples iPhone 6S Plus har 5,5 tommer stor skjerm, og er nesten like stor som Xperia XA Ultra. Her får du altså mer skjerm uten at selve telefonen blir så mye større.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Telefonen virker solid bygget, og er forholdsvis god å holde i. Like fullt gjør størrelsen at det er fornuftig å prøveholde Xperia XA Ultra litt før man bestemmer seg.

En ting som vil komme som en liten skuffelse, dersom du kjenner Sony fra før, er at heller ikke denne Xperia-modellen er vanntett. Selskapet har lenge satset hardt på vannsikrede modeller, men i den nye serien er det bare Xperia X Performance som er tett.

Det begrunnes blant annet med svært dyre verkstedkostnader, og at det hadde gjort hele telefonen litt for kostbar. Spesielt XA-modellene er ifølge Sony tiltenkt et litt yngre publikum enn Xperia X og Xperia X Performance. Antakelsen er altså at disse er nokså sensitive når det kommer til akkurat pris. En antakelse vi ikke er helt sikre på at stemmer for det nordiske markedet der både unge og gamle spaserer rundt med toppmodeller i lommene.

Menyene flyter godt

Sony sitter foreløpig på gjerdet, og har ikke tatt i bruk den nye USB type-C-kontakten. Det skal skyldes at kundene har tilbehør for gammel standard.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Som på alle de nye Xperia X-modellene ruller menyene godt. I våre minutter med Xperia XA Ultra var det få pauser å oppdage, og alt gikk som ventet. En relativt kjapp MediaTek-brikke er motoren inni her, og selv om den ikke er helt i toppen ytelsesmessig skulle den være god nok til å gi en bra bruksopplevelse. Akkurat hvor godt den virker i praksis vet vi mer om når vi får testet telefonen i noen dager, men førsteinntrykket er godt.

En annen ting de fire modellene har til felles er at ingen er utstyrt med USB type-C. Det henger sammen med at Sony ikke oppfatter teknologien som så veldig nødvendig akkurat nå, spesielt siden folk flest har en haug tilbehør for de gamle kontaktene. Dette var også påstanden vi fikk fra Samsung da vi lurte på hvorfor deres Galaxy S7-modeller har den gamle Micro-USB-kontakten.

Vi er tilbøyelige til å være enige, men samtidig ser det ut til at skiftet nå skyter fart, og etternølere som Sony og Samsung kan forlenge et allerede smertefullt standardskifte.

Obs: Flyreise og hotell ble dekket av Sony.

Vi har allerede testet Sonys første modell i Xperia X-serien.

Les testen av nye Sony Xperia X her »

Les også
Her er Sonys nye billigtelefon
Les også
Budsjettmobilen Lenovo K5 slippes i Norge
annonse