Til hovedinnhold
SniktittRazer Orbweaver

Komplett spilltastatur – for én hånd

Perfekt for spilling, men lite annet.

Niklas Plikk/hardware.no

Hardware/Las Vegas Av alle merkelige produktkategorier innenfor spillmarkedet må énhåndstastatur være en av toppkandidatene. Razer slapp sitt første bidrag i 2010 i form av Nostromo, som kunne skryte av 15 programmerbare taster, i tillegg til ergonomisk design og en navigasjonskryss for tommelen.

Nå har etterfulgeren kommet, og den heter Razer Orbweaver.

Det er et ganske stort felt foran på Orbweaver hvor du kan lene hånden.Foto: Niklas Plikk/hardware.no
Ryggen kan roteres frem og tilbake, for å justere vinkelen på hånden.Foto: Niklas Plikk/hardware.no
Cherry MX-Blue-brytere, akkurat som Razers BlackWidow Ultimate-tastatur.Foto: Niklas Plikk/hardware.no
På underesiden er det lettere å se hvilke deler som kan justeres.Foto: Niklas Plikk/hardware.no
Utformingen av knapperadene er mer uniform enn på forgjengeren Nostromo.Foto: Niklas Plikk/hardware.no
Ikke akkurat et vanlig tastatur.Foto: Niklas Plikk/hardware.no
Knappen under navigasjonshjulet blir brukt som mellomromstast. .Foto: Niklas Plikk/hardware.no

Uvanlig utforming

Kreasjonen omtales av Razer selv som et mekanisk spilltastatur, men la oss si det allerede nå: Dette er ikke et tastatur i vanlig forstand. Det Razer ser ut til å ha gjort er å rett og slett kutte ut hele høyresiden av et vanlig tastatur, og stappet så mange ekstraknapper rundt WASD-knappene du kan tenke deg.

Sammenlignet med Nostromo har Razer har lagt til en ekstra rad med knapper, slik at Z, X, C, V og B-knappene også er representert. Knappene er nummerert fra 1 til 20, og kan programmeres akkurat slik du vil. Knappene er også mekaniske, noe forgjengeren ikke kunne skryte av.

Akkurat som på deres andre mekaniske tastatur er det brukt Cherry MX-Blue-brytere, og Razer-representaten Hilmar Hahn hadde ingen informasjon om alternative brytere.

Ved tommelområdet finner vi en navigasjonsknapp med åtte ulike retninger, og både over og under den er det ytterligere to knapper du kan programmere slik du vil.

Den nederste knappen er satt til å fungere som mellomromstast så fort du har plugget inn tastaturet i PC-en, og føles faktisk overraskende naturlig i bruk.

Dra, vri og rotér

Så fort vi skal begynne å prøve Orbweaver merker vi at tastaturet ikke helt passer hånden vår. Vi tipper personen som har testet tastaturet før oss må ha vært en særdeles stor amerikaner, da omtrent alle delene er dratt ut så langt det går.

Orbweaver er rimelig justerbar, og både tommeldelen, bakdelen og ryggen kan flyttes og vinkles om. Vi får hjelp av Razer-representanten til å justere de ulike delene, helt til kreasjonen ligger godt i hånda.

Uvant i starten

Det føles naturlig å la hånden ligge på tastaturet, men så fort vi begynner å spille merker vi at dette var veldig uvant. Knapper vi vanligvis finner uten problemer, som ligger dypt inne i muskelhukommelsen, krever flere forsøk for å aktiveres. I tillegg føles det ut som vi må strekke fingrene litt lengre enn vi skulle ønsket, for å nå den øverste knapperaden.

Knappene som representerer WASD-krysset er plassert godt, men utenom det er det hele ganske rart.

– Det tar gjerne litt tid før du venner deg til utformingen, og hva alle knappene gjør. Du kan tross alt stille inn hver eneste knapp med en makro, og via én enkel knapp kan du aktivere en sekundær funksjon på alle knappene. Mulighetene er nesten uendelige, forteller Hahn.

Over tommelen lyser ett av tre lys, som representerer hvilken knappekonfigurasjon du har aktivert. For å gjøre det ekstra komplisert kan hver profil ha tre ulike knappekonfigurasjoner. Selv ikke Razer-representanten kan komme på et tilfelle hvor en skulle trenge alle makroene, men det er jo bedre med for mange enn for få.

Fungerte godt med blått

I motsetning på vanlige tastaturer hvor vi synes blå brytere helst egner seg for skriving og ikke spilling, fungerer det overraskende bra på Orbweaver.

Det kan ha noe med at tastaturet hadde en så uvanlig utforming, men vi satte pris på den taktile tilbakemeldingen de blå bryterne ga oss.

Kommer snart

Razer Orbweaver vil komme til Norge i løpet av første kvartal i år, til en veiledende pris på 1049 kroner. Vi satser på å få prøvd den før det, og teste den litt grundigere enn vi fikk gjort på messegulvet i Las Vegas.

Vi tror dette kan være et produkt med mye potensiale, men da trenger vi mye lenger tid en fem minutter med litt hektisk spilling.

Vi er på Facebook!
annonse