Til hovedinnhold
SniktittNokia Lumia 800

Slik er mobilen som skal redde Nokia

Vi har prøvekjørt Nokias første Windows-mobil

Kameratasten er ny sammenliknet med Nokia N9.

Nokia og Microsoft sliter begge i smartmobilmarkedet. Nokia fikk livreddende førstehjelp av Microsoft som bidro med både penger, en ny toppsjef og et nytt operativsystem. Nå begynner samarbeidet å bære frukter. Nokia Lumia 800 er det første forsøket på å nå helt til topps blant prestisjemodellene, mens en litt enklere utgave, Nokia Lumia 720, skal gi tilnærmet samme brukeropplevelse til en rimeligere penge.

Ikke helt som Nokia N9

Vi har fått klemme og taste på de nye modellene, og som nevnt er det Lumia 800 som er den mest spennende av disse. Telefonen er sydd over samme lest som Nokia N9, men selv om de av utseende er nesten identiske, så er det mer enn operativsystemet som skiller. Nokia Lumia 800 har en kraftigere prosessor, den har egen kameratast, og plasseringen av kameralampen er litt forskjellig fra Nokia N9.

I tillegg er skjermen på Lumia 800 litt mindre. Årsaken er at en Windows Phone 7.5 skal ha tre taster nederst på fronten. På Nokia Lumia 800 er dette løst ved at skjermen er krympet litt, og de tre standardtastene er virtuelle taster under glasset som dekker fronten på telefonen. Dermed ser det ut som om skjermen er like stor som på Nokia n9.

Hastverksarbeid

Vi har ikke noe å utsette på designen til Nokia Lumia 800, selv om vi savner en liten detalj – hvor er det blitt av frontkameraet? Til dette spørsmålet svarer Nokia at det ikke ble tid til å få dette med på denne modellen. Nokia Lumina 800 er utviklet i rekordtempo for å bli den første Nokia-mobilen med Windows Phone 7.5 Mango.

En slik uttalelse får oss naturlig nok til å lure på om det også er andre ting det har gått litt i hurten og sturten med for Nokia. Men å spørre noen i Nokia om dette er selvfølgelig fåfengt.

Vi blir med andre ord nødt til å finne ut av dette når vi begynner å bruke telefonen. Nokia N9 har vi brukt litt nå, og siden de to telefonene er bygget på samme måte, så gir det i alle fall en indikasjon på hvordan materialvalg og design oppleves.

Lekker mobiltelefon

Designen har fått mange gode tilbakemeldinger og svært få negative. Det finnes naturlig nok de som synes Nokia N9, og følgelig også Lumia 80, er stygge plasttelefoner, men så er også design en smakssak. Vi må medgi at vi liker utformingen. Telefonen er riktig nok i plast, eller polykarbonat for å være mer presis. Men gjennomføringen er god. Det er ingen merker etter støpeformer, men så er også chassiset laget i ett stykke plast der det er frest ut plass til innmaten i telefonen. Her er ikke noe knirk, og overgangen mellom chassis og skjerm er svært god. At det er snakk om en såkalt True Black AMOLED-skjerm hjelper også på telefonens utseende.

Men vi er selvsagt mer opptatt av hva som er nytt, enn av et chassis og en skjerm vi synes vi har sett før. Dermed var det med en viss spenning vi tok telefonen i bruk.

En svært rask mobiltelefon

Menyene ser ut som på andre Windows-mobiler.

Når du slår på telefonen dukker det opp en låseskjerm med informasjon på. Skyv denne opp, og du kommer til Microsofts kjente Metro-menyer. Her er de samme live tiles som på andre mobiler med dette OS-et, og ved første øyekast er det ikke noe spesielt med Lumia 800. En live tile er som en blanding av et ikon som starter et program, en widget som gir oppdatert informasjon, og en snarvei til en gruppe funksjoner.

Farten vi kan bla i menyene med er imponerende. Nokia Lumia 800 har en singelkjerneprosessor som jobber på 1,4 GHz. I dagens marked er det mye snakk om tokjerneprosessorer, men vi kan ikke umiddelbart se annet enn at Lumia 800 har krefter nok i massevis til de oppgavene vi setter den til. Vi forsøkte med filmklipp, navigering og nettsurfing, og det gikk unna så det holdt.

Funksjoner eksklusive for Nokia

Nokia Lumia 800 får tjenesten Drive, som er gratis navigasjon fra Nokia.

Men det er også andre grunner enn design som kan få kjøpere til å velge Nokia. Den viktigste er Drive, som er navigasjonsløsningen Nokia har levert til Microsoft. Nokia Lumia 800 blir den eneste Windows-mobilen som kommer med denne gratisnavigasjonen som vi kjenner fra tidligere Nokia-modeller. Det betyr blant annet at du alltid kan ha kart ferdig lastet ned på mobiltelefonen, så du slipper å betale for nedlasting via mobilnettet. Du får også tilgang til en enorm base med interessepunkter, og Nokia har også lagt inn en mulighet for å hente opp bilder, restaurantanmeldelser og annen brukergenerert informasjon i kartene.

Andre produsenter kan ikke bruke Drive, men de kan selvsagt lisensiere andre navigasjonsløsninger som CoPilot, TomTom eller NDrive, for å nevne noen.

Mix Radio

Den neste Nokia-spesialen er Mix Radio. Her får du gratis musikk streamet til telefonen i form av automatisk genererte spillelister. Du kan velge mellom rundt 100 forhåndsdefinerte lister, som mest spilt, musikk fra en spesiell sjanger og tidsperiode, eller med et spesielt tema. Du kan også legge inn favorittartisten din, og få opp musikk som er beslektet med musikken favoritten din spiller.

En slik spilleliste inneholder ca 3,5 timer med musikk, og du kan ha fire av disse listene lagret på telefonen for bruk uten internettforbindelse. Musikken er riktig nok hardere komprimert enn det du får om du streamer fra tjenester som Spotify og Wimp. Aspiro, som står bak Wimp, er for øvrig til stede under Nokia World, og kan fortelle at de snart er klare med en egen Windows Phone-app. Den blir imidlertid ikke eksklusiv for Nokia. Du vil også kunne bruke andre streamingtjenester som minner om Mix Radio.

Her er tre lister lastet ned for bruk når telefonen er offline. Du kan ha 4 slike.

Sport fra ESPN

Den tredje og for øyeblikket siste spesialfunksjonen du bare får på Nokias Windows-mobiler er en ESPN-app. Dette er en tjeneste som leverer omfattende sportstjenester så du kan følge din favoritt-idrett, et lag eller en idrettsutøver og holde deg oppdatert på alt som skjer i de store seriene.

Om du ikke finner egne temasider om Frode Lafton fra Hønefoss BK, så finner du i alle fall tilsvarende informasjon om de fleste internasjonale stjernespillerne i de store ligaene.

Spennende fremtid

Om disse tre områdene kombinert med en rå design holder til å få deg til å velge en Windows-mobil fra Nokia gjenstår å se. Det var ingen hallelujastemning blant opersatørene og forhandlerne vi snakket med, selv om heller ingen av disse våget å spå noe om Nokias fremtid.

Men hvordan merkedet i Norge vil motta Nokia Lumia 800 får vi ikke vite på en stund ennå. Selv om telefonen allrede kjøres ut til butikker i flere europeiske land, så er det ennå over tre måneder til vi får se den i Norge. I mellomtiden kommer det mye gromt fra utfordrere som Samsung, HTC, LG og Sony /Sony Ericsson.

annonse