SniktittDoro 8030

Dette er trolig den enkleste mobilen du noen gang har brukt

Doro lager mobiler alle skal forstå seg på.

Tek.no / Barcelona: Doro lager sjelden de største overskriftene med sine lanseringer, men det er alltid spennende å se hvordan ståa er hos den svenske mobilprodusenten. Under denne mobilmessen var det Doro 8030 som ble lansert, men telefonen har mye til felles med den større utgaven, Liberto 825. Dermed blir dette på ett vis en sniktitt på begge de to telefonene.

Doro er ledende på mobiler for eldre, nye brukere og andre grupper som kanskje kan dra nytte av litt enklere mobiler. De siste årene har de satset stadig mer på smarttelefoner, men de gjør fortsatt det meste på sine egne premisser. Det betyr at menyene slett ikke likner de vi er vant til fra vanlige Android-telefoner eller iOS.

Enkelhet handler om detaljer

Der mye handler om store bokstaver, enda mer synlige ikoner enn ellers og høyt volum dreier det seg også veldig mye om detaljer for Doros telefoner. For eksempel har svenskene tenkt på at det kan hende vanlige USB-kabler er vanskelige å håndtere for Doro-brukerne.

En finfin detalj Doro har lagt til her er et lite «håndtak» i den minste enden, slik at det blir lettere å sette i kabelen enn dersom du kun hadde selve kontakten å holde i. Den blir ikke stor og uhåndterlig av tillegget heller, ettersom det bare er en liten flat plate i tommelstørrelse et lite stykke innenfor selve pluggen.

Da Doros representant på messen viste oss menysystemet fikk vi se flere eksempler på tilsvarende tankegang. Små ting som kanskje hadde gått i glemmeboka for de fleste av oss, dersom vi skulle prøvd det samme.

For eksempel har Doro snudd opp ned på sendemenyen på telefonen. Du vet, den der som vanligvis er en knapp som heter Del, og gjerne tar deg videre til mer eller mindre kryptiske steder som Bluetooth-symbolet, eller Exchange og slike ting.

Spør brukeren med naturlig språk

Naturlig språk, og stegvise menyer er noe av det Doro fremhever som enkelt med telefonene, og opplevelsen er en ganske annen enn på andre Android-modeller.

Hos Doro er ruten ganske annerledes. Sendknappen er et stort papirfly med ordet «Send» under. Trykker du på den får du opp spørsmål om hva du ønsker å sende. Vil du sende en beskjed? En e-post, kanskje? Bilder og video er også en valgmulighet, sammen med flere andre. Du blir også spurt til hvem du ønsker å sende innholdet, og eventuelt på hvilken måte.

Store deler av menyopplevelsen er nettopp slik. Den er pedagogisk lagt opp og språket er naturlig, slik at du ikke behover å være vant bruker av slike dingser for å finne frem.

Selve telefonen virker rask og grei. Borte er de voldsomme treghetene vi så i første generasjon smarte Doro-telefoner. En og annen forsinkelse er det fortsatt her, og vi legger skylden på Snapdragon 210-brikken som driver telefonen. Doros kunder er neppe blant dem som krever absolutt mest ytelse fra telefonen sin uansett. Av og til kan det faktisk være tvert imot, skal vi tro Doros representant på messen.

Skal gjøre veien til appene enklere

Enkelte prosesser er nemlig gjort saktere bevisst, nettopp for at innhold ikke skal forsvinne fra skjermen fortere enn brukeren forventer.

Doro har beholdt den tradisjonelle alarmknappen på baksiden. Trykker du på denne kan telefonen automatisk ringe en av nødkontaktene som er lagt inn.

Men hva skjer når brukeren forlater Doros trygge menyer til fordel for appene? Doro får ikke gjort så mye med menyopplevelsen inni løse apper. De har imidlertid forsøkt å forenkle veien til appene.

Du kan velge å bruke vanlig Google Play, dersom du vet hva du skal ha tak i, eller du kan bruke Doros egen oversikt over nyttige apper. Her ligger flere av appbutikkens mest kjente apper sortert i fornuftige kategorier som skal være forståelige for de fleste.

Se til andre modeller for glass og aluminium

Selve telefonen er ellers laget for å være både rimelig og god å bruke for så mange som mulig. Dermed er ikke dette noen parade i glass og aluminium. Snarere er det en litt stor plastkloss som er god å holde, og som har store fysiske taster nederst under skjermen.

Skjermen er 4,5 tommer stor og har oppløsning på 854 x 480 piksler. Ikke akkurat HD-oppløsning, men så skal ikoner og innhold uansett være stort i størrelsen på disse telefonene. Og kundene er neppe de som ser hardest etter enkeltpiksler.

Prisen blir ellers nokså hyggelig, og er ventet å ligge rundt 1900 kroner når telefonen kommer i salg. Til en slik sum har du ganske mange Android-telefoner å velge i, men synes du tilpasningene Doro har gjort høres nyttige ut kan det være en god idé å prøve en av selskapets Android-telefoner. Bak de forenklede menyene er de akkurat like smarte som «vanlige» telefoner, samtidig som naturlig språk, høyere volum og bedre ergonomi kan være til hjelp i hverdagen.

Til slutt nevner vi at Doro Liberto 825 er omtrent samme telefonen, med de samme menyene, men høyere ytelse og spesifikasjoner over hele fjøla. Den koster rundt 500 kroner mer enn den nye 8030-modellen.

Les også
Disse mobilene kommer i butikkene i mars
Les også
Samsung Galaxy A3 (2016): Samsung Galaxy A3 er ett av de beste kjøpene i sin prisklasse
Les også
LG V10: Glem at den har to skjermer, det er lyden du vil ha
Les også
Huawei Mate 8: Huawei Mate 8 har et rått mobilkamera pakket inn i en heftig telefon
annonse