Tek.no

Sniktitt

En liten titt på Moblin v2

Er Moblin v2 verdt en test på din nett-PC?

Olav Eng
21 Des 2009 10:13

Jeg har siden Moblin v2 kom ut lekt en del med denne distribusjonen på min nett-PC, og må si jeg er veldig fornøyd med hva Intel har fått til, til tross for et lite problem jeg har møtt på. Her er en liten introduksjon til Moblin v2.

Hvor finner jeg Moblin v2, og hvordan legger jeg .img-filen over på en USB?

Moblin v2 kan lastes ned fra http://moblin.org/. Man finner en grei oversikt over hvordan man legger .img-filen over på en USB her, uavhengig om man bruker Linux, Windows eller OS X.

Bruk av Live-USB og installasjon.

Når Moblin v2 ligger klart til bruk på din minnebrikke er det bare å sette den i en USB-port på nett-PC-en, trykke på strømknappen, og deretter velge minnepennen som boot-medium. Man får da opp følgende alternativer:

 • Boot
 • Boot and Install
 • Verify and Boot
 • Network Installation
 • Boot from local drive

For å teste Moblin velger du 'Boot', du vil da kjøre Moblin fra USB-en uten at den gjør inngrep på din harddisk, hvordan Moblin er i bruk kan du lese mer om et lite stykke lengre ned på denne siden. Installasjonen er nokså rett frem og selvforklarende, man velger 'Boot and Install' fra oppstartsmenyen og går igjennom følgende punkter:

 1. "Velkomstbilde" til installasjonen, eneste valget man har her er å klikke neste.
 2. Velg språk for installasjonsprosessen, norsk er ikke tilgjengelig.
 3. Velg tastaturoppsett, norsk er ikke tilgjengelig (dette er del en av problemet jeg kom over).
 4. Velg tidssone, enten ved å klikke på kartet eller velg korrekt sted i en dett-ned-meny.
 5. Deretter kommer den mest avanserte delen, partisjonering. I og med at man som regel ikke kjører dual boot på nett-PC'er vil man sannsynligvis velge "Remove partition on selected drive and create default layout", for de som vil ha mer valg kan man også modifisere denne prosessen selv også.
 6. Her starter selve installasjonen, denne krever ingen inngrep, så denne kan pågå i bakgrunnen mens du finner på noe annet for å få tiden til å gå.
 7. Siste delen av installasjonen består i å opprette en brukerprofil. Man blir bedt om å skrive følgende: brukernavn, fullt navn, passord, og samme passord en gang til for å kontrollere eventuelle feiltrykk.

I bruk

Fra du trykker på strømknappen til du sitter i desktoppen tar et par øyeblunk, i bruk er Moblin også nokså raskt, og er den eneste distribusjonen jeg har testet på min Acer Aspire One som ikke henger seg ved jevne mellomrom, bortsett fra Linpus. Det virker som om Intel har lagt endel arbeid inn å få Moblin så raskt som mulig, og prøvd å legge de mest essensielle delene av operativsystemet så enkelt tilgjengelig som mulig for nett-PC-bruk. Her er en rask gjennomgang over hvordan Moblin v2 er i bruk:

Et litt mer oversiktlig bilde av hvordan myzone er delt opp:

Det første som møter det når du starter nett-PC-en er myzone. Myzone er delt opp i tre deler: Nylige aktiviteter (gjøremål og oppgaver, nederst blir favorittprogrammene dine vist), nylig besøkte nettsider og åpnede filer, og til slutt oppdateringer på diverse sosiale nettverk.

Panelet er delt opp i tid og dato, oppgavedel og systeminformasjon. Til høyre for tid og dato har du myzone som vist over, under vil jeg i rekkefølge vise hva som skjuler seg under hver av ikonene.

Statuspanelet viser din status på diverse sosiale nettverk, og lar deg logge av og på på diverse IM-protokoller, samt endre statusen din.

Vennepanelet er delt opp i et søkefelt og et vindu hvor alle påloggede venner blir vist. For å starte en snakk men en i listen, dobbelklikk, og et snakkevindu vil dukke opp på skjermen.

Internettpanelet er delt opp i adressefelt, tab'er og nettleservindu. Nettleservindu viser de mest besøkte sidene og stiftede sider (som kan sees på som bokmerker) som startside.

Mediapanelet består av søkefelt, nylig åpnet media og spilliste.

Utklippstavlepanelet består av liste over kopiert medium, og en del som lar deg fjerne alt på utklippstavlen samt kopiere merket medium.

Programpanelet består av et søkefelt, et felt som lister favoritter, og under her alle programmer som er installert kategorisert utifra type program. Programmer kan også stiftes, da vil disse bli vist i favoritter.

Sonepanelet viser programmer som er åpne og lar deg velge mellom de åpne programmene, man kan også bruke alt+tab for å bytte mellom programmer man har åpne.

Strømpanelet viser informasjon om hvor mange prosent som er igjen på batteriet, og lar deg forandre på lysstyrken. Ikke alle nett-PC'er lar deg forandre på lysstyrken her, som f.eks min Acer Aspire One, men det fungerte likevel fint å forandre lysstyrken ved hjelp av hurtigtastene.

Volumkontroll lar deg bestemme lydstyrken, skru av lyd, og om du ønsker å høre systemlyder eller ikke.

Nettverkspanelet lar deg koble deg opp mot et nettverk. Man har her muligheter til å koble seg opp mot blant annet trådløst, Ethernet og 3G.

Manage Applications), dette programmer gir en bedre oversikt over hva som er tilgjengelig av programmer i pakkebrønnene.

Vil også anbefale å installere "Moblin Applications" som kan gjøres via "Manage Applications" (Applications>System>

Til slutt, her en en liten demovideo for Moblin v2, denne er basert på beta-utgaven, men er i bruk og utseendemessig likt:

Her er en liste på støttede nett-PC-er fra Moblin sin hjemmeside:

Selv om Moblin v2 bør fungere på de fleste Atom-baserte nett-PC-er, er det lagt ut en liste over støttede nett-Pc-er:

 • Acer Aspire One (ZG5)
 • Asus EeePC 901, 1000, 1000H
 • Dell Inspiron 910
 • MSI Wind
 • Lenovo S10
 • Samsung NC10
 • HP mini 1010 and 1120NR (wired networking only)

Problem med norsk tastaturoppsett.

Det eneste problemet som oppstod underveis var at norsk ikke var tilgjengelig i listen over tastaturoppsett, dette er en smal sak å fikse på i etterkant uansett, men problemet fortsatte da programmet som lar deg konfigurere tastaturet krasjet hver gang jeg klikket på [Add] for å legge til nytt tastaturoppsett, jeg måtte deretter ty til terminalen for å endre tastaturoppsett. For å midlertidig endre tastaturoppsett (resettes når du skrur av maskinen, men men eneste løsning jeg har funnet så langt) kan man starte terminalen ved å gå til Applications>Accessories>Terminal, og skrive følgende kommando: "setxkbmap -layout no".

Fremtiden til Moblin

Moblin og dets komponenter er gitt under en åpen lisens, så den kan fritt modifiseres og redistrubieres av andre. For å gjøre Moblin enda mer fri har Intel gitt kontrollen over prosjektet til Linux Foundation. Andre utviklere fra Canonical (kjent for Ubuntu), Novell (kjent for openSUSE), Xandros og Linpus har satt igang utviklingen av Moblin sitt grensesnitt for deres distrubisjoner som er myntet på nett-PC-markedet. Moblin vil blant annet være å finne på Dell sine nett-PC-er. Moblin v2.1 er allerede under utvikling og utviklerutgaven kan lastes ned fra Moblin sin hjemmeside, denne vil bli tilpasset både nett-PC-er, ministasjonære og for små surfebrett (som Nokia sine Mameo-baserte enheter).

annonse

Les også