Til hovedinnhold

Dette var de artigste dingsene på CES’ åpningsdag

Automatisk øyenbryntegner og smart urinmåler.

Withings’ nye U-Scan er siste skrik i hjemmesensorer, og skal måle ulike stoffer i urinen din.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Las Vegas/Tek.no: Etter to magre år med covid er det igjen endelig tid for verdens største elektronikkmesse CES i Las Vegas, og som vanlig kickstartes messen med det såkalte CES Unveiled - en slags «speed-dating» mellom oss journalister og små og store selskaper med nyheter å vise frem.

Blant de mest finurlige dingsene vi så i år, finner vi en tissesensor, en snøsykkel og en elektrisk tannbørste som unnagjør jobben på bare ti sekunder.

PS: Følg oss på Instagram for oppdateringer og videoer direkte fra CES-messen!

Urinprøve hver gang du går på do

U-Scan bruker disse små kassettene, som inneholder det du trenger for å teste urinen. Hver test bruker én «dose», og det er nok doser til rundt tre måneders bruk i hver kassett, gitt én test om dagen.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Withings er et kjent navn for mange, blant annet være smarte badevekter, smartklokker og andre mer eller mindre smarte måleinstrumenter. Årets nyhet fra Withings er U-Scan, en liten «puck» du plasserer i toalettskåla og som analyserer urinen din hver gang du tisser.

Urinen, argumenterer Withings, inneholder nemlig over 3000 såkalte metabolitter - stoffer som er resultat av ulike forbrenningsprosesser i kroppen, og gir derfor et ganske umiddelbart bilde av hvorvidt kroppen er i balanse, i tillegg til at den kan avdekke en god del annen informasjon om helsen vår.

Selve dingsen, som måler omtrent ni centimeter i diameter, har temperatursensorer for å skille urinen fra toalettvannet, og skal være i stand til å avgjøre hvem det er som tisser basert på avstand og bevegelse. Den er avhengig av en slags «kassett» for å fungere. Fra start lanserer Withings to ulike kassetter - en for å følge med på kvinners eggløsningssyklus (Cycle Sync) og en som gir mer generell informasjon om ernæring, forbrenning, pH og liknende (Nutri Balance).

Har du flere Withings-dingser kan den tilhørende appen sette sammen ulike bestanddeler til en slags «journal», som forsøker å synliggjøre hvordan ulike faktorer påvirker hverandre.

Hver kassett varer i cirka tre måneder med anbefalt frekvens på testingen, og det samme gjelder batteriet, som lades med USB-C.

Withings U-Scan skal etter planen koste 500 euro, altså rundt 5000 kroner, og et månedlig abonnement på kassettene vil koste 30 euro.

Verdens første elektriske snøsykkel

Stein Jarle Olsen, Tek.no

Med været som vi har hatt hjemme i det siste har det vært nødvendig med både det ene og det andre for å komme seg frem, men franske Moonbikes har kanskje løsningen: En snø-«sykkel». Det er i alle fall det de kaller den selv, men for oss minner den kanskje mer om en snøscooter i krympet versjon. Og den går på strøm.

Moonbiken veier 87 kg med én batteripakke (som utgjør 13 kg), men du kan også få den med dobbel pakke. Toppfarten er oppgitt til 42 kilometer i timen, og rekkevidden er på opptil halvannen times kjøring med én batteripakke og tre timer med to.

Denne anordningen, som lar deg feste ski eller et snowboard på siden av sykkelen, er ekstrautstyr.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Sykkelen kan navigere gjennom inntil 30 centimeter dyp puddersnø, og klatre maks 40 graders hellinger om bakken er preparert. Den er cirka 225 centimeter lang, så du vil kunne feste den bakpå bilen om du har et stativ som tåler såpass - selv om skia nok vil henge litt på utsiden av bilen.

Prisen, da? Rent billig er den ikke. 8900 euro før moms og avgifter - cirka 120.000 kroner med norsk moms. Frakten er heldigvis gratis innen Europa.

Tannbørsten som bruker ti sekunder

Benjamin Cohen i Y-Brush, som lager tannbørster som pusser alle tennene dine samtidig.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Har du noen gang tenkt over hvorfor man bare børster et par tenner av gangen, når man egentlig kunne børstet alle tennene samtidig? Det har tydeligvis franske Y-Brush, som har laget nettopp en Y-formet elektrisk tannbørste som bruker «sonisk» teknologi for å pusse alle tannebissene på én og samme tid. Det innebærer at børsten vibrerer, akkurat som Philips’ elektriske tannbørster gjør, i stedet for at de har et hode som snurrer.

Dermed trenger du bare ti sekunder for å gjøre ferdig hele pussejobben, i stedet for de to minuttene som ellers er anbefalt. Administrerende direktør Benjamin Cohen i Y-Brush sier til Tek.no at vi i de nordiske landene gjerne er blant de flinkeste til å pusse tennene lenge nok, men at det står verre til i en del andre land nede på kontinentet.

Du skal ikke trenge å bytte børstehode oftere enn hver sjette måned, som er rundt halvparten så ofte som «vanlige» elektriske tannbørster, men til gjengjeld er erstatningsbørstene ganske dyre - 35 euro (cirka 350 kroner) om du kjøper dem «løst», 28 euro om du abonnerer og får automatisk tilsendt en ny når det er tid for å bytte. Selve tannbørsten koster fra 80 euro.

(Ryktene skal for øvrig ha det til at det skal være mulig å prøve Y-Brush-børstene på selskapets stand her på CES, så den må vi nesten se om vi etter hvert finner).

Øyenbrynsmaskinen til L’Oreal

«Brow Magic» er navnet på L’Oréals nye skjønnhetsdings. Den kan tegne perfekte øyenbryn på deg.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Øyenbryn er ikke så alltid så lett å få til å bli pene. Noen løser det ved å sminke dem på, og det er disse skjønnhetsgiganten L’Oréal vil hjelpe med deres nye Brow Magic.

Dingsen er utviklet av L’Oréal sammen med selskaper Prinker, som er en «pioner innen printede, ikke-permanente tatoveringer». Den har 2400 bittesmå dyser som «printer» øyenbrynene på etter at du først har brukt L’Oréal-appen til å scanne ansiktet ditt og generere øyenbrynene du vil ha. Deretter legger du på en såkalt primer før du rett og slett drar Brow Magic-dingsen over der du vil ha det nye brynet. Sensorer skal sørge for at brynet tegnes på riktig sted.

Demonstrasjonen vi fikk se så relativt imponerende ut, selv om «brynene» ble printet på et papirark med bilde av et hode og ikke et faktisk hode. Om du ikke er fornøyd kan brynene uansett fjernes med en standard sminkefjerner.

L’Oréal sier Brow Magic skal lanseres i løpet av 2023, men har foreløpig ikke sagt noe om pris.

Philips Hue- og Ambilight-konkurrent fra Nanoleaf

Demonstrasjonen til Nanoleaf var ikke helt oppe og gikk da vi var innom. Den nye bakbelysningsløsningen til TV- eller PC-skjerm bruker et kamera til å registrere hva som skjer på skjermen.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Påkostede TV-er fra Philips skilter med Ambilight-teknologien, som «leser» hva som skjer på skjermen og bruker LED-striper bakpå til å spre fargene fra skjermen utover veggen bak og skape en mer behagelig overgang. For TV-er uten Ambilight kan du oppnå noe av det samme med den såkalte Philips Hue Sync Box og noen smartlamper, men problemet der er at du ikke vil kunne bruke boksen (og dermed lysene) om du for eksempel bruker en app direkte på TV-en.

Her kommer Nanoleafs nye 4D TV Smarter Kit inn. I stedet for en boks med HDMI-innganger bruker Nanoleaf rett og slett et kamera som følger med på skjermen og sørger for at lysstriper du fester bakpå skjermen eller TV-en lyser i riktig farge. Du kan også bruke kameraet sammen med andre produkter fra Nanoleaf, som for eksempel de ulike «flisene» de tilbyr.

Kameraet kan både festes over eller settes under skjermen, og settet kommer i størrelser for TV-er på enten 55–65 tommer eller 70–80 tommer. Prisen skal starte på rundt 100 dollar i USA, så vi kan nok regne noe over 1000 kroner her.

Den nye lysbryterknappen til Nanoleaf har innebygget bevegelsessensor og sensor for omgivelseslys.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Både 4D TV Smarter Kit og Nanoleafs nye lyspæreserie er for øvrig kompatible med den nye smarthusstandarden Matter, som skal la deg bruke smartutstyr fra ulike produsenter i samme løsning.

Det er også den nye alt-i-ett-sensorknappen fra selskapet, som lover å lære hvordan du bruker den, slik at den etter hvert blir helt unødvendig. Knappen har også innebygd bevegelsessensor.

Heftig motorsykkel fra Finland

PS: Følg oss på Instagram for oppdateringer og videoer direkte fra CES-messen!

Mer om
annonse